Mexiko 1969. Den allra första banan.
Padelhistoria

Padelns historia — så föddes sporten och därför slog den i Spanien

ANNONS
Padeln må vara en relativt ny sport i Sverige, men visste du att denna underbara idrotts historia tog sin början redan på 1960-talet?
Här får ni den kortfattade historian bakom padelns födelse.

Enrique Corcuera är mannen vi ska vara evigt tacksamma till. Han var en välbärgad mexikan som år 1969 hade tänkt anlägga en tennisbana i sin trädgård i Acapulco, men när Corcuera insåg att ytan var för liten så slogs han av tanken att det kunde bli en egen typ av racketspel. 

Han bestämde sig för att bygga murar kring den tilltänkta spelytan för att hålla borta den prunkande trädgårdens växtlighet, samt för att bollen inte skulle hamna på granntomten för ofta. Murarna omringade en yta som 20 meter lång och tio meter bred och när padelns första form av väggar var på plats började Enrique Corcuera och hans vänner testa sig fram.

En servelinje ritades och olika typer av bollar testades. Corcuera och hans sällskap föll snabbt för charmen med att bollen kunde studsa mot väggarna, och hans fru var den som såg till att skriva ner de allra första padelreglerna. Racket som användes kom från sporten paddle tennis.


Enrique Corcuera.

Prinsen fick fart på spridningen

Det tog fem år innan padelbanan skulle börja spridas. Enrique Corcuera gode spanske vän, prins Alfonso de Hohenlohe, var på besök 1974 och föll pladask för det nya racketspelet som pågick där i trådgården. Prinsen bestämde sig för att ta sporten till Spanien och Marbella där han lät bygga två banor vid sin privata tennisklubb Marbella Club.

Alfonso de Hohenlohe gjorde vissa regeländringar och satte dem omgående på pränt — reglerna som skrevs ner 1974 gäller än i dag. Sporten blev snabbt populär bland överklassen på den spanska solkusten och spreds snabbt i landet — och till Sydamerika. Julio Menditenguia var en rik argentinare och vän till prins de Hohenlohe som tog sporten till sitt hemland 1975.

På bara några år fanns det över tre miljoner utövare i Argentina, och i Spanien fanns det mer än 1000 padelanläggningar i början av 2000-talet. 

1991 bildades det internationella padelförbundet och 1992 genomfördes det första världsmästerskapet.


Källor: padelfip.com, padelson.se, padeltotal.se


Så kunde en bana se ut på 80-talet (Läs mer om klippet här)

Den här artikeln handlar om: