På bilden: Ariadna Santana Trujillo.
Svensk Padel

Pengar stoppade hennes proffssatsning — nya tag i Sverige: ”Samma nivå som Barre”

✔️Häftig historia tog henne till Sverige. ✔️Skadan som höll henne borta. ✔️Pengarna räckte inte till.

ANNONS

Ariadna Santana Trujillo, lägg det namnet på minnet. 
Det är en spelare som kan ta svensk padel med storm. 
Spanjorskan, som är tränare på Hede Padelcenter, är redo att utmana den svenska eliten. 

— Jag tror att min nivå är nästan som ”Barre” (Baharak Soleymani) och Sofias (Arvidsson). Jag har inte mött dem, men där tror jag min nivå ligger, säger Ariadna Santana Trujillo när PadelDirekt träffar henne på sin nya hemmaplan i Kungsbacka.

Det började med Cayetano Rocafort och nu är det nästan två år sedan den numera väletablerade spanjoren flyttade till Sverige. Det fortsatte med Jose Gaspar, som gjort NK-takets padel till sin. I svensk dam-padel har den där influensen inte riktigt nått samma nivå. Carla Barciela, som är tränare på Helsingborg har visserligen spelat en hel del turneringar och fick nyligen en plats i Euro Finans tour, men den där riktiga fullträffen har uteblivit.

Kanske är det en 28-åring från Gran Canaria som blir den nya Cayetano Rocafort. Ariadna Santana Trujillo flyttade till Sverige i november 2020 för att jobba på Hede Padelcenter och fortsätta sin padelsatsning i Sverige. Hon möttes av vinter, mörker och en pandemi. 

— Det har varit kul, jag tänkte att om jag leva här i Sverige på vintern med den kylan, då kan jag leva vartsomhelst, skrattar hon och fortsätter: 

— På vintern är man här inne hela dagen och man vet knappt vilken tid det är, mörkt på morgonen och mörkt på kvällen. Tiden bara gick, 10-12 timmar per dag, både lektioner och jobb i receptionen. Mycket padel, men det är mitt jobb så…

Men hur hamnade en 28-årig spanjorska från öriket Gran Canaria på den svenska västkusten och Kungsbacka? 

Det hela började för tre år sedan. Santana Trujillo spelade padel på sin klubb på Gran Canaria när hon träffade Bernt Mathiasson som bodde inte långt från klubben. 

Det är en stor möjlighet

— Vi träffades på klubben. Då pratade jag inte någon engelska, det är inte så många som gör det i Spanien ju men han var väldigt schyst och berättade att han funderade på att bygga en hall i Sverige och om jag lärde mig engelska så skulle han ringa när han var klar med hallen, detta var tre år sedan.  

Sagt och gjort. Några år senare var det precis det som hände och Bernt slog numret till Ariadna. 

— Jag sa ok, och så började jag plugga rejält med engelska, fortsätter hon. 

Var det ett svårt val?
— Nej jag tycker inte det. Det var bara yes, jag åker. För när du får en sån här möjlighet kan du inte säga nej. Det är en stor möjlighet, för i Spanien är det så hård konkurrens. Men här finns alla nya spelare, hallar, allt. De vill lära sig, så jag är så stolt över att jag får göra det, för i Spanien kan alla redan spela, berättar hon. 

Vad är målet nu, som spelare eller tränare?
— Både och. Jag vill börja spela på APT i Europa. Jag ska börja med det och SPT men även fortsätta som tränare här i Hede. Det kommer bli jobbigt men jag måste ge det ett försök. 

Efter den värsta corona-stormen har Ariadna precis börjat kunna spela lite turneringar. Hon spelade i Vilshärads Challenger tillsammans med Sofia Brolin, där åkte de ut i den andra rundan mot Caroline Kållberg och Petra Özman, 6-1, 0-6, 3-6, som sedan vann hela Challengern och dessutom pressade SPT-drottningarna Sofia Arvidsson/Baharak Soleymani i huvudturneringen. 

— Jag kommer att spela med Sofia detta året, nästa år får vi se. Jag måste ut och träffa mer tjejer, jag känner ju inte så många och måste spela mer. Veta vem som är vem och låta de veta vem jag är.

Vilken nivå skulle du säga att du är på i en svensk kontext? 
— Jag borde spela a-klass här i Sverige, jag måste få upp rankingen bara men det har varit svårt under corona och alla har ju sina par klara i A-klassen. Så det blir lite svårt att komma upp på rankingen, för om jag spelar B-klass så får jag inte så många poäng, jag försöker men det är tufft.  

Tvingades att sluta spela 1,5 år

Såg du många matcher i Vilshärad? 
— Jag såg litegrann. Barre och Sofia till exempel. 

Hur är din nivå jämfört med dem?
— Jag tror att min nivå är nästan som deras. Jag tror det i alla fall, jag har inte mött dem, men där ligger min nivå. 

— Precis som Barre har jag spelat på WPT men det var många år sedan, innan det ens blev WPT och hette Padel Pro Tour, i Gran Canaria. Eftersom flygbiljetterna var så dyra från ön så blev det till slut lite för dyrt för mig, jag hade helt enkelt inte råd. 

Ariadna Santana Trujills form är på uppåtgående. Tillsammans med Sara Annvik spelade hon också på All Padel Tour i just Kungsbacka. Paret gick till semifinal men föll i tre set mot det portugisiska paret Katia Rodrigues/Helena Machado Medeiros. Den axelskada som höll henne borta från padel i ett och ett halvt år är mycket bättre. 

— Jag känner fortfarande smärta men jag kan hantera det. Jag kommer få leva med det, jag får ont när jag spelar för mycket men vilar jag lite så blir det bra. I början var jag rädd och vågade inte slå och spelade väldigt dåligt, men efter ett tag kände jag att jag måste börja lite på mig själv igen och då släppte det.

Det var en allvarlig skada?
— Jag tvingades att sluta spela i ett och ett halvt år. Det var en överansträngning, för mycket padel helt enkelt. Vi är sju små öar och man spelar på alla, det är en ny turnering varje vecka. 

Nästa SPT spelas i Helsingborg den 27-29 augusti. Där är Ariadna återigen anmäld tillsammans med Sofia Brolin.


Den här artikeln handlar om: