Studie bekräftar — så väl stämmer fördomarna om den typiska svenska padelspelaren
Vem är egentligen den typiska svenska padelspelaren – en tidigare tennisspelare, golfspelare eller den välbärgade mellanchefen?
I en studie av två Malmöstudenter finner vi många svar – och en hel del fördomar bekräftas.
— Den kortfattade slutsatsen är att det mesta av resultatet blev som man trott på förhand, säger Christoffer Karlén, som skrivit en C-uppsats om padel tillsammans med Mathilda Ekvall.
Padeln är på väg in i forskningsvärlden på allvar. Förra veckan publicerade PadelDirekt en artikel om två studenter som undersöker padelskador och nu har alltså två Malmö Universitet-studenter sökt och fått svar på frågeställningar som till exempel: ”hur ser den typiska svenska padelspelaren ut?”.
— Man kan summera det som att den typiska svenska padelspelaren är mellan 31 och 65 år (där medianen då är 45). Personen är också oftare högutbildad än den genomsnittliga svensken, säger Christoffer Karlén till PadelDirekt,
Christoffer och Mathilda tog i våras en kandidat i Sports Management vid Institutionen Idrottsvetenskap på Malmö Universitet. De gjorde det efter att 926 personer besvarat enkäten som låg till grund för examensarbetet, en siffra som var långt över förväntningarna.
— Det är fantastiskt kul. Vi spred den i sociala medier och den kunde besvaras under tre veckor, så vi hade inte så lång tid på oss. Vi är verkligen tacksamma att så många engagerade sig i den här frågan.
Tjänar mellan 35 000 och 50 000 kr
Examensarbetet (C-uppsatsen) fick titeln ”Svensk padels expansion — en undersökning av personers padelspelande, motiv och bakgrund”, och färdigställdes i början av sommaren.
Några av slutsatserna som Christoffer Karlén dragit utifrån resultaten av enkäten är dessa:
- Den genomsnittliga padelspelaren tjänar mellan 35 000 och 50 000 kr i månaden.
- 80 procent av de svarande hade en bakgrund inom bollsport (inklusive racketsport) och 33 procent spelar/har spelat golf.
- Av de totalt 926 svarande var 546 män (59 procent).
- På frågan ”varför har du fortsatt spela padel?” svarade många ”det är ett bra sätt att umgås med familj och vänner” samt ”det är en bra motionsform”, vilket var förväntat, säger Karlén. Det som däremot överraskade uppsats-författarna var att relativt många svarade ”det är ett bra sätt att umgås med affärsbekanta”.
Mathilda och Christoffer menar på att padeln mer och mer liknar golfen i detta anseende; en social aktivitet där alla kan spela med alla och nätverka aktörer emellan.
”Strävar efter socialt och symboliskt kapital”
De två Malmöstudenterna använde sig av två olika teorier för att analysera enkätens resultat.
— Utifrån teorin ”Bourdieu’s konfliktteori” som vi använt oss av i C-uppsatsen så kan man summera det som att padelspelare strävar efter socialt och symboliskt kapital. Padel har har blivit lite coolt att syssla med, en innesport helt enkelt, säger Christoffer Karlén.
Författarna tilllämpade även självbestämmandeteorin för att analysera resultatet.
— Utifrån denna teori har vi analyserat huruvida padel uppfyller de grundläggande psykologiska behoven och därmed skapar motivation. Vi har identifierat många faktorer som talar för att de grundläggande psykologiska behoven uppfylls av att spela padel, och att padel har blivit så populärt att utöva kan ha sin grund i att behoven uppfylls och det därmed skapas motivation till att spela padel.
Läs hela C-uppsatsen ”Svensk padels expansion - En undersökning av personers padelspelande, motiv och bakgrund” via denna länk.