Svensk Padel

Spelet bakom nya regeln — så uppstod hela SM-soppan

ANNONS

Svenska Padelförbundet upplever att hela bilden av ”SM-gate” inte har kommit fram.
Med hjälp av förbundet ska vi försöka ge bilden av hur SM-kaoset — som innebär att utländska spelare nu får delta — har uppstått. 

— Vi upplever att det på sociala medier kanske finns ett eller två perspektiv av det hela men när vi har jobbat kring den här frågan har vi tagit hänsyns till sex-sju olika perspektiv, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska Padelförbundet. 

Hela historien kring årets SM började med att det Svenska Padelförbundet för en månad sedan gick ut med nyheten att det i år skulle vara okej för icke-svenska medborgare att ställa upp på SM — om de hade varit stadigvarande bosatta i Sverige och dessutom spelat för en svensk förening. Bakgrunden till ändringen var att det upptäckts i förbundets stadgar att det helt enkelt ska räcka att vara stadigvarande bosatt i Sverige för att få spela SM. Stadgar som i det fallet trumfar tävlingsbestämmelserna där det står att man måste vara svensk medborgare för att spela SM. 

Ett besked som minst sagt inte togs emot med glädje från de svenska herrspelarna, samt ett dampar, som helt sonika valde att bojkotta SM. En bojkott som mynnade ut i en arbetsgrupp vars syfte var att diskutera årets SM, samt se om stadgarna gick att tolka om. 

— Att det blivit som det blivit beror på att det finns motsättningar i våra styrdokument mellan stadgarna och tävlingsbestämmelserna och där trumfar stadgarna tävlingsbestämmelserna. Och vi måste följa stadgarna, annars kan man liksom lägga nycklarna på bordet, säger Calle Åkesson. 

”Skulle vara väldigt allvarligt, oseriöst och oprofessionellt”

Så med de premisserna fanns det egentligen inte mycket utrymme för att arbetsgruppen att korrigera reglerna till årets SM. Den enda chansen var egentligen om det rent juridiskt gick att tolka begreppet ”stadigvarande bosatt” till längre än 1tolv månader. 

— Juridiskt om man tittar på Skatteverkets definition är det sex månader. I tolkningen av detta lyckades vi få upp det till tolv månader men mer går helt enkelt inte. Där har vi konsulterat med RF (Riksidrottsförbundet) och även andra juridiska experter och svaret är entydigt, fortsätter Åkesson. 

— Vi anser också att ifall man har bott här i tolv månader då har man försökt bli en del av samhället. Då är man seriös med att komma hit. 

Hur kommer det sig då att man inte kan ändra i stadgarna undrar ni kanske? Jo, det beror på att det krävs två separata omröstningar för att ändra i stadgarna — de stadgar som demokratiskt har stiftats av medlemmarna i förbundet, det vill säga föreningarna. 

Men varför kan man inte bara utlysa två extraval undrar ni? Jo, det kan man men det som behövs är ett årsmöte och sedan, i så fall, ett extraval och årsmötet har redan hållits det här året. 

— RF har förtydligat vikten av att följa de stadgar som finns. Det är en skyldighet som absolut inte går att kringgå för det är att likställa med lagen. Det skulle vara väldigt allvarligt, oseriöst och oprofessionellt. 

Fick mejl från spelare om stadgarna

Förbundet har också försökt att gå tillbaka och hitta när reglerna om SM skrevs in i stadgarna respektive tävlingsbestämmelserna. De har inte lyckats hitta ett exakt datum men det som går att säga är att det går tillbaka till tidigast 2017.

Hur kommer det sig då att detta upptäckts först nu undrar somliga kanske. Jo, det beror helt enkelt på att en utländsk spelare gått in och kollat i stadgarna — vilka finns offentligt på förbundets hemsida. 

— Många pratar om att detta är ett sätt att få in Caye (Cayetano Rocafort, reds.anm) på SM. Det stämmer inte. För ett tag sedan fick vi mejl från en spelare som påvisade att enligt era stadgar får jag spela SM. Detta är alltså ingen anpassning till Caye. 

När upptäcktes denna motsättningen?
— Det var nyligen. Sen tar det en stund att agera och konsultera med RF.

Har ni funderat något kring historiken kring SM när ni tolkat detta? 
— Vi anser att det från början är byggt på felaktiga grunder och är trygga att vi har gjort ett gediget arbete. Sen handlar det om vad vi ska vara för något förbund? Ett i framkant, eller ett gammalt mossigt förbund, som inte hänger med? Vi vill inte agera efter gamla värderingar. 


Perspektiven förbundet tagit hänsyn till i frågan om en eventuell omtolkning av stadgarna

Helheten: Tolkningen gäller alla mästerskapskategorier där exempelvis utländska ungdomar missgynnas av en längre tolkning då de per definition inte haft möjlighet att befinna sig i Sverige mot bakgrund av deras ålder. 

Förbundets vision: Visionen som gäller: ”Padel för alla genom livet”

Samhälleligt perspektiv: Vad vill vi ha för padel? En inkluderande eller en exkluderande padel? 

Slutsats: Vi anser inte att SM är en tävling om vem som är den bästa medborgaren utan den bästa spelaren.  

Den här artikeln handlar om: