Jonas Björkman.
Foto: Filip Isacsson
Padel-EM

Sverige tvingas kvala till EM — rekordmånga nationer anmälda

ANNONS

Två nationer elimineras

Sverige ”straffas” av Internationella Padelförbundet eftersom man valde att spela det Europeiska Padelförbundets EM 2019.
Det svenska herrlandslaget måste nämligen ta sig igenom ett kval för att få delta i EM-slutspelet i Marbella om sex veckor.

Det svenska herrlandslaget är rankat sist, som nummer 18 av 18, sedan Portugal lämnat beskedet att de nobbar EM i spanska Marbella i sommar. Även Sveriges damlandslag är rankat sist, men eftersom bara 13 lag är anmälda på damsidan är det högst oklart hur det blir med ett eventuellt kval för damerna.

Det är rekordmånga nationer som anmält sig till Internationella Padelförbundet FIP:s EM i år. Av de mest framträdande nationerna är det bara Portugal som är det Europeiska Padelförbundet FEPA:s EM troget i dagsläget.

Så här seedas nationerna av FIP


FIP skriver på sin hemsida att tolv nationer är kvalificerade för EM-slutspelet i Marbella 28 juni–4 juli. Totalt ska 16 nationer få delta, vilket innebär att ett kval krävs. Seedningen utgår både från tidigare resultat och hur nationerna valt att värdera tidigare arrangerade mästerskap — det vill säga om man valt att delta i FIP:s eller FEPA:s mästerskap. Därför har Sverige hamnat långt ner på seedningen inför FIP:s Marbella-EM. Spanien är ett undantag i sammanhanget, som trots att man valde FEPA:s EM 2019 är förstaseedade inför sommarens EM.

Informationen är knapphändig men kan sammanfattas så här:

”Tolv landslag går direkt till slutspelet. De fyra sista platserna är vakanta”, skriver EM-arrangören.

Två nationer elimineras

Det lär innebära att det svenska herrlandslaget slåss med fem andra landslag om fyra EM-slutspelsplatser. Sett till seedningslistan ovan (som sammanställts av FIP) ställs Sverige mot Österrike, Schweiz, Finland, Norge och Danmark i kampen om de fyra sista platserna. I den konkurrensen får Sverige anses vara storfavorit att vinna EM-kvalet.

Svenska Padelförbundets verksamhetsansvarige Calle Åkesson kommenterar informationen så här:

”Ja, som det ser ut nu så kommer Sverige få kvala. Vi förbereder oss på det och har målet att kvala in”, skriver Åkesson i ett sms till PadelDirekt.

Calle Åkesson.

Calle Åkesson.


Utan att ha fått klara besked från FIP så tror han att det svenska laget inleder kvalet antingen den 25:e eller 26:e maj. Mycket talar alltså för att det blir en svensk padel-EM-resa som varar i drygt 1,5 vecka i stället för 1 vecka.

”Vi inväntar att få mer officiell information av FIP angående EM och hur det kommer att genomföras. Så vi får återkomma med ett uttalande när vi vet mer och när lottningen är klar”, skriver Åkesson.

PadelDirekt följer utvecklingen noga och uppdaterar så fort besked kommer.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: