Viktor Stjern.
Foto: PadelDirekt
Svensk Padel

Stjärnan om SM-arbetsgruppens dialog — utesluter inte fortsatt bojkott: ”Blev en ickefråga”

ANNONS

Viktor Stjern var en två spelare i den så kallade arbetsgruppen som bildades för att komma fram till om SM fortsatt ska vara för svenska medborgare eller öppna upp för utländska spelare — men:
— Det blev en ickefråga, säger Stjern till PadelDirekt.

Du som läser detta kan nog turerna rätt så väl vid det här laget: Svenska Padelförbundet uppmärksammades om egna stadgar man inte kände till, vilket ledde till att SM plötsligt öppnade upp för utländska medborgare — och förbundet tvingades sedan flytta SM när i princip hela herreliten bojkottade mästerskapet.

På torsdagen stod det klart de nya reglerna kvarstår — trots att spelarna inte vill det. Det krävs två årsmöten för att ändra i stadgarna och dessa årsmöten kan inte genomföras förrän nästa år.

— I sakfrågan fanns inte så stort utrymme för diskussion. Juridiken som vi fått presenterad för oss möjliggör ingen diskussion om att ett längre tidsspann skulle krävas för att vara med, säger Viktor Stjern till PadelDirekt.

Tillsammans med den svenska padeleliten på herrsidan — som skrev ett utförligt öppet brev om varför man valde att bojkotta SM — fick han upp hoppet om att regeln skulle kunna dras tillbaka efter att mästerskapet flyttats till december i år.

Men det hoppet släcktes fort när ”SM-arbetsgruppen”, där han och Karolina Söör representerar spelarna, väl träffades.

— Det blev en ickefråga, visade det sig ganska snabbt. Det fanns inte så mycket att göra när de berättade om det juridiska. Vi är padelspelare och inte jurister så man kan säga att vi kände oss rätt så bakbundna.

Viktor Stjern tycker att det är väldigt olyckligt att det inte blir en demokratisk process att komma fram till regelverket som gäller vid SM 2021, som alltså går av stapeln i december. 

Osäker på sitt egna SM-deltagande

Han funderar kring vad arbetsgruppen egentligen skulle kunna göra för nytta och låter uppgiven när han får frågan om han och Pierre Bonfré kommer att delta i SM.

— Arbetsgruppen skulle inte ha tillsatts från början, det blev omöjligt för oss att landa i en lösning vi är nöjda med. Vi hade hoppats att det skulle bli en demokratisk fråga.

Hur känner du nu, vill du spela SM?
— Jag vet faktiskt inte. Det här beslutet får sjunka in nu så får man se hur det landar. Mitt i allt känner man att man inte orkar engagera sig mer, att man vill ha allt överstökat bara. Det är ju padeln man vill lägga energi på.

Kan bojkotten fortsätta, eller blir det egna beslut för spelarna nu?
— Vi får se, vi har inte planerat något nytt snack än. Det här beskedet blev ju officiellt i dag. Men vi har känt oss enade i frågan och är tydliga i vår ståndpunkt. Vår bild av hur ett SM ska spelas stämmer inte överens med hur SM 2021 ska spelas.

I PadelDirekts intervju med Svenska Padelförbundets press- och kommunikationsansvarige Kent Persson tidigare i dag sa han att ”det har varit ett bra arbete med gott humör och hela tiden en bra dialog”. 

Det stämmer när det kommer till hur frågan ska behandlas från och med nästa år, tycker Stjern.

— I det öppna brevet skrev vi mycket om framtiden och det är kanske lite off topic just nu, men i dialogen kring hur det ska bli från och med nästa år är det en god ton. Där är vi rörande överens om att saker behöver justeras löpande och att dialogen måste bli bättre.




Den här artikeln handlar om: