Jonas Björkman och Thomas Johansson.
Foto: Bildbyrån
APT Padel Tour

Björkman och Johansson debuterar som par i padel: ”Många tennisdubblar tillsammans..”

ANNONS
Två tennislegendarer gör gemensam debut på en världstour i padel.
Thomas Johansson och Jonas Björkman är anmälda till APT Padel Tour Kungsbacka Grand Master nästa vecka.

— Yes, jag och Jonas ska spela. Vi får förstås börja längst bak i ledet och försöka kvala in, men vi tänkte att vi vill göra något roligt av vår första match, säger Thomas Johansson till PadelDirekt.

APT Padel Tour Kungsbacka Grand Master pågår 10–17 oktober och mycket talar för att firma Thomas Johansson/Jonas Björkman kliver in i kvalet på söndag eller måndag. APT:s General Manager och svenska förbundskaptenen sida vid sida — som på den gamla goda tiden.

— Det ska bli fantastiskt roligt. Jag sa ju tidigare att vi gärna skulle spela SM ihop men nu kom den här tävlingen bra i tiden. Vi har många tennisdubblar tillsammans men har aldrig spelat en padeltävling tillsammans.

Hur är din padelstatus?
— Jag har spelat padel ganska länge, men inte alls mycket senaste åren för att jag inte haft tid. Jag ska försöka så gott jag kan som stöd till Jonas, jag tar forehand och försöker sköta mig defensivt.

Föredrar du forehand?
— Nej jag föredrar backhand men Jonas är väldigt bra där så det är bäst att han får börja där. Men vem vet, vi kanske byter lite när som helst, haha

Och din fysiska form, hur pass tränad är du?
— Den är inte på topp ska jag säga. Jag försöker träna nu sista veckorna för att kunna skydda kroppen mot skador, det är ju bara det det handlar nu när man är så pass gammal. Men Jonas kommer att få springa för mig.

Du litar på att han är i toppform?
— (Skratt) Jo men det klart han är!

Studio Padel sänder hela huvudturneringen och utlovar sändning även från Johanssons/Björkmans kvalmatch.

Wildcard till SPT-dominanterna

I startlistan syns en rad debuterande svenskar, och än finns möjligheten att anmäla sig. Deadline för att registrera sitt lag är på onsdagen 12.00.

— Målsättningen sedan vi planerade för tävlingar i Sverige har hela tiden varit att få in så många svenskar som möjligt. Nu har vi fått in många, vilket jag tycker är skitroligt. Det är den allra första Grand Master för både herr och dam, berättar Thomas Johansson.

Svenska Padelförbundets och APT Padel Tour har ett samarbete som innebär att paren som samlat mest poäng på Swedish Padel Tour får wild card till turneringen i Kungsbacka. Det handlar om Baharak Soleymani/Sofia Arvidsson och Simon Vasquez/Cayetano Rocafort.

— Jag pratade med Sofia för ett par dagar sedan och hennes graviditet hindrar henne denna gång tyvärr. Soleymani kommer att spela med en annan partner, men de är inte anmälda ännu. Simon och Caye har sagt att de ska spela så jag påminna om att det är deadline i morgon.

Efter PadelDirekts intervju med General Manager Thomas Johansson avslöjar Soleymani att hon kommer att spela med Åsa Eriksson i Kungsbacka nästa vecka.

— Det ska bli roligt, jag har haft en väldigt bra dialog med Thomas så det känns bra, skriver ”Barre” i ett sms till PadelDirekt.

Huvudturneringarna består av 32 lag på herrsidan och 16 lag på damsidan. I skrivande stund behövs ytterligare ett damlag för att turneringen ska bli av. En förklaring till detta kan vara att prispengarna skiljer mycket mellan dam- och herrspelarna — PadelDirekt har uppgifter om att spelare inte anmält sig av principskäl. Prispotten på herrsidan är 90 000 euro, på damsidan är den 15 000 euro.

— Nej, att spelarna inte vill delta av den anledningen har vi inte upplevt förut. Vi är ung tour som precis börjat med en damtour och brinner för att bygga upp detta för damerna. Jag har tidigt sagt att jag vill ändra på hur pengarna fördelas, men man bör veta att det är väldigt stor skillnad i antal anmälningar, säger Thomas Johansson och fortsätter:

— Då kan man tänka det kanske blir större intresse om prispengarna höjs... när vi testat ha betydligt mindre prispengar bland herrarna har vi ändå haft 60 anmälningar där. Men jag förstår att man tycker det skiljer för mycket och ska prata med spelarna som ser det som ett hinder. Det är förstås jättetråkigt.

Hede Padelcenter bygger fler läktarplatser

APT-organisationen står för boende på hotell för alla som kvalificerar sig för huvudturneringen och Johansson påpekar att prissummorna kommer att stiga kraftigt på både herr- och damsida nästa år.

— Att erbjuda hotell för 100 spelare är förstås en stor investering för oss och vi är jättestolta att kunna göra det. Som jag sagt tidigare behöver padeln hitta sin egen väg, men jag försöker ta det bästa från tennisen och det här är ett exempel på hur ATP-touren gör.

Tävlingen i Hede Padelcenter i Kungsbacka 10–17 blir en av de allra första evenemangen som får möjlighet att fylla hallen med åskådare. Än finns det biljetter kvar för hela veckan.

— Det ska bli så jäkla skoj. Som jag förstått det så tar Hede in minst 320 sittande och så finns VIP-paket att köpa om man vill vara på balkonger med både mat och dryck, säger Johansson.



Den här artikeln handlar om: