Jonas Björkman, herrlandslagets förbundskapten.
Foto: Martin Nilsson
Padel-EM

Björkman om Vasquez-domen och att tvingas EM-kvala: ”En fördel”

ANNONS

Sveriges förbundskapten Jonas Björkman tar beskedet att hans landslag måste kvala in till EM-slutspelet i sommar med ro.
— Klart att vi ska ta oss igenom kvalet, och kvalar vi in är det en fördel gentemot de andra lagen, säger herrarnas förbundskapten till PadelDirekt.

Förbundskaptenen har just avslutat ett träningspass med en av de bästa tränarna på svensk mark, Fran Cepero, när vi når honom över telefon.

— Jag försöker ju börja träna padel, det har i princip fram tills nu bara blivit massa träningsmatcher. Nu håller jag ett träningstempo på en gång i veckan i alla fall, säger Jonas Björkman.

Har Cepero pekat ut någon särskild svaghet som ni jobbar med?
— Jag har inga svagheter!, säger han snabbt och skrattar och fortsätter sedan:

— Jo men jag ska lära mig slå bandeja, den har ju inte ens funnits tidigare. Det och lite defensivt arbete till att börja med. Det är så jäkla kul att träna padel på riktigt.

På tisdagen blev det klart att svenska herrlandslaget med nya förbundskaptenen Jonas Björkman vid rodret måste kvala till EM-slutspelet i Marbella 28 juni–4 juli.

— Vi förstod nästan det direkt när vi såg anmälan, vi låg längst ner på rankningen så det var ganska väntat. Det är ju eftersom Sverige varit med i FEPA-EM tidigare, konstaterar Björkman.

Att beskedet om kvalet kommer bara fem och en halv vecka innan det drar i gång verkar inte överraska den tidigare tennisstjärnan. Björkman skrattar när han får frågan om det känns typiskt spanskt rent organisatoriskt, eller rättare sagt: väldigt mañana mañana.

— Haha, ja… Först fick vi höra att det var kvalspel lördag-söndag, men i går fick vi informationen att det ser ut att bli fredag, lördag och söndag (25, 26, 27 juni).

Hur ser du på att ni måste kvala in?
— Det ska bli kul, jag ser det som en bra möjlighet att spela in sig. Vi ska ju ta oss vidare. Kvalar vi in är det en fördel gentemot de andra lagen i slutspelet, och på pappret ska vi ta oss igenom det även om inget är självklart.

Skulle man kunna kalla en svensk EM-miss för herrarna för ett fiasko?
— (Tystnad). Alltså det klart vi ska ta oss igenom kvalet, vi räknar med att vara med längre fram. Men det gäller att leverera mot sämre motstånd också.

Det har inte kommunicerats något om varken EM-upplägg eller kvalet. Vad vet du om spelschemat, till exempel?
— Jag har förstått det som att det blir två grupper, så tre lag i varje grupp där två går vidare från varje grupp. Lottningen kommer att ske någon gång i juni tror jag.

Om Vasquez-domen: ”Jag tycker att beslutet är bra”

Björkman har tidigare berättat att han hoppades på att få till ett kort träningsläger under två, tre dagar inför Europamästerskapet i Marbella. Träningsdagar som nu kan bli rena kvaldagar.

— Det blev lite svårare nu när vi fick veta det här, och så tajt inpå. Vi får se vad vi kan göra där. Får vi till något är det jättebra, men det känns tryggt ändå eftersom alla känner varandra väl. Vi har en bra kemi i gruppen, tycker jag.

Till sist ber vi Jonas Björkman ge sin bild och syn på att Sverigeettan och landslagsstjärnan Simon Vasquez hamnat i hetluften även utanför padelburen senaste veckorna i vad som kort kan benämnas som "domargate". Först skrek Vasquez fula ord efter ett domslut på SPT 3 för ett par veckor sedan, och följde upp det med hårda ord i podden "Padel med proffset och jag". Vasquez anmäldes sedan av domarkommittén för förseelserna — men domen som kom från Svenska Padelförbundet innehöll ingen bestraffning.

— Jag förstår att det i stridens hetta händer saker, men man behöver välja sina ord. Jag tycker att beslutet är bra och jag tror att Simon kommer dra lärdom av det här. Jag vet ju själv att man varit frustrerad, när det väl händer är det svårt att ta tillbaka det sen. Man får försöka göra det bättre framåt, man lär sig av misstagen, säger Björkman och fortsätter:

— Jag är glad att Svenska Padelförbundet lagt ner ett jättearbete, med tanke på att de är på väg in i RF har det förts många och bra dialoger kring det här fallet.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: