Foto: Bildbyrån & Privat.
Svensk Padel

Förbundets attack mot amatörtävlingar: ”Leker med människoliv”

ANNONS

Trots upprepade uppmaningar från det Svenska Padelförbundet om att inte anordna tävlingspadel runtom i landet har alla inte lyssnat.  
Det pågår fortfarande tävlingspadel för amatörer i Sverige och nu sätter förbundet ner foten ordentligt.   

Covid-19 har återigen kopplat ett hårt grepp om Sverige och på IVA är läget lika allvarligt som under höstens andravåg. På dagens pressträff meddelade Socialstyrelsen att kurvan fortfarande pekar uppåt.  

PadelDirekt fick ett samtal från förbundets Calle Åkesson som en gång för alla vill klargöra vad som gäller kring tävlingspadel nu när pandemin fortfarande har ett starkt grepp om Sverige.  

— Att ett fåtal arrangörer väljer att fortsätta arrangera tävlingar för amatörer är djupt problematiskt, helt oacceptabelt och vi har fått mängder av frågor kring det här, säger Svenska Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson och utvecklar:  

— De allra flesta sköter sig kring rekommendationerna men några få struntar i det, med risk för allvarliga konsekvenser. Smittspridningen är återigen hög och därför måste alla ta ansvar för att minska smittspridningen. Kommersiella aktörer och hallägare har samma ansvar som alla andra.    

Ofta är argumentet från de här arrangörerna att det under en tävling är lika många på plats i hallen som en vanlig dag. Hur ser ni på det argumentet?  
— Det är inget annat än ett svepskäl, men det är inte tillåtet att arrangera tävlingar. All tävlingsverksamhet ska vara nedstängd, det har varit tydligt både från oss och Folkhälsomyndigheten och det är inte något som vi gör för att det är kul, utan för att även aktörer inom padeln måste följa restriktionerna.    

Var i, skulle ni säga, ligger skillnaden i att arrangera en tävling jämfört med det vanliga spelet som bedrivs varje dag? 
— Vid en tävling så breddas kontaktytorna till att bli fler än de man träffar i sin umgängeskrets. Att spela padel med de man umgås med till vardagen är en sak, men att spela med människor utanför den kretsen riskerar just en ökad smittspridning. Det kan också kännas mer tvingande att komma till exempelvis ett ligaspel eftersom man inte vill mista sin plats. 

”Spelar även fast man inte är helt frisk”

Svenska Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson fortsätter:  

— Vi vet ju inte vem som blir sjuk och därför utsätter dessa arrangörer människor för hälsofara och vi leker med människoliv. Det kan vara padelspelare som insjuknar och i ett läge där sjukvården är kraftigt utsatt så riskeras att de ta en sjukvårdsplats av någon annan som hade kunnat behöva den platsen mer. Det är viktigt att agera ansvarsfullt, det gäller även padelspelare och arrangörer.    

Finns det fler risker?  
— Ja, tävlingsmomentet gör också att fler i högre grad spelar även fast man inte är helt frisk. När det är en tävling med prispengar och prestige i potten då kickar tävlingsnerven in och man blir mindre benägen att känna efter. Risktagandet blir större.  

— Vi behöver visa att sporten padel ger signalerna att vi tar vårt ansvar och att vi respekterar och följer den myndighet i Sverige som har detta som sitt specialistområde. Oavsett vad man tycker så är det klart att vi ska följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, fortsätter Åkesson. 

En annan aspekt som lyfts är att ni också arrangerar tävlingar. Där har ni satt en gräns som ni definierar som elitpadel och det är bara 16 par som deltar. Samtidigt är det inte många av spelarna i padeleliten som är proffs och kan leva på det, så var går egentligen gränsen för amatör?  

— De 20 högst rankade spelarna i Sverige klassas som elitspelare i vårt rankingsystem, där drar vi gränsen. Att anordna tävlingar för amatörer strider mot restriktionerna. Att säga att de svenska elitspelarna är amatörer är rätt magstarkt av de arrangörerna som gör sådana uttalanden. Det är faktiskt helt oseriöst att jämställa svensk elit med amatörer, säger Calle Åkesson.  

— Vi har varit extremt noga under våra tävlingar, hållit det så litet som möjligt och vi har noga utvärderat om det går att hålla en tävling överhuvudtaget. Vi skickade till och med ut folk i Nybro för att spelare och funktionärer dröjde sig kvar i hallen. 

Vänder sig till alla arrangörer 

Enligt förbundet finns det inga gränsfall. Riktlinjerna är glasklara. Du ska som amatörspelare avstå från att delta i tävlingsverksamhet och du som hallägare eller förening ska inte anordna tävlingar.  

— Vi vänder oss till alla som arrangerar. Även om de inte är medlemmar hos oss så bryter det mot FHM:s riktlinjer och det är oacceptabelt. De försätter människor i hälsofara och de drar ner padelns rykte. Den allmänna bilden av padeln riskerar att bli att arrangörerna och spelarna struntar i FHM restriktioner.  

Du nämner att ni noggrant utvärderat möjligheterna att ha tävlingar och kommit fram till att det fungerar i en väldigt liten krets där ni vidtagit alla tänkbara åtgärder för kunna arrangera på ett helt säkert sätt. Men hur vet ni att arrangörerna ute i landet inte också klarar av det?   
— Vi agerar ansvarsfullt och tar det fulla ansvaret för att SPT ska vara tryggt att delta i för spelarna. Men det är faktiskt inte det frågan handlar om. FHM:s restriktioner förbjuder tävlingsspel. Det är allas skyldighet att följa restriktionerna.   

Ni har flera gånger fördömt de här arrangörerna och påvisat era riktlinjer. Kan ni göra mer än så, har ni till exempel mandat att utfärda bestraffningar eller andra repressalier?  
— Vi är ju ingen myndighet så det är FHM eller polisen som får agera. De flesta hallar och föreningar tar ansvar, vårt fokus framåt kommer vara att fortsätta samarbeta med de aktörer som är seriösa och som tar ansvar.


Förbundets riktlinjer i punktform:

  • Inga sanktionerade tävlingar genomförs.  
  • För SPT genomförs inga deltävlingar för B-klasser samt juniorklasserna.  
  • För SPT A-klasserna är genomförs tävlingarna med ett starkt begränsat startfält. Genomförandet sker på tryggt sätt för spelarna, ledarna och funktionärerna.  
  • Rankingen ”fryses” under 1/1-30/6 2021    
Den här artikeln handlar om: