Anna Åkerberg, Amanda Girdo / Daniel Windahl.
Foto: Patric Persson
Swedish Padel Tour

Dubblar prispengarna och fryser rankningen — här är SPT-nyheterna

ANNONS

Det blir en rad förändringar när Swedish Padel Tour drar i gång i slutet av februari.
Dels på grund av covid-19 — och dels på grund av professionaliseringen av padeln som gör att prissummorna höjs.

Svenska Padelförbundet har tillsammans med spelarrådet beslutat om förutsättningarna för vårens tävlingar i Cupra SPT, vilket innebär en del tillfälliga förändringar på grund av covid-19. Huvudskälen till förändringarna är pandemin och att det därför är mycket viktigt att vårens SPT-tävlingar genomförs på ett så tryggt sätt som möjligt och att alla restriktioner följs. 

Förbundets förändringar

  • Prispengar

När det gäller prispengar i tävlingarna kommer det att variera från deltävling till deltävling beroende på hur förbundet tillsammans med den lokala arrangörer lyckas att hitta finansiering till prispengarna. Dock kommer lägsta nivån vara 60.000 kronor fördelat enligt följande:

Vinnarna: 15.000 

Andra plats: 8.000 

Tredje plats: 5.000 

Fjärdeplats: 2.000 

Summa:  30.000 

Samma prispengar för dam- och herrklassen. Som jämförelse kan nämnas att vinnarna i fjol fick 8000 kr per par per deltävling under 2020.

  • Antalet spelare 

Cupra SPT kommer under våren att genomföras med 8 dampar och 8 herrpar med anledning av covid-19. Det är de 20 spelarna som just nu spelat till sig flest antal poäng på Sverigerankningen som har möjlighet att anmäla sig eftersom de ingår i Elitspelarkategorin.  

  • Wildcard 

Vill någon av de 20 spelarna anmäla sig med någon utanför topp-20 behöver spelaren utanför topp-20 ansöka om wildcard. Wildcard delas endast ut av särskilda anledningar och bedömningen kommer att ske utifrån individnivå, alltså inte som par utan den spelaren som är rankad utanför de 20 bedöms enskilt. Båda spelarna behöver motivera anledningen till ansökan.  

Förbundet äger rätten att själva utse wildcard utöver de som söker.  

  • Fryst rankning 

Rankningen har blivit justerad så att den "frysta rankingen" innehåller rankingpoäng från Q4 2019 till och med sista tävlingen 2020. Q4 2019 har tagits med då många av de tävlingar som spelades i Q4 2019 inte blev av 2020 på grund av Covid-19 pandemin. 

De som varit borta på grund av graviditet från tävlandet under perioden november 2019 till november 2020 kan söka tillbaka sina poäng, ansökan om det måste göras senast sön 14/9. 

  • Spelformen

Spelformen är gruppspel, där 2 gruppmatcher spelas på lördagen och den sista gruppspelsmatchen på söndagen. 

Vinnarna i respektive grupp går till final och tvåorna får spela match om tredje plats. 


Besluten gäller för vårens tävlingar 

Dessa övergripande förutsättningar gäller för de fyra SPT deltävlingarna under våren eller så länge som restriktionerna gäller. För höstens deltävlingar återkommer förbundet med beslut vid senare tillfälle. 

Swedish Padel Tours första deltävling 2021 spelas i Örebro 27–28 februari.

Rättelse: I en tidigare version stod det att prissummorna var per spelare. Det stämmer inte. Summorna är för varje par.


📷 Följ PadelDirekt på Instagram

Den här artikeln handlar om: