Padel Crew blir världens överlägset största hall.
Foto: Bildbyrån.
Nya padelbanor

Sverige får världens överlägset största padelcenter: ”Kommer bli grymt”

ANNONS

En av Sveriges redan största hallar, Padel Crew i Helsingborg, bygger ut med hela 18 nya padelbanor. 
I mars är det dags för inflyttning i det som tillsammans blir ett enda stort jättetempel med 35 inomhusbanor.

— Det kommer bli grymt. Det blir en av världens bästa och världens största hall, säger Marcus Eriander, försäljning- och marknadsansvarig region syd på Padel United, som äger Padel Crew.

Padel Crew i Helsingborg är på väg att bli något alldeles extraordinärt i padelväg. Hallen där elitspelare som Daniel Windahl, Calle Knutsson, Simon Vasquez och Billie Gajic har sitt tillhåll byggs just nu ut från 8000 kvadratmeter till smått galna 13 500 kvadratmeter. Med det kommer de bli störst i världen, både sett till yta men framförallt med de 38 padelbanorna (35 inne, tre ute) som kommer att finnas.

— Målet är att det ska vara klart i mars. Arbetet är i full gång och det är snart tid för att installera nya banor, fortsätter Eriander.

När PadelDirekt honom på telefon har han fullt upp. Han håller på att skriva kontrakt med en ny spansk tränare och hjälper honom att flytta från Spanien till Sverige. ”Jag ringer upp dig strax”, säger han och kort därefter gör han det.

— Ibland går det fortare än vad man trodde, säger han glatt.

Padel Crew utifrån. Foto: Bildbyrån. 

Finns det så stor efterfrågan?

Det diskuteras flitigt runtom i Padel-Sverige kring om alla hallar som byggts i Sverige de senaste åren verkligen kommer kunna få ihop det ekonomiskt. En mättnad har märkts av och beläggningen som fanns på många ställen i Sverige under framförallt början och mitten av 2021 har nu minskat på många ställen. Sett från det perspektivet går den ombyggnad i Helsingborg helt på tvärs med generellt rådande förutsättningar. 

Men Helsingborg och Padel Crew följer inte riktigt Sverige-standarden utan har sett till förening- och ungdomspadel nått mycket längre än andra padelcenter. Sveriges bästa ungdomsakademi finns redan där och fler ungdomar vill in.

Finns det verkligen efterfrågan för 18 nya banor? 
— Ja, det hoppas vi på. Vi har landets främsta elitakademi och det är många fler som vill in. De allra flesta vill ju träna mellan 17 och 20 och detsamma gäller för seriespel och för det har vi inte haft banor så det räcker. Utöver det har vi flera elitspelare som kör här och sen ska det också finnas tid för spontanpadel. Det kommer också finnas fler möjligheter för B- och C-spelare som inte nödvändigtvis vill satsa stenhårt men ändå mer än att bara spela matcher.

Skolungdomar blandas med Sveriges bästa spelare — och pensionärer

Eriander berättar också att Padel Crew har flera samarbeten med skolor i området och att Filbornaskolan i Helsingborg, som erbjuder flera olika elitidrottsprogram, nu också kommer att ha en padel-inriktning.

— Padel är hett här. Och det jag gillar mycket är blandningen. På ena banan kan Daniel Windahl och Simon Vasquez träna och på den bredvid spelar pensionärer eller ungdomar padel. Vi ju flera samarbeten med grundskolor i närheten och nu kommer även padelprogrammet på Filbornaskolan igång. Förutsättningarna här är bra och det är vi verkligen superglada över.

Den befintliga fastigheten som Padel Crew hyr in sig på ägs, precis som den nya, av fastighetsbolaget Catena. Ett samarbete Padel Crew är mer än nöjda med, berättar Eriander.

— Vi har ett jättefint samarbete och varken den befintliga hallen eller den nya hallen är några tillfälliga padelhallar utan kontraktet är skrivet för lång tid framåt, jag vet inte exakt men det är flerårigt.

Han fortsätter:

— Sen finns det en historia i de här byggnaderna. De är inte några nybyggda plåtskjul utan det är gamla industribyggnader med klassiska Helsingborgs-teglet och du anar inte hur många gamla rum och vrår det finns, det är till och med att det gömmer sig en stor källare under den gamla hallen. 

Så sent som i går köpte Padel United — kedjan som alltså äger Padel Crew sedan 2021 — upp Padel House i finska Espoo, vilket tidigare förmodligen var världens största padelanläggning.

Andra stora hallar i Sverige är Every Padel i Åby som har 25 banor, Every Padel Jönköping med 23 banor (och åtta utebanor), PDL Stockholm med 22 banor, Padel United Bäckebol med 17, banor. Det byggs dessutom flera stora padelcenter under 2022: Norrköping Padelcenter med 19 banor, Padel Arena Group med 20 banor och Bon Padel på Hisingen som ska ha 20 banor för att nämna några.

Den här artikeln handlar om: