Jonas Björkman och Mari Andersson.
Foto: PadelDirekt
Svenska Landslaget

Svenska förbundskaptenerna om VM-besvikelsen och egna framtiden: ”Positiv”

ANNONS

Svenska landslagens förbundskaptener är frustrerade och helt oförstående inför faktumet att Sverige inte får anmäla sig till Qatar-VM i höst.
— Det känns jättekonstigt, säger Jonas Björkman till PadelDirekt.

Det Svenska Padelförbundet fick ett ”nej tack, vi vill inte ha er här” från Internationella Padelförbundet (FIP) efter att man i flera månader försökt anmäla sig till VM i Doha, Qatar i november.

Anledningen? Sverige valde att inte anmäla sig förra året (med anledning av covid-19) då VM skulle ha genomförts. För FIP spelar det ingen roll att Svenska Padelförbundet hänvisar sin uteblivna anmälan till pandemin; även om världsmästerskapet sköts upp ett år får man ingen ny chans att anmäla sig.

— Det är ett tråkigt besked. Tråkigt för spelarna att inte få delta, det blir inte så mycket större än ett VM, säger damlandslagets förbundskapten Mari Andersson till PadelDirekt.

Kan du se någon logisk förklaring bakom FIP:s beslut?
— Nej, jag har jättesvårt att förstå det. Varför vill de inte ha med oss? Vi är ju faktiskt en av de bättre nationerna också. Jag vet inte om det är av andra politiska anledningar, det är mycket maktspel på den internationella nivån.

Mari Andersson berättar att hon inte varit involverad i ansökningsprocessen och svenska förbundets försök till att ha en dialog med FIP.

— Jag har hört att det varit problematiskt men man trodde ju att det skulle lösa sig. Att som förbund ta ansvar under pandemin och inte anmäla sig till VM, och sen inte få anmäla sig nu när läget förbättrat sig... att det faller på det är bara tråkigt.

Vad betyder det för dig som förbundskapten?
— Jag var inställd på att förbereda oss inför ett nytt mästerskap så vi har inte hunnit snacka om fortsättningen än. Men det är meningen att jag ska fortsätta nästa år.

Björkman positiv till att fortsätta

Svenska Padelförbundet har gjort EM-utvärderingar med både Andersson och herrarnas förbundskapten Jonas Björkman. De båda rapporterar om positiva tongångar från både spelarhåll och förbund.

— Man kan summera det som att det var väldigt positivt i utvärderingen. Mycket positiv feedback, men sen finns förstås förbättringspunkter, säger Jonas Björkman.

Även han ser ut att bli kvar på sin position över 2022. Som det tidigare tennisproffset känner nu så lockar framgångsrika mästerskap mycket, berättar han.

— Jag är positiv till en fortsättning, det är jag. Vi satte avtalet som ett plus ett år, jag ville ge förbundet och spelarna chansen att säga “det här funkar inte”. Jag försöker köra med så öppna kort som möjligt och nu får vi gott om tid att sätta oss ner och prata ihop oss, höra om spelarna är nöjda.

Hur reagerade du på nyheten om att det inte blir något VM för Sverige?
— Det är klart att vi är besvikna, det är supertråkigt med tanke på resultatet vi hade i EM och den utvecklingen laget haft och har just nu. Vi var nära att slå nationer som Italien och Frankrike, vi känner att klivet inte är så stort.

Många tycker nog att FIP verkligen borde vilja ha med Sverige.
— Ja, när det blir inställt borde det öppna upp igen för anmälan, det hade varit det mest väntade att öppna upp anmälan igen. FIP:s logik är jättesvår att se.

Likt kollegan Mari Andersson funderar han kring maktspelet inom världspadeln, om historik och tidigare beslut från Svenska Padelförbundet kan påverka FIP i denna fråga. Men han är skeptisk till att något sådant skulle ligga bakom beslutet att inte låta blågult tävla om medaljer på VM i Qatar.

— Det känns jättekonstigt, jag vet inte om det finns en besvikelse över att vi inte åker till junior-VM (nu i september, reds. anm) men det är ett ganska stort ansvar att åka med juniorer under en pandemi, jämfört med att vi åker med seniorlagen.

Om SM-gate: ”Otur med tajmingen”

Det finns en enligt många ännu hetare potatis som brinner i padel-Sverige just nu: SM-regelfrågan. Den som handlar om hur länge en spelare bör ha bott i Sverige innan hen får delta i Svenska Mästerskapen.

— Det var väl otur med tajmingen, men det blev tydligt att man som förbund måste följa stadgarna. Mer jag står helt utanför SM-frågan, jag har inte varit involverad, säger Mari Andersson.

Kan man som förbundskapten och tidigare elitspelare känna en oro kring hur det ska bli? SM värderas ju allmänt bland svenskar som årets kanske viktigaste tävling.
— Klart att det finns en oro. Det här är inget som någon vill ha, att det blir såna oroligheter. SM är en av de finaste tävlingarna vi har, så det är klart man är orolig över hur det ska landa.

Jonas Björkman tycker att Svenska Padelförbundet hanterat SM-regelfrågan på rätt sätt.

— Betydelsen av SM är inte avgörande för en landslagsuttagning så för mig som förbundskapten är inte frågan superviktig. Vi ser ju spelarna under årets gång på SPT:erna. Jag tycker att förbundet gjort det bra, vi är med i RF nu och då ställs krav som vi måste följa.

Vad tycker du själv? Hur länge är det rimligt att man bott i Sverige för att få spela SM?
— Egentligen spelar det inte så stor roll vad vi alla tycker. Finns det regler så får man rätta sig efter det.


Fotnot: Intervjuerna gjordes innan dagens besked om SM.


Den här artikeln handlar om: