Sök
Foto: Bildbyrån & Privat.
Svensk Padel

Förbundets attack mot amatörtävlingar: ”Leker med människoliv”

Trots upprepade uppmaningar från det Svenska Padelförbundet om att inte anordna tävlingspadel runtom i landet har alla inte lyssnat.  
Det pågår fortfarande tävlingspadel för amatörer i Sverige och nu sätter förbundet ner foten ordentligt.   

Covid-19 har återigen kopplat ett hårt grepp om Sverige och på IVA är läget lika allvarligt som under höstens andravåg. På dagens pressträff meddelade Socialstyrelsen att kurvan fortfarande pekar uppåt.  

PadelDirekt fick ett samtal från förbundets Calle Åkesson som en gång för alla vill klargöra vad som gäller kring tävlingspadel nu när pandemin fortfarande har ett starkt grepp om Sverige.  

— Att ett fåtal arrangörer väljer att fortsätta arrangera tävlingar för amatörer är djupt problematiskt, helt oacceptabelt och vi har fått mängder av frågor kring det här, säger Svenska Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson och utvecklar:  

— De allra flesta sköter sig kring rekommendationerna men några få struntar i det, med risk för allvarliga konsekvenser. Smittspridningen är återigen hög och därför måste alla ta ansvar för att minska smittspridningen. Kommersiella aktörer och hallägare har samma ansvar som alla andra.    

Ofta är argumentet från de här arrangörerna att det under en tävling är lika många på plats i hallen som en vanlig dag. Hur ser ni på det argumentet?  
— Det är inget annat än ett svepskäl, men det är inte tillåtet att arrangera tävlingar. All tävlingsverksamhet ska vara nedstängd, det har varit tydligt både från oss och Folkhälsomyndigheten och det är inte något som vi gör för att det är kul, utan för att även aktörer inom padeln måste följa restriktionerna.    

Var i, skulle ni säga, ligger skillnaden i att arrangera en tävling jämfört med det vanliga spelet som bedrivs varje dag? 
— Vid en tävling så breddas kontaktytorna till att bli fler än de man träffar i sin umgängeskrets. Att spela padel med de man umgås med till vardagen är en sak, men att spela med människor utanför den kretsen riskerar just en ökad smittspridning. Det kan också kännas mer tvingande att komma till exempelvis ett ligaspel eftersom man inte vill mista sin plats. 

”Spelar även fast man inte är helt frisk”

Svenska Padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson fortsätter:  

— Vi vet ju inte vem som blir sjuk och därför utsätter dessa arrangörer människor för hälsofara och vi leker med människoliv. Det kan vara padelspelare som insjuknar och i ett läge där sjukvården är kraftigt utsatt så riskeras att de ta en sjukvårdsplats av någon annan som hade kunnat behöva den platsen mer. Det är viktigt att agera ansvarsfullt, det gäller även padelspelare och arrangörer.    

Finns det fler risker?  
— Ja, tävlingsmomentet gör också att fler i högre grad spelar även fast man inte är helt frisk. När det är en tävling med prispengar och prestige i potten då kickar tävlingsnerven in och man blir mindre benägen att känna efter. Risktagandet blir större.  

— Vi behöver visa att sporten padel ger signalerna att vi tar vårt ansvar och att vi respekterar och följer den myndighet i Sverige som har detta som sitt specialistområde. Oavsett vad man tycker så är det klart att vi ska följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, fortsätter Åkesson. 

En annan aspekt som lyfts är att ni också arrangerar tävlingar. Där har ni satt en gräns som ni definierar som elitpadel och det är bara 16 par som deltar. Samtidigt är det inte många av spelarna i padeleliten som är proffs och kan leva på det, så var går egentligen gränsen för amatör?  

— De 20 högst rankade spelarna i Sverige klassas som elitspelare i vårt rankingsystem, där drar vi gränsen. Att anordna tävlingar för amatörer strider mot restriktionerna. Att säga att de svenska elitspelarna är amatörer är rätt magstarkt av de arrangörerna som gör sådana uttalanden. Det är faktiskt helt oseriöst att jämställa svensk elit med amatörer, säger Calle Åkesson.  

— Vi har varit extremt noga under våra tävlingar, hållit det så litet som möjligt och vi har noga utvärderat om det går att hålla en tävling överhuvudtaget. Vi skickade till och med ut folk i Nybro för att spelare och funktionärer dröjde sig kvar i hallen. 

Vänder sig till alla arrangörer 

Enligt förbundet finns det inga gränsfall. Riktlinjerna är glasklara. Du ska som amatörspelare avstå från att delta i tävlingsverksamhet och du som hallägare eller förening ska inte anordna tävlingar.  

— Vi vänder oss till alla som arrangerar. Även om de inte är medlemmar hos oss så bryter det mot FHM:s riktlinjer och det är oacceptabelt. De försätter människor i hälsofara och de drar ner padelns rykte. Den allmänna bilden av padeln riskerar att bli att arrangörerna och spelarna struntar i FHM restriktioner.  

Du nämner att ni noggrant utvärderat möjligheterna att ha tävlingar och kommit fram till att det fungerar i en väldigt liten krets där ni vidtagit alla tänkbara åtgärder för kunna arrangera på ett helt säkert sätt. Men hur vet ni att arrangörerna ute i landet inte också klarar av det?   
— Vi agerar ansvarsfullt och tar det fulla ansvaret för att SPT ska vara tryggt att delta i för spelarna. Men det är faktiskt inte det frågan handlar om. FHM:s restriktioner förbjuder tävlingsspel. Det är allas skyldighet att följa restriktionerna.   

Ni har flera gånger fördömt de här arrangörerna och påvisat era riktlinjer. Kan ni göra mer än så, har ni till exempel mandat att utfärda bestraffningar eller andra repressalier?  
— Vi är ju ingen myndighet så det är FHM eller polisen som får agera. De flesta hallar och föreningar tar ansvar, vårt fokus framåt kommer vara att fortsätta samarbeta med de aktörer som är seriösa och som tar ansvar.


Förbundets riktlinjer i punktform:

  • Inga sanktionerade tävlingar genomförs.  
  • För SPT genomförs inga deltävlingar för B-klasser samt juniorklasserna.  
  • För SPT A-klasserna är genomförs tävlingarna med ett starkt begränsat startfält. Genomförandet sker på tryggt sätt för spelarna, ledarna och funktionärerna.  
  • Rankingen ”fryses” under 1/1-30/6 2021    
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).