På bilden: Jonas Björkman.
Foto: Bildbyrån.
Svensk Padel

Björkman om tuffa tiden: ”Kunde inte ta mig ur sängen”

ANNONS

Numera är Jonas Björkman padelhallsägare, entreprenör och padelspelare med flitiga gästspel på den svenska touren SPT. 
Men det fanns en tid under hans karriär när allt var väldigt tungt.

— Jag ville inte vara ute. Det var en obehagskänsla, berättar Jonas Björkman i en lång intervju med Expressen. 

Året var 1997: Jonas Björkman stod på toppen av sin tenniskarriär och hade spelat hela 155 matcher det året. Inför Australien Open i februari vilade han bara tre veckor — efter det kom smällen. 

— Sedan blev det mars, och jag kom knappt upp ur sängen. Jag hade gått in i väggen. Jag åkte på halsfluss efter halsfluss och hade behövt stanna upp och ta mer ledigt för att skaffa en grund att bygga upp kroppen igen. I stället blev det en jakt att komma tillbaka. Jag kommer ihåg att vi spelade någon Davis Cup-match den sommaren och jag ville inte ens spela. Jag ville inte vara ute. Det kändes bara obehagligt att ha press, berättar Björkman. 

Han berättar att det var en kombination av press på sig själv, press från media och drömmar om framgång som knäckte honom. Senare under karriären tog Björkman hjälp av idrottspsykologen Johan Plate. 

”Det som är succén med padel”

— Jag var extremt blyg som liten och min självkänsla har alltid varit lite så där. För mig var det som att, spelade jag bra tennis så var jag en bra människa, spelade jag dåligt var jag en dålig människa. Jag kunde inte separera de två bitarna. Då var det inte lika vanligt att ta mental hjälp. Det var lite fult att göra det, som att man var svag, men jag är väldigt tacksam att jag gjorde det.

Ni som följer padeln vet att Jonas Björkman numera frekvent ställer upp på Swedish Padel Tour och gör det bra. Han är också tennistränare för Sverigetvåan Mirjam Björklund, samtidigt som han både driver egna bolag och är delägare i PDL Group med över 30 padelanläggningar i Sverige. De har också en i Schweiz och är på väg att satsa internationellt. 

— Jag tycker fortfarande att det är kul att spela tennis. Men det är få som jag kan ha tennisen med. Det är det som är succén med padel, man kan spela med vem som helst. Det är ett sällskapsspel som monopol, fast man är aktiv. 

Läs hela artikeln i Expressen här

Den här artikeln handlar om: