Henrik Söderberg, PDL:s vd / PDL-spelaren Åsa Eriksson.
Foto: Bildbyrån / PDL
Svensk Padel

PDL:s seriespel fortsätter: ”Kan nästan aldrig göra helt rätt”

ANNONS

Seriespel. Eller inget seriespel.
Det är en het potatis i padel-Sverige då coronapandemin vägrar släppa taget om det svenska samhället.
Sveriges största padelaktör, PDL Group, har tagit ett beslut om tillåta seriespel.  

— Just nu är ståndpunkten att vi inte ser att det är skillnad på seriespel och strötider, det viktiga är att kunderna ska känna sig trygga, säger PDL Groups vd Henrik Söderberg till PadelDirekt.

Efter en artikel om att seriespel startas i Vadstena trots covid-19 har många läsare hört av sig och berättat att även deras lokala padelcenter arrangerar serier för amatörer. 

PDL – som äger över 30 padelcenter i Sverige – har alltså kommit fram till ett centralt beslut som innebär att man låter respektive hallchef bestämma.

— Vi lyssnar på våra kunder och när man som hallchef känner att trycket på seriespel är högt från kunderna så kan man anordna det.

Hur ser du på argumentet att det är värre att spela mot främlingar, alltså träffa nya människor, än att boka en strötid med vänner?
— Jag tänker att man nästan aldrig kan göra helt rätt. Man får kritik om man håller stängt och kritik om man håller öppet. De som spelar är ju människor som väljer att komma till en padelhall... vi har handsprit, vi har stängt omklädningsrummen, vi gör väldigt mycket för att man inte ska hänga kvar i hallen, säger PDL:s vd och fortsätter:

— Vi gör allt vi kan för att undvika grupperingar eftersom vi inte vill bidra till smittspridning, men man blir tokig om man bara sitter hemma också. Folk mår inte bra av det. Det som är bra med pandemilagen är att nu fick man i alla fall något att rätta sig efter. Fördelen för oss med verksamheten i padelhallar är att vi erbjuder både volym och storlek. För folkhälsan är det viktigt att kunna komma ut och få röra på sig.

”Ingen ska känna sig tvingad att spela”  

Enligt uppgifter till PadelDirekt pågår seriespel bland annat på PDL Frihamnen i Stockholm, ett av landets största center med sina 22 banor.

— Ja, Frihamnen är ett av ställena där man vill hålla igång serien. De flesta av våra center har pausat sina serier, men jag tror att det kan pågå i Malmö också. Känslan är att trycket från kunderna storstäderna är lite hårdare, de verkar lite mer benägna att spela matcher, berättar Henrik Söderberg.

Hur fungerar det med reservspelare för lag som är anmälda till PDL:s seriespel?
— Ingen ska känna sig tvingad att spela, om man inte vill delta får man tillbaka pengarna. Ställer ett lag in så får motståndarlaget möjlighet att bjuda in andra lag som vill spela på den tiden. Och väljer man att pausa blir man inte nedflyttad från sin divison, alla lag behåller sin plats i serien. Man ska med gott samvete kunna välja att inte spela. 

I en intervju förra veckan sa PDL Groups operativa chef följande till PadelDirekt när han fick frågan hur företaget hanterar sina seriespel. 

 — I grunden är det på paus. Men det är framförallt för att det är svårt rent administrativt för oss att genomföra när det blir många avhopp, säger Nils Rådström.

Även om den formuleringen visat sig halta en aning håller vd:n med om att det är utmanande tider som seriearrangör just nu.

— Det är förstås svårt att rodda ihop seriespel när det blir för mycket avhopp. Pandemin är en tuff situation för många på många olika sätt.

Den här artikeln handlar om: