Foto: World Padel Tour.
World Padel Tour

World Padel Tour-damerna startar eget spelarfack: ”Väldigt viktigt att vi når jämställdhet”

ANNONS

Damerna på World Padel Tour gör som sina manliga motsvarigheter och startar ett spelarfack. 
Det berättar Lucia Sainz i en intervju med PadelDirekt. 
Hon avslöjar också att det är hon som är president.

— Jag vet inte om det är något bra eller dåligt, skrattar Lucia Sainz.

Det var under Empower Invitational — en turnering startad av Every Padel för att sätta ljus på ojämställdheten inom sporten — som PadelDirekt pratade med Lucia Sainz. Sainz var en av spelarna som var på plats i Västerås samtidigt som herrspelarna spelade WPT i Mexiko.

— Det är väldigt viktigt att vi når jämställdhet, att inte bara fansen men även sponsorer ser det. Vi anstränger oss väldigt mycket, vi lägger lika mycket tid på träning som männen. Men trots det är det rätt tufft för oss damer. Vi får till exempel inte lika mycket i prispengar men vi har lika mycket utgifter. Så jag hoppas att detta bara blir större och större och mer människor är med och bidrar, säger Sainz och förklarar varför damspelarna inte kunde åka till varken Mexiko eller Argentinas WPT:er.

— Med de prispengarna som vi får kunde vi inte åka till Mexiko eller Argentina. Det var för dyrt, som det är nu kan vi inte åka på de tävlingarna. Då blir siffrorna röda.

Efter att männen i oktober startade upp sitt spelarfack har det pratats om att damerna ska göra detsamma. Nu har det blivit verklighet. 

— Vi hade ett fack förut men när vi sajnade med World Padel Tour försvann det, nu försöker vi igen. Allt förutom det juridiska är klart för oss. Det kommer bli bra för och kommer snart bli klart. 

Vilka sitter i styrelsen? 
— Jag är president, de valde mig till det. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, säger Sainz skämtsamt. Sen är Delfi Brea med, Marta Talavan, Patty Llaguno, Gemma Triay, Alejandra Salazar och Nuria Rodriguez, det är vi.

Den här artikeln handlar om: