New York / Henrik Persson Ekdahl.
Foto: Pressbilder
Internationell padel

Svenska miljardärens padelsatsning — USA: ”Växer i raketfart”

Techmiljardären Henrik Persson Ekdahl, 40, är en padelentusiast som investerar stora pengar i sporten via Playtomic – bokningsappen som nu ska in i USA.
— Den globala expansionen av padel är ett faktum, säger Henrik Persson Ekdahl i en stor intervju med PadelDirekt. 

Från hemmet i spanska Marbella berättar den 40-årige skåningen under ett videosamtal med PadelDirekt om sitt padelintresse, sina investeringar och framtidsvisioner. Det finns stora planer och optimismen är påtaglig hos en av grundarna av investmentbolaget Optimizer Invest.

— Padeln växer i raketfart runtom i världen och vi märker även att det rör sig både i Asien och USA. Nu öppnar banor i Brooklyn i New York, nere i West Palm Beach i Florida, första banan på strippen i Las Vegas, det diskuteras om att bygga i Santa Monica… så den globala expansionen av padel är ett faktum, säger Henrik Persson Ekdahl till PadelDirekt.

Åhus-sonen är ett av flera tunga namn bakom NK Padel & Social Club vilka har som mål att öppna i april 2021, men hans främsta engagemang i sporten är i bokningssystemet Playtomic. En tjänst som är klart större ute i Europa än i Sverige. men som ständigt tar marknadsandelar även här och i dag anses vara väldens största bokningsapp för racketsporter. Nu ska Playtomic bli ledande i USA.

— Det är naturligt att det finns attraction i USA, precis som i Storbritannien där det ska byggas 400 nya banor innan 2023. Så det händer verkligen grejer. Det finns ett antal marknader som vi tittar på att gå in i just nu, både organiskt men även genom eventuella förvärv. Ibland blir man liksom helt ’wow vilken tillväxt, det hade vi inte riktigt koll på’ när vi tittar på padelbolag.

Ni ska vara störst i både USA och Storbritannien?
— Ja, vi har redan representation i båda länderna och har som övergripande mål att vara appen du använder för dina racketsporter globalt, säger Persson Ekdahl och fortsätter:

—  Om man tänker marknader är det ofta tennisen som varit dörröppnare, att man adderat padelbanor på tennisanläggningar. Vi ser att Sydafrika är på gång också. Jag ska själv dit över nyår och där har de byggt sina första banor. Det finns en anläggning i Johannesburg, fyra banor i Kapstaden och så två banor i vindistriktet. De har startat en South Africa Padel Association och så där… det är ett stort land med tennistraditioner så padeln kommer säkert att få grepp där. I padeln har du bättre intjäning per kvadratmeter så naturligt stora tennismarknader blir naturligt padelmarknader också. 

Tränar 1–2 timmar om dagen: ”Fann padel för tre år sen”

Henrik Persson Ekdahl har byggt sin rikedom på smarta investeringar. Skåningens förmåga att se utvecklingspotential och möjligheter har varit avgörande för hans karriär – men även den stora nyfikenheten bidrar starkt. Inte minst vad gäller padeln.

— Jag gillar att sporta och tränar 1–2 timmar om dagen, varje dag. Och så gillar jag att testa nya saker, så jag fann padel för tre år sen och fastnade för att den är så social och rolig. För mig är det att sätt att umgås med vänner och bekanta och träna på samma gång.

Hur mycket spelar du?
— Jag försöker få till två tvåtimmarsmatcher i veckan plus familjepadel på helgen. Det är ett jättebra sätt att göra en aktivitet med familjen.

40-åringen berättar att familjelivet i stort sett återgått till det normala i Marbella efter att Spanien i perioder varit nedstängt sedan vårens coronautbrott. Pandemin har drabbat världen på ett sätt som är svårt att att förstå. Men padeln har samtidigt gått i motsatt riktning på ett sätt som är nästan lika svårt att förstå.

— Vi kan se nu under pandemin vilken explosion det blev när folk fick röra på sig igen, den tendensen har vi sett i många länder via Playtomics data.

När och varför valde du att investera i Playtomic?
— Det var cirka två år sedan som Per Roman, medgrundare och Managing Partner på GP Bullhound introducerade oss till bolaget. Då vårt fokus är skalbara tech- och onlinebaserade bolag passade det oss perfekt. Med ett starkt management team, duktiga ägare samt en unik produkt så tog det inte lång tid innan vi var överens. Vi vill att det ska vara en oberoende racketsportsapp där både klubbar och privata användare ska kunna bedriva sin verksamhet samt hantera sitt padelengagemang, säger Henrik Persson Ekdahl om appen som innehåller matchresultat-registrering, poängsystem, klubbrankning, chatt, möjlighet att dela upp betalning samt att bjuda in och utmana personer som spelar på samma klubb som du själv.

Matchi är en väletablerad bokningstjänst i Sverige. Hur stora är Playtomic, globalt sett?
— Vi har cirka 2500 kopplade anläggningar och växer organiskt med 50-70 anläggningar i månaden.

Går det att ta kampen med Matchi i Sverige?
— Det är inte avgörande för Playtomic att konkurrera med Matchi, men Sverige, eller ja hela Norden, är en av fokusregionerna för bolaget. Playtomic har på kort tid tagit ett fint fäste i Norden med flera namnkunniga kunder så som Padel Zenter, Padel of Sweden, Pro Padel, Helsingborg Padel, NK. Men Matchi har varit väldigt duktiga och varit en starkt bidragande faktor till den tillväxt vi sett av padelsporten i Sverige. Well done!

Att ungdomar har svårt att spela mycket, på grund av hög prissättning, är lite av en snackis i Sverige. Har bokningstjänsterna möjlighet att påverka priserna?
— Så här långt är det anläggningarna som bestämmer hur de vill prissätta sina anläggningar. Jag kan i viss mån förstå att det är svårt för 12-åringar att cykla och spela med kompisarna, men vi ser en utveckling i att man startar föreningar och skapar lag likt andra idrotter. Jag tycker också att fler padelklubbar nu blir allt mer aktiva med barn och ungdomsträningar.

Henrik Persson Ekdahl.Henrik Persson Ekdahl.

Ser fram emot padel och möten på NK:s tak: ”Mer avslappnat”

När det byggts tillräckligt med hallar i Sverige kommer priserna att justeras, konstaterar Henrik Persson Ekdahl. Det är tillgång och efterfrågan som styr. I Spanien är padel idrotten med näst flest utövare (efter fotboll) och hans prognos är att det blir en folksport globalt.

— När vi flyttade hit för åtta år sedan kunde jag inte förstå hur stort det är. Men det är helt underbart att se när 60-plussarna som knappt rör på sig spelar ut ungdomarna. Tajmingen, positioneringen, handlederna… helt underbart.

Underbart kommer han även tycka att det är att åka hem till Sverige och spela på Nordiska Kompaniets sjunde våning när de öppnar fyra banor i vår. 

— Ja definitivt, det kommer att bli många utmaningar där uppe. Det är verkligen hedrande att vi fått förtroende av Hufvudstaden fastigheter och NK att genomföra detta projekt. När det kommer till att göra affärer tror jag mer och mer att man i stället för att sitta i ett styrelserum vill man träffas på en sån plats för att det blir mer avslappnat. Man kan få saker gjorda och samtidigt svettas tillsammans på padelbanan. Då öppnar det också upp för en bättre relation än om man enbart träffas på ett kontor. Jag hoppas att det kan bli ett alternativ till att ta en middag, att spela padel först och kanske äta något efteråt. Vi vill att det ska vara socialt samtidigt som man kan göra affärer.

Först Playtomic och nu NK Padel & Social Club. Har du fler investeringar inom padel på gång?
— Nästa steg för mig är att kunna skapa ytterligare en social plats här i Marbella där man kan höja servicenivån och att både barn och vuxna kan äta och träna, sola på samma plats. Det är något jag går runt och tänker att man skulle kunna göra. 

Något av en NK-exklusiv anläggning i Marbella?
— Ja precis, som jag kan vara med och driva och stötta bakom. Det tycker jag känns spännande. Vi är ändå mycket ute och gillar att träna och jag tycker det saknas en sån plats här. Vi får se.

Till sist: om man funderar på att investera i padel, vad har du för tips? Är det en bra idé?
— Ja, jag är övertygad om att padeln är här för att stanna som en global sport. Det handlar om att hitta sin nisch. Hur ska jag tillföra något till marknaden? Om det nu är en hall, klädvarumärke eller software. Studera marknaden och titta efter glapp. Marknaden är stor och det finns länder som inte ens börjat. 

FAKTA

Henrik Persson Ekdahl

  • 40 år, född och uppvuxen i Åhus. 
  •  Började sin karriär som glassförsäljare, och tjänade sina första miljoner på IT-aktier innan han fyllde 20.
  •  Grundade 2012 företaget Optimizer Invest som i dag äger ett 20-tal digitala bolag.
  •  Bor i Marbella med fru och tre barn. 
  • 2018 investerade Optimizer Invest i bokningstjänsten Playtomic.
Du kanske även vill läsa:
Padelbanor byggs på NK:s tak
Padelbanor byggs på NK:s tak
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).