Padel-EM
Sandra Örtevall.
Foto: PadelDirekt
Padel-EM

Örtevall skrällen i svenska EM-truppen: ”En chock — helt fantastiskt”

ANNONS
Sandra Örtevall är det stora skrällnamnet i den svenska EM-truppen som togs ut på tisdagen.
— Det känns jätte, jättekul. Det var lite av en chock när Mari ringde och berättade det, säger 23-åringen till PadelDirekt.

Stockholmstjejen som tävlar för Padelverket Älvsjö stod för två mycket starka insatser i Mölndal på SPT 3 i lördags. Tillsammans med Beatrice Cedermark besegrades först Åsa Eriksson/Rebecca Nielsen, och sedan Emmie Ekdahl/Antonette Andersson (se alla resultat här).

Två överraskande segrar som förmodligen blev avgörande för beskedet som förbundskapten Mari Andersson levererade till Sandra Örtevall på måndagskvällen.

— Hon ringde sent på kvällen och berättade. Hon tycker att det skett en utveckling och att det synts mycket de senaste tävlingarna. Det är min känsla också och det är jättekul att det även syns utåt, att det uppmärksammas, säger Sandra Örtevall till PadelDirekt.

Sade Mari något mer specifikt om vad i ditt spel som utvecklats?
— Nej, 
inte specifikt. Men vi pratade om att jag är stark på forehandsidan, men samtidigt en allroundspelare. Jag kan spela backhand också, det är en fördel som nämndes, berättar Örtevall och fortsätter:

— Jag började ju som backhandspelare, men när jag och Bea parade ihop oss insåg vi att jag inte riktigt har längden för att täcka mitten så jag gick över till forehand. Men jag gillar backhandsidan jättemycket och tränar fortfarande en hel del där, det är en jättetrygghet för mig att kunna både och.

EM i spanska Marbella startar 28 juni och Örtevall är en av åtta svenska damspelare som tagits ut. Nu återstår att se när det blir landslagsdebut för 23-åringen.

— Det känns verkligen jättejättekul att åka iväg spela med de här rutinerade tjejerna. Jag är glad att få chansen att spela mot andra spelare än de vi möter på SPT också, jag har faktiskt aldrig tävlat utomlands i padel.

Se båda svenska EM-trupperna här.

Sverigeetta som ungdomsspelare i tennis

Mari Andersson sade så här på Svenska Padelförbundets presskonferens om sin EM-uttagning.

— Det är som vi vet tuffa beslut och i år med den frysta rankingen är det lite andra förutsättningar. Jag har gått mycket på nuvarande form baserat på de tre tävlingarna som varit i år. Sen kollar jag också mycket på attityd och fysik men också med ett väldigt stort fokus på team spirit, sade förbundskaptenen.

Den blott 159 cm långe stockholmaren Sandra Örtevall har dock erfarenhet från både landslagsspel och att resa runt i världen och tävla — inom tennisen. Örtevall var en supertalang som bland annat spelat EM sex gånger som ungdom/junior. Hon blev faktiskt uttagen till EM för de som var ett äldre 2013.

— Jag var Sverigeetta från att jag var tolv år till till att jag var 15. Jag hittade precis bilder på mig och Mari (Andersson, förbundskapten i padel nu) i landslagströjan 2012, det känns lite sjukt.

Mäktigt att få dra på sig landslagströjan i två olika sporter.
— Ja det är helt fantastiskt att få uppnå det. Verkligen en milstolpe.

Du blev uttagen framför forehandspelare som veteranen Åsa Eriksson. Tankar kring det?
— Det är tydligt att åldern inte har betydelse... Jag är supertaggad på att få visa Europa vad vi har för spelare i Sverige, det kan bli ett wake up call för många tror jag.

TV: Örtevall och Cedermark om succén på SPT 3📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: