Simon Vasquez.
Foto. Bildbyrån
Swedish Padel Tour

Vasquez sågar förbundet inför SPT-finalen: ”Absurt”

ANNONS

Vad är väl en SPT-final utan rankingpoäng?
Det frågar sig en förbryllad Simon Vasquez inför årets viktigaste SPT som drar i gång i morgon.
— Hur absurt är det inte, säger Sverigetvåan i podden "Padel med proffset och jag".

Svenska Padelförbundet har beslutat att spelarna som tagit sig vidare till Swedish Padel Tour-finalen (i folkmun SPT Masters), som genomförs i helgen, slåss om säsongens åttonde SPT-titel utan att tävla om några rankingpoäng. 

— Vad tycker du om att spela ett mastersslutspel utan rankingpoäng, frågar en skrattande Simon Vasquez sin poddkollega Patric Persson som besvarar frågan med “vadå är det någon invitational då eller?"

I podden berättar Vasquez att han och övriga spelare fått ett mejl från förbundet med information om SPT-finalen 14–16 januari. Han förstår inte hur säsongens bäst presterande spelare kan gå miste om poängen, vilket har betydelse för honom själv då han är 125 poäng bakom Sverigeettan och ex-partnern Cayetano Rocafort.

— De åtta bästa paren efter de sju deltävlingarna efter ett år ska belönas med att spela ett masterslutspel. Men det är klart vi ska belönas med rankingpoäng då också, för precis så är det på WPT, precis så är det i tennisen och precis så har det varit i alla år tidigare inom padel också, fortsätter han i podden "Padel med proffset och jag".

Att rankingpoängen skulle försvinna från SPT-finalen grundar sig i att spelarna som tagit sig dit får en extra tävling på säsongen, och således en chans mer än dem som är utanför topp-åtta att plocka rankingpoäng, förklarar Vasquez.

Förbundet: Olika hur man ser på det

När PadelDirekt ringer upp Svenska Padelförbundet så är förklaringen en annan.

— Det handlar om Covid, att padeltävlingarna begränsats i hela padelsverige. Precis som förra året så händer inget i rankingen under de här stängda perioderna, alltså när de enda sanktionernade tävlingarna är SPT:a A-klass, säger Jens Grafström, tävlingsansvarig vid Svenska Padelförbundet.

Det handlar inte om de bästa inte ska belönas för sina starka säsonger, konstaterar han. Sedan den 23:e december råder nya riktlinjer från förbundet, och därför är läget nu i början av 2022 likt som det var förra våren när det inte delades ut rankingpoäng i SPT.

— Klart att man kan ha åsikter kring detta, det är olika hur man ser på det. För den breda massan är det ett bra beslut. Det är ett rättviseperspektiv, det blir skevt om de 16 högst rankade drar iväg ännu mer i rankingen och övriga är förbjudna att tävla.

Simon Vasquez är rätt så tuff i sin kritik kring detta. Kan informationen ni skickat till spelarna ha varit otydlig?
— Vi tycker att det har varit tydligt. Alla turneringar som var planerade från mellandagarna till sista januari, som kunde ha gett en del rankingpoäng, har ju ställts in. Det blir inte bra om vissa ska kunna få rankingpoäng och andra inte.

På World Padel Tour för strax en månad sedan följde vi en spännande Mastersfinal, där rankingpoängen från finalen var helt avgörande på herrsidan huruvida Lebron/Galan skulle sitta kvar på tronen eller Paquito/Di Nenno skulle ta över titeln som världsettor. De förstnämnda tog titeln och sitter därmed kvar på tronen..


ARKIV: Se mäktiga bollen på APT. 

Den här artikeln handlar om: