Kent Persson, Svenska Padelförbundet.
Internationell padel

Sverige vill till Qatar-VM — därför stoppas man: ”Helt oförstående”

ANNONS

Sverige får inte möjligheten att delta i padel-VM i Qatar i november.
Anledningen är att Sverige tackade nej till att delta i fjol på grund av pandemin.
Nu riktar det svenska förbundet kritik mot det internationella förbundet, FIP.
 

— Vi har försökt att ha en dialog med dem ända sedan de annonserade att VM skulle spelas i Qatar men de har varit svåra att kommunicera med, säger Kent Persson, kommunikationsansvarig på svenska padelförbundet. 

Svenska padelförbundet har under flera månader varit i kontakt med det internationella padelförbundet FIP. Ämnet har varit världsmästerskapen som i november tar plats i Qatar. Ett mästerskap som skulle spelats redan i fjol men som sköts upp på grund av pandemin. Innan VM:et sköts upp valde Sverige med anledning av just covid-19 att nobba mästerskapet — ett beslut som nu biter tillbaka då det i går klargjordes att Sverige inte får spela VM i år på grund av att de tackade nej i fjol. 

”Svenska Padelförbundet har under flera månader sökt dialog med FIP om att anmälan borde vara öppen igen för alla de länder som avstod från anmälan 2020 på grund av pandemin. FIP har tidigare inte velat ge besked, men har nu formellt beslutat att inte öppna anmälan igen. Sverige får därmed inte tävla i VM. Svenska Padelförbundet är besvikna att FIP väljer att inte öppna anmälan till VM för de länder som vill delta 2021. Vi anser att FIP borde hjälpa sina medlemsländer istället för att aktivt utestänga länder från deltagande”, skrev förbundet i ett pressmeddelande i går. 

PadelDirekt har varit kontakt med förbundets kommunikationsansvarig Kent Persson som är besviken på hur FIP skött kommunikationen. 

— Från EM har vi haft en lång dialog. Innan dess var det svårt att få tag på dem. Det är helt enkelt svårt att kommunicera med dem, säger Kent Persson. 

Persson: Vi når inte fram

Han berättar att förbundets linje gentemot FIP har varit att om man ställer in ett mästerskap så bör man annonsera en ny tid för länder att anmäla sig, vilket är i linje med hur herrarnas förbundskapten Jonas Björkman uttryckte sig till PadelDirekt på torsdagen.

— De är helt oförstående till det och menar att om man har sagt nej så har man sagt nej och vi har sökt dem, pratat med dem, men vi når inte fram. 

Hur känns det? 
— Ur ett idrottsligt perspektiv är det väldigt tråkigt. Jag tror man kunde se på EM att vi är en av de fyra bästa nationerna i Europa, att vi gått framåt och det tror jag hade visat sig även på VM. Så jag lider med våra förbundskaptener och med våra spelare. 

Detta är en hypotetisk fråga men om ni hade fått åka — hade ni då åkt? Just med det tanke på valet av land.
— Vi hade tänkt ha ett resonemang med spelarna om detta hur de känner. Framförallt hade det varit viktigt att prata med kvinnorna och stämt av om de känner sig trygga och bekväma med att åka, säger Persson och fortsätter: 

— Det hade lutat åt att vi hade åkt eftersom det är viktigt idrottsligt. Men i såna fall hade vi tydliggjort vår ståndpunkt gentemot hur vi känner för Qatar som land och hur mänskliga rättigheter inte respekteras i deras land. 

Hade ni tänkt att göra någon större manifestation med de andra förbunden mot att mästerskapen spelas i Qatar? 
— Det är väl egentligen bara Spanien och ett par andra länder som har förbund som fungerat under en lång tid annars är de flesta ganska nya. Och om vi tycker att vi har få resurser med en heltidsanställd så är de andra förbunden ännu mindre. Men hade vi tidigt fått veta att vi kunde åka så hade vi nog gjort förmedlat en gemensam ståndpunkt med de andra nordiska länderna, men dit kom vi aldrig. 

Vet du om det finns andra länder än ni som drabbats?
— Nej, det vet jag inte. Kommunikationen om vilka länder som ska vara med har varit tämligen otydlig. Vi vet knappt vilka länder som ska vara med. 

Den här artikeln handlar om: