Åsa Erikssons skadade knä / Rebecca Nielsen och Åsa Eriksson.
Foto: Privat / PadelDirekt
Swedish Padel Tour

Mardrömmen efter SPT-succén — knäskadad på träning: ”Bara small till”

ANNONS

Hon tog sig överraskande till final på 2021:s första SPT med nya partnern Rebecca Nielsen.
Men Åsa Eriksson kan nu tvingas till lång skadefrånvaro om det vill sig illa.
— Det bara small till och knät vek sig, säger Åsa Eriksson till PadelDirekt.

Det var på en träning i torsdags som olyckan var framme för landslagsveteranen Åsa Eriksson. Tio dagar efter SPT 1-finalförlusten mot Baharak Soleymani/Sofia Arvidsson.

— Det är sådär, det känns väl ändå okej, säger Eriksson när vi når henne över telefon på måndagsförmiddagen.

— Jag ligger faktiskt och tittar på vår final med benet i högläge just nu.

Skåningen berättar att hon fick känning i utsidan av knät redan i ovan nämnda Swedish Padel Tour 1-final, men det var inga problem att fullfölja matchen.

— Det var liksom inget akut som hände, men sen dagarna efter gjorde det mer och mer ont. Och så en kvart in på träningen i torsdags när jag stod framme på nät och skulle vända snabbt för att ta den i bakvägg så small det bara till och knät vek sig så jag hamnade på mattan. Min tränare trodde det var hälsenan, det lät verkligen högt.

Vad vet du i dagsläget om skadan?
— Med allra största sannolikhet är det yttre ledbandet. Och antagligen en meniskpåverkan.

Oklart om det görs magnetröntgen

38-åringen har ännu inte gjort någon magnetröntgen och kan därför inte utesluta den stora mardrömmen: en korsbandsskada.

— Jag vet inte om det blir en MR... Det som är sagt nu är att jag måste vila i sex veckor. Jag ska ha ny konsultation med läkare och fysioterapeut i dag. 

Vad vet du om risken att du dragit korsbandet?
— Det brukar smälla när det är korsband så det är lite oroande, men jag har inte så ont längre så jag tror inte det är korsbandet.

Du känner dig bättre för varje dag?
— Ja jag är absolut lite bättre nu, jag hade sjukt ont i fredags. Nu är det mest svullet och jag är beordrad högläge.

Men det är inte den enklaste av uppgifter för Åsa Eriksson. Det tog ett knappt dygn innan den tidigare volleyboll-stjärnan blivit alldeles för rastlös för att ligga still i soffan med benet i högläge.

— Jag är beordrad högläge men börjar bli knäpp av detta... Vi renoverar köket hemma så jag har inte legat helt stilla kanske... 

Du låter inte som någon som njuter av att dega i soffan?
— Nej gud, man älskar ju att träna. Jag har alltid blivit knäckt och minideprimerad när jag varit skadad tidigare, men nu har jag bestämt mig för att inte bli det. Vi får se om jag lyckas, men än så länge känns det i alla fall okej.

Skåningen har dragits med en hel del skadebekymmer senaste åren.

— Senast var inför SPT:n Karlstad förra året, då skadade jag axeln veckan innan när jag skulle spela med Sofia Arvidsson. Så jag har haft en del axelproblematik, det kommer ju med från volleybollen också. Och på senaste EM hade jag problem med ryggen... så det har lite skavanker.

Vill inte avslöja nya taktiken

Hon beskriver den stora skillnaden mellan att spela elitserien i volleyboll och att vara elitspelare i padel. Att få snabb vård har blivit en klart större utmaning.

— I volleybollen hade man sitt crew med läkare, fysio och allt man behövde. Som padelspelare känner man sig rätt ensam kan jag säga... man hamnar mer i egna funderingar och väntan.

Funderingar, ja. Åsa Eriksson ligger alltså i soffan och tittar på SPT-finalen som hon förlorade tillsammans med Rebecca Nielsen.

— Nu i efterhand skulle vi ha spelat på ett annat sätt tycker jag.

Vad skulle ni ha gjort annorlunda?
— Eeeh... det får ni se nästa gång vi möter dem, svarar hon kryptiskt och fortsätter:

— Jättekul att vårt samspel funkade väldigt bra med tanke på att vi aldrig tränat ihop. Vi körde en timme på fredagen innan SPT:n i Örebro, det var första gången. Men de första matcherna gav verkligen mersmak från båda sidor, jag tror att det var ömsesidigt, säger Eriksson med ett litet skratt.

Nu håller hon tummarna för att kunna göra comeback på deltävling 3 av Swedish Padel Tour, 17–18 april. Att lämna skade- och återbudsbeskedet till partnern Rebecca var förstår tungt.

— Hon var den första jag meddelade, och när vi pratade i går hade hon inte hittat någon ersättare så vi får se hur hon gör (med SPT 2, reds. anm). Men det känns ju jobbigt att jag inför första SPT:n ringde och sa att jag hade corona, och hon ba 'WHAT?!', berättar Åsa och fortsätter:

— Som tur var hann jag bli redo att spela då, men nu är det bara för mig att vänta. På fredag träffar jag en fysio och får förhoppningsvis veta när jag kan vara tillbaka på banan igen.

Swedish Padel Tours deltävling 2 i Nybro går av stapeln kommande helg, 20–21 mars.



📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: