Dubbla högstadieskolor erbjuder padel på schemat 2022: ”Totalt 72 platser”
Möjlighet att träna padel på gymnasiet blir allt vanligare i Sverige.
Men nu får för första gången ännu yngre elever chansen att spela padel på skoltid — två kommunala högstadieskolor i Skåne erbjuder ”padelprofil” hösten 2022.
Elever som ska börja årskurs 7 kommer att kunna söka nya padelprofilen på Väståkraskolan i Trelleborgs kommun. Satsningen förverkligas 2022 och är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och klubben L9 Padel Court i Anderslöv.
— Padelprofilen riktar sig till elever som är ambitiösa och beredda att satsa på både skolarbetet och på padelträningen. Utbildningen kommer att ha totalt 72 platser i årskurs 7-9, vilket innebär att max 24 elever i årskurs 7 kommer att antas till starten nästa läsår, säger Madelene Carlström, rektor.
Väståkraskolan ligger i byn Anderslöv, norr om Trelleborg. Även Malmö Idrottsgrundskola får in padel på schemat från och med augusti nästa år. Samarbetspartner blir Fair Play TK.
— Vi är otroligt glada och stolta över att ha ingått det här avtalet med Malmö Idrottsgrundskola. Det känns fantastiskt att vi kan erbjuda tennis- och padelintresserade ungdomar möjligheten att utöva sin sport på skoltid. Tennisen har fått en rivstart och fungerar alldeles utmärkt. Nu ser vi fram emot att starta padelträningen och hoppas på många sökande bland eleverna som i dag går i årskurs 6, säger Janne Immonen, klubbchef i Fair Play TK.
UPPDATERING 14:24: Även i Helsingborg kan högstadieelever spela padel på skoltid.
”Rydebäcksskolan öppnade för två år sedan i liten skala, och nu bokar skolan 17 banor mellan 08 och 09 varje onsdag”, meddelar skolan.
Fler och fler gymnasieelever kan välja padel
Positivt för svenskt padel är även att padelgymnasierna blir allt fler i snabb takt. Väsby Nya Gymnasium några mil norr om Stockholm är det senaste exemplet på skolor som erbjuder LIU (lokal idrottsutbildning).
”Genom skolans samarbete med Ultimate Padel ger vi dig möjligheten att få en god utbildning samtidigt som du satsar på din padelkarriär”, skriver man på sin hemsida.
— Det är ett samarbete där eleverna läser idrottsutbildning som en del i sina gymnasiestudier. Ett bra sätt att nå fler unga att satsa på padel och få tillgång till bra tränare utan att kompromissa med skolgången. Helt rätt i tiden enligt oss inbitna padelnördar, skriver Väsby Nya Gymnasiums Jesper Stahre i ett mejl till PadelDirekt.
Känner du till fler högstadieskolor som erbjuder padel på schemat? Tipsa oss på info@padeldirekt.se!