PadelDirekt 1 år
Foto: World Padel Tour (montage)
Krönika

Krönika: ”Nästa år hoppas jag att det försvunnit några pengakåta jäklar”

ANNONS

PadelDirekt firar i dag ett år som padelsajt.
Ett år med något nystartat är förstås ingenting, men också allting.

Vi som är på PadelDirekt, jag och min kollega Martin Nilsson, har nu haft äran att jobba som padelreportrar på PD i ett år. Och vad säger man då? Grattis till oss själva vore förstås på sin plats till en början. Men vad betyder det egentligen? 

På ett sätt betyder det ingenting — som dag betraktat betyder det bara att vi ska göra vårt jobb, leverera relevanta padelnyheter, ytterligare en dags arbete. Och sen lägger vi den dagen bakom oss. 

Eftersom världen är uppbyggd av jubileer som förkunnar milstolpar hit och dit har detta ettårs-jubileum förstås mycket mer betydelse än så. Symboliskt betyder det att idén som förverkligades för ett år sedan höll för åtminstone ett år. Och inte bara höll — vi har levererat en nischad nyhetssajt som vi är riktigt stolta över.

För mig personligen betyder det faktiskt att jag kan slå mig lite för bröstet. Det som startade på noll, som något av ett frågetecken för ett år sedan, är nu något helt annat. Det finns numera en struktur, en fungerande process, ett engagemang och en betydelse. Jag kan inte säga att det var detta eller något annat jag såg när vi startade upp för ett år sedan. Eftersom det knappt fanns någon liknande sajt såg jag egentligen bara dag för dag framför mig — visionen fick liksom komma senare, successivt. 

Har det gått bra då? Vad sätter vi för betyg efter ett år? Att vi kunnat satsa så hårt på PadelDirekts innehåll — kan ju nämna Padelgalan och padel-EM som exempel — betyder att mina chefer tycker att PD är fortsatt värd att satsa på i denna tuffa mediebransch — och att jag får fortsätta jobba med detta. För visst har det funnits tvivel, finns det ett intresse av att läsa om padel och inte bara spela? Den frågan fick jag flera gånger i början – ja, fortfarande. Men intresset har hela tiden ökat och då känner jag att tvivlet kan masas undan lite och så får man se vad framtiden säger. Och betyget är det förstås inte jag som sätter utan ni som läser. 

Fick ta ett steg tillbaka

Journalistiskt har detta också varit en resa. När en sport som nyligen kommit in i folks medvetande ska rapporteras om kan det inte ske på samma sätt som man rapporterat om andra sporter. Ganska fort förstod vi att vi inte kunde gå på lika hårt som till exempel kvällstidningar gör när de rapporterar om etablerade sporter som fotboll eller hockey — vi fick helt enkelt ta ett steg tillbaka. Att rapportera om amatörspelare som har elitpadel som sin hobby (visst, några är semiprofessionella) är inte samma sak som att rapportera om fotbollsspelare med miljonlöner i allsvenskan. 

Att rapportera om ett relativt nytt svenskt padelförbund är inte samma sak som att rapportera om Svenska Fotbollförbundet. Ibland har man känt att man gör behöver göra avkall på sin journalistiska integritet — samtidigt har det varit en fruktansvärt lärorik resa. Lite av det här nämner jag i en tidigare krönika — klart att det finns skit att rapportera om även i padeln. 

Under året har jag fått stifta bekantskap med många olika aktörer och padelintresserade personer. Det finns de som sett en guldgruva och velat tjäna pengar på en sport som just nu lyser av dollartecken. Det finns också ideella krafter som vill sportens bästa. När vi skriver en ny krönika om ett år hoppas jag att det försvunnit några pengakåta jäklar och tillkommit personer med ett genuint intresse för denna nya underbara sport. 

”STORT tack till er!”

Sen finns det förstås också en mängd extremt padelintresserade personer därute. Som vi förstås älskar. Till alla era som troget letar sig in på vår sajt, som kommenterat och engagerat sig i vårt arbete, som korrigerat oss när vi gjort fel, som tipsat oss om nyheter, som stöttat oss. STORT tack till er! Utan er hade vi aldrig kunnat fortsätta. Fortsätt komma med tips på vad vi kan göra nästkommande år och allt ni tänker på kring padel som är värt att lyfta. 

Tack också till min kollega Martin Nilsson. Du kom in en kort period efter mig och lyfte sajten på alla möjliga sätt. Om man hade gjort det här själv hade det varit ofantligt mycket tråkigare, svårare, och det hade så klart blivit sämre. 

Tack också till de chefer på Everysport Media Group som gav mig chansen att jobba med detta. Det har varit ett fantastiskt första år. 

Till sist: Det första vi gjorde när sajten hade startats för ett år sedan var att åka på SM. Då var det pandemi och osäkerhet och ingen publik fick vara på plats. Ändå var det väldigt speciellt att få se alla padelentusiaster som finns därute. Ett år senare skulle ett nytt SM ha arrangerats, fortfarande i en pandemi men nu i ett helt annat läge och publik skulle fått samma chans som jag att följa padel-SM. I stället har SM skjutits upp till december, och vet vi ens om det kommer att bli av?

Tveksamt. Jag tänker inte ge mig in mer i den soppan här men man kan konstatera att det händer mycket på ett år kring denna otroliga sport.

Den här artikeln handlar om: