På bilden: FIP:s tävlingsledare Jose Catalan
Foto: Martin Nilsson.
Padel-VM

En månad efter VM-nobben — FIP:s svar efter svenska kritiken: Därför får Sverige inte spela VM

ANNONS

Sverige kommer inte att spela padel-VM 15–20 november i Qatar och enligt Internationella Padelförbundet (FIP) är svaret till det enkelt.
”Sverige anmälde sig inte”, skriver FIP:s tävlingsledare Jose Catalan i ett mejl till PadelDirekt.

Det var stor besvikelse från svenskt förbunds- och spelarhåll när de fick beskedet att det inte blir något VM för Sverige Qatar i november. Ett VM som egentligen skulle ha spelats 2020 men då sköts upp på grund av coronapandemin. 

Just på grund av pandemin valde Sverige i fjol att tacka nej till VM — något som enligt kommunikationsansvarig Kent Persson bet tillbaka ordentligt i år och enligt honom var anledningen till att Sverige inte heller får spela i år. Länderna som avstod förra året fick alltså, enligt Persson, ingen ny chans att anmäla sig i år.

Svenska Padelförbundet har under flera månader sökt dialog med FIP om att anmälan borde vara öppen igen för alla de länder som avstod från anmälan 2020 på grund av pandemin. FIP har tidigare inte velat ge besked, men har nu formellt beslutat att inte öppna anmälan igen. Sverige får därmed inte tävla i VM. Svenska Padelförbundet är besvikna att FIP väljer att inte öppna anmälan till VM för de länder som vill delta 2021. Vi anser att FIP borde hjälpa sina medlemsländer istället för att aktivt utestänga länder från deltagande”, skrev förbundet i ett pressmeddelande då.

— Från EM har vi haft en lång dialog. Innan dess var det svårt att få tag på dem. Det är helt enkelt svårt att kommunicera med dem, tillade Kent Persson i en separat intervju med PadelDirekt.

”Jag tror inte någon på FIP skulle acceptera en intervju ”

Att kommunikationen med FIP inte är helt lätt kan undertecknad skriva under på. PadelDirekt och systersajten Padel Alto har försökt få tag FIP sedan beskedet att Sveriges nobbades och fick till sist svar via mejl från FIP:s tävlingsledare Jose Catalan. Så här svarade han på frågan om en intervju angående VM i allmänhet och nobben av Sverige i synnerhet.

— Jag tror inte någon på FIP skulle acceptera en intervju eftersom anledningen är enkel: Länder som inte anmäler sig i tid får inte möjlighet att delta. Det är den enda anledningen; Sverige anmälde sig inte (vi gav alla länder flertalet möjligheter). Beslutet låg helt enkelt hos det svenska förbundet.

I svaret framgår det inte om Sverige fick en ny chans att anmäla sig till 2021 eller om Catalan refererar till en anmälan inför förra årets mästerskap. För att få svar skickades ett nytt mejl om just det. Det formulerade så här:

”Okej, det är just det som jag skulle vilja prata om. Fick Sverige en ny möjlighet att anmäla sig det här året, eftersom förra årets mästerskap ställdes in, eller var deras enda möjlighet i fjol? Det svenska förbundet menar att de bara fick en möjlighet att anmäla sig och det var i fjol men om så inte är fallet skulle jag gärna höra er tolkning av det”. 

Det mejlet har inte besvarats av Internationella Padelförbundet.

Padel-Television hoppas kunna sända från VM

PadeDirekt kommer inte att åka till Qatar och bevaka VM, och enligt rapporter från våra franska kolleger på Padel-Magazine finns det inget som tyder på att världsmästerskapet arrangerades på ett mycket bättre sätt än sommarens EM i Marbella.

Men precis som Internationella Padelförbundet lovat kommer åtminstone tv-sändningarna att få ett rejält lyft. Det är åtminstone Johannes Thomhave, vd på Padel-Television som hade stora bekymmer vid EM-Marbella, säker på.

— Producenterna är proffs, bolaget som äger rättigheterna till VM är en av världens största bolag inom sportsändningar. Så jag tror att och hoppas att det blir mycket bättre denna gång, säger Johannes Thomhave till PadelDirekt.

Padel-Television hoppas kunna sända de hetaste VM-matcherna.

— Vi vill fortfarande att våra abonnenter ska kunna se VM, det finns ett stort intresse för att de bästa mötas. Men det är en fråga om att få signalen från Qatar. Vår ambition är att bjuda alla våra abonnenter på en VM-final.


 

Den här artikeln handlar om: