Foto: Bildbyrån & Martin Nilsson — montage.
Internationell padel

Klart: Så spelas nya världstouren — fem miljoner kronor i prispengar

ANNONS

I dag har det internationella padelförbundet, FIP, gått ut med flera detaljer kring hur deras nya världstour kommer se ut. 
Prispegnarna skjuter i höjden — de mest prestigefyllda turneringarna kommer dela ut över fem miljoner kronor.

Minst tio turneringar kommer i år att spelas och arrangeras av det internationella padelförbundet i det som är den nya världstouren. FIP startar turneringen tillsammans med Qatar Sports, som leds av PSG-orföranden Nasser Al-Khelaifi, samt spelarfacket PPA.

Tio turneringar kommer att spelas i år, av dem kommer fyra vara kategori 1-tävlingar, vilka kommer att vara de mest prestigefyllda. Den första kategori 1-tävlingen, där den totala prissumman är satt till hiskeliga 525 000 euro eller nästan 5,6 miljoner kronor, kommer att spelas mellan 28 mars och 2 april, föga överraskande i Doha, Qatar. Prispengarna för kategori 1-tävlingarna är över tre gånger mer än vad World Padel Tour haft.

FIP meddelar att i de tio planerade tävlingarna 2022 kommer spelarna direkt att slåss om FIP-poäng och tävlingarna blir en addering till de redan 120 FIP-tävlingarna som redan schemalagts i FIP-kalendern. Också det nya rankingsystemet har nu offentliggjorts. 2 000 poäng får du om du vinner en kategori 1-tävling. 1 000 poäng ges till vinnaren av en kategori 2. 500 ger en vinst i en kategori 3-tävling. Därefter följer en trappa ner för resten av de FIP-arrangerade turneringarna. Här finns en mer detaljerad beskrivning.

Inom några dagar ska det offentliggöras vilka som kommer att sända turneringarna. Även logga och turneringsnamn väntas komma snart. QSI, Qatar Sports Investments, är huvudfinansiären bakom den nya touren.

”Den nya touren kommer att vara den enda officiella padel-touren. Den kommer att arrangeras under ledning av det internationella padelförbundet och faller under den Internationella olympiska kommittén”‚ skriver FIP i pressmeddelandet.

FIP-bossen: ”Reaktionerna har varit otroligt”

Luigi Carraro, ordförande för FIP, säger så här om den nya touren:

”Reaktionerna vi fått sedan vi annonserade den touren för två veckor sedan har varit otroliga. Allt från arrangerande städer, tv-bolag, till stora sponsorer och samarbetspartners. Vi är glada att kunna inleda den här touren i Doha den 28 mars och det kommer bli den största turneringen som någonsin arrangerats inom padel. Aldrig någonsin har vi haft så stort tryck kring sport eller så positiva och professionella spelare.

Spelarfacket:

”Det här tillkännagivandet visar vilka stora steg som padeln tar. Stora nya turneringar, rekordstora prissummor, ett nytt rankingsystem som kommer att ge spelare med alla olika rankingar stora möjligheter, vilket inte var möjligt för fem månader sedan”. 


Annons

Den här artikeln handlar om: