Grundarna Per Engström, Fredrik Hoel och Magnus Boström
Foto: Borlänge Padelcenter
Nya padelbanor

Blir ett av landets största padelcenter: ”Som en vuxen fritidsgård”

ANNONS

I Dalarna väntar man fortfarande på att få uppleva en padelboom lik den som pågår i södra Sverige.
Det hindrar inte Borlänge Padelcenter från att bygga ut till ett av Sveriges största.
— Det ska vara som en vuxen fritidsgård, säger delägaren Fredrik Hoel.

I Dalarnas största stad Borlänge bor cirka 52 000 människor. En befolkning som under 2021 får en av landets största padelanläggningar. 

— Vi har åtta banor nu och har precis tagit över lokalen som ligger vägg i vägg, berättar Borlänge Padelcenters medgrundare Fredrik Hoel för PadelDirekt och tillägger att fem nya banor levererades under tisdagen.

— I april och maj öppnar vi fem nya banor och lite längre fram blir det ytterligare tre. Så totalt kommer vi att ha 16 banor.

Takhöjden kan dock anses vara lite av ett bekymmer då den är väldigt ojämn. Fyra av banorna har elva meter till taket, centercourten 9,5 meter och så finns det några banor som har 8,5 meter i takhöjd, exklusive takstolar.

— Våra padelkurser och nybörjare har inte behov av samma takhöjd, medan de med mer erfarenhet föredrar banorna med elva meter, säger Fredrik Hoel.

Borlänge Padelcenter (BPC) öppnade för två år sedan och blev då den första padelaktören i staden. Men det senaste halvåret har det börjat röra på sig ordentligt. I höstas byggde BPC ut, från fyra till åtta banor – och vid årsskiftet blev det konkurrens om Borlänges padelspelare.

— Två nya hallar blev klara runt jul, så konkurrensen är inte obefintlig. Borlänge är inte så stort och vi har lite svårt att locka hit folk på dagtid, samtidigt som vi har ett stort utanförskap här... Men vi har ingen ambition om att konkurrera ut andra hallar, vi vill driva padeln framåt i stället. I dagsläget är det på dagtiderna det är konkurrens, då finns många lediga tider på stans padelbanor, berättar Borlänge Padelcenter-delägaren.

Hur skulle du beskriva padelintresset i Borlänge och Dalarna?
— Vi är lite sena på att komma igång med padel här uppe, folk har inte riktigt blivit som i södra Sverige. Men det är kraftigt växande, vi fyller kvällstiderna sju dagar innan sedan några veckor tillbaks så de nya banorna är vältajmade. Att man behöver boka bana veckan innan är lite nytt i Borlänge. Vi börjar få bredd i sporten och det är jättekul.

Lite överraskande att ni satsar så hårt på expansion om kvällstiderna just börjat bli fullbokade.
— Ja kanske, men vi vill att det ska finnas möjlighet till spontanpadel. Padelsuget kommer ju inte två veckor innan.

Foto: Borlänge Padelcenter


Har ansökt om att arrangera förbundstävlingar

Trion som grundat och driver Borlänge Padelcenter heter Fredrik Hoel, Per Engström och Magnus Boström. Att de har 5000 kvadratmeter till sitt förfogande ger dem en möjliget skapa en ”fritidsgård för vuxna”, som Fredrik Hoel uttrycker det. 

— Vi har investerat mycket pengar i allt utanför och omkring banorna, men det har vi inte kunnat kapitalisera på med anledning av covid-19. Vi har yta för att kunna trycka in fler banor, men vi har valt att erbjuda både gym och golfsimulator i samma anläggning. Vi vill vara Borlänges främsta mötesplats när pandemin är över.

Padelcenter-konkurrensen i Borlänge består av fyra banor på Dalecarlia Padel Arena och två på Nilas.se Padel. Hos BPC blir det alltså 16 stycken och det finns stora planer för att arrangera tävlingar där. 

— På den nya centercourten kommer det att vara läktare på långsidan och ett läktarplan på kortsidan. Hela hallen är i tegel också så det blir schysst en inramning. Vi får två banor med utspring, vilket inte finns i Dalarna än. Vi ska också bygga restaurang och ett barnrum där vi vill kunna erbjuda barnpassning.

Hur stor blir läktaren? 
— Det blir en sektion längs med ena långsidan som är två meter högre än banan, och en platå på kortsidan som blir sex meter högre upp än banan.

Ni vill arrangera större tävlingar, som Swedish Padel Tour?
— Ja, vi har ansökt om att arrangera förbundstävlingar, det vore jättekul med en SPT här. Jag har även pratat med några av de stora namnen om att arrangera en egen turnering efter corona.

Foto: Borlänge Padelcenter


En intressant del med den nya restaurangen är att man kommer att ansöka om rättigheter att servera alkohol.

— På sikt vill vi kunna servera alkohol, men det är alltid känsligt att ha barnverksamhet och alkoholservering i samma lokal. Tanken är att kunna separera det i olika delar av lokalen. Vi har verkligen märkt att folk inte bara vill komma hit och spela, padel har blivit ett bra sätt att träffas och umgås. Man ska kunna träna biceps och triceps innan padeln, och ha möjlighet att ta ett glas vin efter. Det ska vara som en vuxen fritidsgård.

Målet är att i längden utveckla en form av padelturism. Målgruppen är mycket större än Borlängeborna, och en fördel för besökare i Borlänge är avstånden.

— Borlänge Padelcenter ligger tio minuters promenad från tågstationen, så vi satsar lite på tillgängligheten. Vi slutförhandlar med hotell för att kunna få till bra erbjudanden till padelturister.

 


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: