Ordföranden: ”Vi backar och gör rätt men kommer inte att ändra i stadgarna”
En dryg vecka från att SM skulle ha spelats skjuts det fram med tre månader.
Anledningen är den bojkott som mästerskapet hotades av efter Svenska Padelförbundets regeländring förra veckan — en ändring förbundet står fast vid.
— Situationen är olycklig och vi backar och gör rätt. Det är svårt att genomföra SM med bakgrund av det som har hänt, säger Svenska Padelförbundets ordförande Tomas Andersson till PadelDirekt.
Svenska Padelförbundet medger att de har begått att misstag i att inte förankra sitt beslut om att låta icke-svenska medborgare delta i SM med spelarna själva. Också beskedets tajming har blivit fel, erkänner förbundet.
— Vi har missat att kommunicera och lyssna. Alla har rätt att ha en röst i hur beslutet ytterst blir och det har vi missat. Det handlar inte om beslutet i sig, utan stora delar ligger i tajmingen, säger Tomas Andersson.
Hur har det blivit så här?
— Ja, det är mycket enkelt. Vi stod inför det faktum att vi hade tävlingsbestämmelser som bröt mot våra stadgar och det var vi tvungna att hantera. Förslaget har emellertid inte varit tillräckligt förankrat med spelarna, medger Andersson.
Efter flera dagars tystnad från förbundet kom i dag beskedet att SM skjuts fram tre månader, samt att en arbetsgrupp med två representanter från förbundet, två spelarrepresentanter och två föreningsrepresentanter tillsätts. Vilka de blir är ännu inte klart men det som nu kommer att hända är att den här arbetsgruppen får drygt en och en halv vecka på sig att ta fram ett förslag på kompletterande regelverk, alltså inte besluta om regeln i sig med tillåtande av icke-svenska medborgare på SM, utan ett förtydligande över hur det ska gå till. Den 13 september hålls ett extra förbundsmöte och en vecka innan dess ska en dagordning för det mötet ligga.
— Vi har gjort tävlingsreglerna med utgångspunkt i stadgarna och där står det att det räcker att ha vart stadigvarande bosatt i Sverige. För att ändra i stadgarna krävs det två stämmor. Det kan vi inte göra just nu.
Stjern: ”En demokratiskt process”
Det är alltså med den utgångspunkten förbundet går in i det här mötet.
När PadelDirekt når Viktor Stjern, som är en av totalt sex toppspelare i spelarrådet som representerar samtliga elitspelare, förklarar han hur han tolkat utgångsläget efter de senaste dagarnas dialog med förbundet.
— Nu landar det här i en demokratiskt process med ett extra årsmöte. Spelarrådet på dam- och herrsidan ansåg inte att tiden räckte till för att hitta en kompromiss, så det positiva är väl att SM inte blev inställt, säger Stjern.
Har du uppfattat det som att regeln kan dras tillbaka, eller ändras igen, innan december?
— Ja alltså regeln gäller fram till att nåt annat beslutas, så vitt jag vet är det så ett årsmöte fungerar. Nu låter förbundet föreningar och spelare djupdyka i frågan.
Om vi ponerar att spelare och föreningar går emot förbundet och vill ändra i stadgarna, kan det tvinga fram ett nytt beslut från förbundet?
— Ja på något sätt ska vi ju ha möjligheten att påverka. Tanken är att att det ska tas ett definitivt, långsiktigt beslut, som ska skrivas in i stadgarna.
Landslagsspelaren är tillsammans med Simon Vasquez och Isak Arvidsson herrepresentanterna i spelarrådet. På damsidan är det Sofia Andersson, Emmie Ekdahl och Åsa Eriksson. Stjern tycker att det varit en givande dialog mellan honom och förbundet senaste dagarna.
— Detta är en mer komplicerad fråga än vad alla förstod men dialogen har varit lösningsorienterad.
”Jag lägger mig inte mig i vad”
Tomas Andersson, Svenska Padelförbundets ordförande, igen:
— Vad gruppen får komma fram till nu är ett förtydligande i någon mån men jag lägger mig inte mig i vad. Det är vad våra representanter kommer att bära med sig till gruppen. Det är precis som i samhället i övrigt, vi kan ta tycka att en lag är dålig men det är domstolarna som tolkar dem. Det spelar ingen roll vad vi tycker.
Vad är din personliga hållning i detta?
— Vi har kommit fram till vår tolkning och den står vi fast vid och den kommer att bäras fram av våra representanter. Sen kanske de andra representanterna har en annan tolkning.
Har ni haft en dialog med Riksidrottsförbundet kring det här?
— Vi har haft mycket dialog med dem.
Vad känner spelarna för detta nya besked?
— Det är en fråga du får rikta till spelarna.
Hur kommer det sig att SM behövdes flyttas?
— Det handlar om tid. Vi kan inte rätta ett fel med ett annat. Vi hade helt enkelt inte hunnit, det hade varit omöjligt, inte minst för arrangörerna. Så det var ett beslut taget med omsorg för alla.