Simon Vasquez, Sofia Arvidsson & Baharak Soleymani.
Foto: Viktor Andersson.
Padel-EM

Här är svenska EM-trupperna

ANNONS

Mellan den 28 juni och 4 juli arrangerar det internationella padelförbundet, FIP, det tolfte Europamästerskapet i padel. 
I dag togs den svenska dam- och herrtruppen ut. 

EM ska spelas i City Hall i centrala Marbella som byggts upp enbart för mästerskapet. EM kommer att spelas utomhus. 

— Jag har tagit ut de som jag tycker spelar bäst padel just nu, säger förbundskaptenen för herrlandslaget Jonas Björkman under dagens pressträff. 

Det är ganska långt kvar till att EM inleds men redan nu har Sverige tagit ut sin trupp.

— Sportsligt är det viktigt både för oss och spelarna att få god tid på sig. Alla är inte heltidsproffs, säger Björkman. 

Som PadelDirekt tidigare skrivit har FIP bekräftat att deras EM kommer att bli det officiella EM:et.

— Vi har fått höra från FIP att detta är det officiella mästerskapet. Däremot vill vi fortsatt inte dras in i de konflikterna som råder mellan FIP och FEPA, säger Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson. 

— Det är ju inte optimalt att ha två europeiska mästerskap, så klart. Sporten behöver bli proffsigare runt omkring, sa Jonas Björkman till PadelDirekt för en tid sedan.

Björkman pratade under pressträffen även om hur mycket han älskar att få representera det svenska landslaget. 

— Det känns superroligt, jag är supertaggad. Nu när alla länder är med vill vi så klart spela och se var vi står. Rent sportsligt känns det fantastiskt kul att spela det här EM:et. Sen får vi se vad som händer med covid som inte är borta, så vi få se om det blir av. Men än så länge måste vi förstås planera för det i alla fall, fortsätter han. 

”Stort fokus på team spirit”

På herrsidan är kanske det mest uppseendeväckande med uttagningen att John Larsson inte kom med. Varken han eller hans partner Pablo Figueroa har riktigt nått upp till sin normala kapacitet den här säsongen. 

— Jag har pratat med dem, de har inte spelat den padeln som de förväntade sig och hoppades på och inte riktigt fått till det. Jag tycker att de förlorat som ett lag men den ena har varit lite mer upp och ner och den andra mer jämn. Jag hoppas John hittar tillbaka till sitt spel, jag vet vad han kan. Det är en spelare jag själv haft svårt med som spelare och aldrig vunnit mot. Jag hoppas att han hittar självförtroendet igen, då är han absolut aktuell för VM. 

Björkman fick också frågan om vem han ser som Simon Vasquezs partner nu när han hans vanliga kompanjon Cayetano Rocafort inte hunnit bli svensk medborgare och således inte kan spela.

— Han är en fantastisk spelare och kunde trots att han spelade med en gubbe på SM (han själv, 2019, reds.anm) även spela på backhandsidan så det finns flera alternativ där. 

På damsidan sticker tre namn som inte kom med ut. Åsa Eriksson, Matilda Hamlin och Rebecca Nielsen. Alla tre har varit i final den här säsongen.

— Det har varit väldigt svårt, kommenterar förbundskaptenen för damlandslaget Mari Andersson.

Hon ville inte ge någon individuell bedömning kring vad just de tre spelarna saknade: 

— Det är som vi vet tuffa beslut och i år med den frysta rankingen är det lite andra förutsättningar. Jag har gått mycket på nuvarande form baserat på de tre tävlingarna som varit i år. Sen kollar jag också mycket på attityd och fysik men också med ett väldigt stort fokus på team spirit. 

Det fanns också en oro för att Sofia Arvidsson inte skulle medverka eftersom hon är sportchef för damklassen på Nordea Open som inleds den 5 juli. Men just nu är hon uttagen. 

— Ja, eftersom det är mycket som inte är klart inför mästerskapet var det ännu en anledning till att vi plockade ut truppen tidigt, vi vill ge alla ge chansen att rodda ihop allt, säger Mari Andersson. 

Båda förbundskaptenerna har varsin reservlista men den går det inte ut med ännu, utan vill första hinna prata med alla spelare. 


Här är laget: 

Herrar

Anton Andersson

Calle Knutsson

Daniel Windahl

Johan Brunström

Pablo Figueroa

Pierre Bonfré

Simon Vasquez

Viktor Stjern


Damer

Ajla Behram 

Amanda Girdo

Anna Åkerberg

Antonette Andersson

Baharak Soleymani

Emmie Ekdahl

Sandra Örtevall 

Sofia Arvidsson


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: