Foto: World Padel Tour
Internationell padel

Nya världstouren lovade jämlikhet — men inleder utan damklass: ”Bittert”

ANNONS

28 mars 2022 blir ett historiskt datum för padeln.
Då är det premiär för nya FIP-touren, som väntas bli den ledande världstouren inom två år.
Men den första deltävlingen i Doha genomförs utan damspelare — trots löften om en jämlik tour.

— Det är tråkigt, vi hade sett fram emot att spela den. Det känns bittert, säger Sverigeettan Amanda Girdo till PadelDirekt.

Flera av världens bästa par på herrsidan — bland andra Juan Lebron och Ale Galan — är anmälda till FIP-tourens allra första turnering som går av stapeln i Doha, Qatar 28 mars—2a april. 

Men ingen damspelare välkomnas.

— Som jag förstått det så var det något i kontrakten som man inte lyckades lösa. Det kvinnliga spelarfacket satt i möte med FIP förra veckan. Men det är för komplicerad spanska för att jag skulle förstå exakt vad som är problemet, säger Amanda Girdo vars WPT-partner Nela Brito medverkade under mötet.

Att få detta besked, efter att FIP kommunicerat att touren ska vara jämställd med höga prispotter för damspelarna, är förstås överraskande. Signalerna som sänds från Internationella Padelförbundet är inte direkt upplyftande.

— Det blir konstigt när man tryckt på hur jämställt det ska vara. Det blir motsägelsefullt. Allt lät ju väldigt bra från början. Vad jag förstår så betalar Nasser (Al-Khelaifi) killarnas WPT-böter, men inte damernas. Det är dock inget som jag är helt hundra på, säger Amanda Girdo.

FIP och Al-Khelaifi är alltså inte beredda att betala för toppspelarna på damsidan?
— Det är så jag förstått det, att det är där skon klämmer. Damerna satt i ett långt möte och hade någon form av omröstning innan beskedet kom.

Det låter inte som att man tänker helt jämställt.
— Nej, nu sitter man här som tjej på kanten igen är ju känslan. Det snackas om att det ska bli ett galet event i Doha… det är bara hoppas att man hittar en lösning längre fram så att damer får spela kommande deltävlingar.

Amanda Girdo. Foto: WPT

”Det svänger fort i padel”

Baharak Soleymani såg även hon fram emot att få delta i den världstouren. Men hon ger inte upp hoppet riktigt än.

”Jag hade gärna spelat i Doha men senaste informationen jag fått till mig är att den enbart är för herrar som det ser ut just nu. Har även dubbelkollat det på deras sida och där framkommer det också att det endast är för herrar. Men det svänger fort i padel så man vet inte hur det blir. Jag håller mig uppdaterad”, skriver Soleymani i ett sms till PadelDirekt.

Läs mer om FIP-touren här.

PadelDirekt söker Internationella Padelförbundet.


Den här artikeln handlar om: