Verksamhetschefen på det Svenska padelförbundet Calle Åkesson svarar på frågor om de nya restriktionerna.
Foto: Privat & Bildbyrån.
Svensk Padel

Så påverkas padeln av nya 8-personersregeln

ANNONS

Efter regeringens beslut i dag om att från den 24 november sänka gränsen för allmänna sammankomster till max åtta personer har det uppstått frågetecken i padel-Sverige. 
Räknas padel som en allmän sammankomst? Bör man spela padel överhuvudtaget? Kommer hallar att stänga? Och så vidare. 

Regeringens beslut i dag om sänka sänka gränsen för antalet tillåtna personer vid allmänna sammankomster till åtta personer påverkar primärt inte padespelandet i Sverige. 

Padel är, likt gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande inte en allmän sammankomst. 

Därför är det ingen hall i Sverige som i dagsläget kommer att tvingas stänga. Däremot var råden från regeringen i dag ganska tydliga. 

— Gå inte på gym, ha inga middagar och arrangera inga hemmafester. Gör inget som ni verkligen inte måste göra, uppmanade Stefan Löfven till exempel på dagens presskonferens i dag.

Och de flesta är nog överens om att padel inte är något alldeles nödvändigt. Även råden från regeringen och Folkhälsomyndigheten är tydliga: att människor bör avstå från att exempelvis röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med. Där kan dock regionerna ha lite olika lokala råd beroende på hur smittspridningen ser ut just där.

”Åtta eller noll personer gör ju ingen skillnad”

Det svenska padelförbundet har sedan tidigare beslutat sig för att skjuta på den sista SPT-tävlingen, Masters i Sundsvall, till början av nästa år. De har även beslutat att dra in alla tävlingssanktioner till klubbarna runtom i landet, vilket innebär att de starkt avråder klubbarna från att ha några tävlingar överhuvudtaget. 

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Erikson menar att dagens besked i princip innebär ingen publik: 

— Åtta eller noll personer gör ju ingen skillnad, sa Eriksson på dagens presskonferens. 

PadelDirekt har pratat med Svenska padelförbundets verksamhetschef Calle Åkesson om hur de nya restriktionerna påverkar padeln.

Hur ser du på risken att smittas i ett padelcenter?
— Klart att det finns risk att smittas i en padelhall, likväl som man kan smittas någon annanstans. Men vi önskar att alla verkligen tar sitt ansvar och följer restriktionerna, säger Calle Åkesson. 

Hallägare som vi pratat med nämnde åtgärder som att stänga omklädningsrum och fördela tiderna så att inte alla börjar och slutar samtidigt. Räcker det?
— Vi har inte mandat att att tala om för hallarna hur de ska agera, men vi rekommenderar alla att följa restriktionerna. Det är viktigt att alla inom sporten padel agerar på korrekt sätt, även om vi riktar oss främst mot det föreningsdrivna är även de kommersiella padelhallarna med i den benämningen (sporten padel, red. anm).

Frågan om man kan spela padel eller ej går nu varm på sociala medier. Majoriteten verkar vara inne på att ta en paus nu när smittspridningen fortsätter peka uppåt.
Det känns bra tycker jag att alla tar ett stort ansvar.

Den här artikeln handlar om: