Kent Persson krönikerar för PadelDirekt.
Foto: Bildbyrån, privat.
Krönika
Kent Persson: ”Tillsammans kan vi nu göra något helt unikt”
ANNONS

Svensk padel har en helt unik situation. Idrotten lockar till sig många som vill spela, investerarna står i kö för att få bygga nya hallar och föreningarna börjar nu bli många och finns i större delen av vårt land. Den unika möjligheten är att padeln är ny i Sverige och gör att vi därmed får chansen att bygga en idrottsrörelse från grunden.

Det innebär att vi nu lägger grunden för den kultur vi vill ha och det är ansvar vi alla bär. Svenska Padelförbundets vision är: Padel för alla genom hela livet.

Visionen är ledstjärnan i förbundets arbete och också en bärande del i vårt samarbete med externa aktörer. Steg för steg arbetar vi nu att för att kunna närma oss vår vision. Och låt oss återigen säga det mest centrala i detta. Padeln har som idrott en god möjlighet bli en idrott som samlar alla.

För att nå upp till visionen om att padeln ska vara en idrott för alla genom hela livet så behöver alla bidra. I vardagen, i padelhallen, på tävlingar och på träningar, samt i uppbyggandet av lokala föreningar. Kulturen som ska vara kärnvärdet i svensk padel är att alla ska vara välkomna. Här har vi alla ett lika stort ansvar och det oavsett om vi är spelare, ledare eller föräldrar. Låt oss nu göra rätt från början. 

I det värdegrundade arbetet kommer just förebilder spela en avgörande roll. Våra svenska toppspelare på Svenska Padeltouren är förebilder för många padelspelare och kanske främst för våra barn och ungdomar. Just ledarskapet runt barn och ungdomar är extra viktigt. För barn och ungdomar gör som bekant inte som vi säger, de agerar som vi agerar. 

En sport för alla

Vuxna runt barn och unga bär ett extra stort ansvar för hur vi uppträder i hallen och på banan. Vill vi ha en idrott som präglas av glädje och gemenskap så behöver det genomsyras allas vårt agerande. Det kan handla om så enkla saker att vi är generösa med att berömma varandra, medspelare som motståndare. Med ett generöst förhållningssätt blir det både trevligare och roligare att umgås i padelhallen och på banan. Och ett genereröst förhållningssätt smittar vidare till andra.

Glädjande är att vi har idag många fina förebilder. I våra föreningar finns det många ledare och föräldrar som jobbar hårt för att barn och ungdomar ska få möjlighet att spela och utvecklas med padeln. Föreningsledarna är våra vardagshjältar som borde hyllas oftare. Utan ideella ledare är det omöjligt att bygga upp en fungerande barn- och ungdomsverksamhet. Vi har också många elitspelare som är bra förebilder, ingen nämnd och ingen glömd.

 Ni är viktiga nu när padeln lägger grunden för kommande padelgenerationer.

Tillsammans kan vi nu göra något helt unikt. Vi kan tillsammans skapa den kultur vi vill ha. Tillsammans kan vi använda den glädjen som padeln ger för att faktiskt få in fler i vår gemenskap. Många av oss känner en stor kärlek till padeln. Låt den kärleken omfamna fler. I dessa tider behövs det kanske mer än någonsin. Padeln kan bli den plats där alla får vara med i hela livet. Nu ser vi till att det blir så.

Kent Persson, styrelseledamot Svenska padelförbundet

Du kanske även vill läsa:
Så fixar du padeltid på NK:s tak: ”Först till kvarn”
Så fixar du padeltid på NK:s tak: ”Först till kvarn”
Den här artikeln handlar om: