Foto: Martin Nilsson
Svensk Padel

På besök hos padelgymnasiet: ”Känner sig som proffs här”

ANNONS

Att padel växer explosionsartat har du läst förut. Men visste du att det redan finns två nationella padelgymnasium i vårt avlånga land? Det ena i Danderyd i Stockholm.
— Mina ambitioner har blivit högre sen jag började här. Jag vill nå så långt som möjligt, säger eleven Astrid Werner, 17.

Lyx. Det är känslan när man kliver in på träningsanläggningen Good To Great, där Danderyds padelgymnasium tränar tre morgnar i veckan. Och bara några minuters promenad bort ligger skolan där eleverna serveras frukost innan lektionerna.

— När man kommer in här känner man sig som ett proffs helt enkelt. Det finns sex banor inomhus och tre utomhus, det är en fantastisk miljö att vara i, säger Jonas Bergdahl Lindkvist, ansvarig för Niu på Danderyds gymnasium.

Niu står för Nationell idrottsutbildning och padelinriktningen finns sedan ett år tillbaka på två gymnasium i Sverige: i Båstad på Apelrydsskolan och i Stockholmsförorten Danderyd.

— Båstad startade upp ett år tidigare än oss, 2018. Vi var inte redo då. Det är fler som spelar i Skåne och de var tidigare på att bygga banor utomhus. Sen handlar det om vädret också, eftersom det är varmare där nere blir utomhussäsongen klart längre, säger Bergdahl Lindkvist som även har en viktig roll som en av två instruktörer.

Jonas Bergdahl Lindkvist var själv med från början och drev på för att få in padel på gymnasieschemat inom ramen för Niu, där även stora idrotter som fotboll, hockey och tennis - för att nämna några - finns. Men i en så ung sport som padel rasar inte ansökningarna in, direkt."Ett gymnasium i söder, ett i öster, ett i väster och ett i norr"

— Första året hade vi 18 ansökningar och tog in fyra. Dels vill vi att de ska vara i elitförbererande verksamhet när de söker. Men du måste ju också komma in på skolan, vi hade fem-sex stycken som antogs som padelelever men inte till skolan på grund av betygskraven.

Med åren kommer förstås även padeln hitta ner i åldrarna. Antalet ansökningar ökade till 30 inför läsåret 2020/2021 - varav åtta antogs. Nu drillas totalt tolv elever vecka in och vecka ut i Danderyd. Träningsupplägget är välplanerat.

— De har olika teman varje vecka, nu kör ettorna bandeja till exempel och förra veckan var det smashövningar på schemat. Första läsåret är det fokus på individuell teknik, i årskurs 2 är det mer taktiskt, positionering och övergångar mellan försvars- och anfallsspel, berättar Jonas Bergdahl Lindkvist.

Den unge instruktören Joel Åkerlund avbryter sitt lobbande och coachande för några minuter medan Astrid Werner, den enda tjejen av de fyra årskurs 2-eleverna, fortsätter kämpa på mot killarna på planen. ”Det är kul och utvecklande”, tycker Astrid. Men att fler tjejer sökte i år är tycker alla är glädjande.

— Det är jättekul att det är fyra tjejer och fyra killar som börjat nu i höst. Och nivån blir bättre och bättre, säger tränaren Joel.

Om du pekar på EN teknisk detalj, vad har eleverna utvecklat mest?
 Glasspelet. I början är det för stora svingar och man rör sig fel till bollen, så det är framför allt försvaret som förbättrats.

De fyra eleverna som PadelDirekt träffar i Danderyd är samtliga med i klubben vars anläggning vi träffas i: Good to Great, eller GTG som de själva säger. 

Men om jag är 15 år och funderar på söka padelgymnasium - vad förväntas jag egentligen ha för ambitioner?

— Det ska finnas en elitambition. Att nå nationell eller internationell elit. De flesta av våra tolv elever tränar 2-3 gånger i veckan utöver skolan, så sex pass i veckan kan det bli totalt. Vi ska vara i en elitförberedande miljö, så en ambition ska finnas, säger Jonas Bergdahl Lindkvist, Niu-ansvarig i Danderyd.

I korta drag, hur söker man padelgymnasiet?

— Man skickar ett brev om sig och sin bakgrund inom padeln, inklusive två referenser, exempelvis en tränare man haft. Sen får man komma och provträna.

Innebär ”nationell idrottsutbildning” att ni vill samla ungdomar från hela landet?

— Inte riktigt. Rig (Riksidrottsgymnasium, reds. anm) som är över hela Sverige måste erbjuda boende på orten, men Niu innebär snarare regional än nationell. Så vi ska kunna erbjuda ungdomar från stockholmsregionen plats. Men i den mån vi kan hjälper vi till med boendeplacering för den som inte bor i området.

Två gymnasier finns i dag, är fler på gång?
— Än så länge är padel litet så man kan nog tänka sig ett gymnasium i söder, ett i öster, ett i väster och ett i norr så att man täcker hela landet. Så tänker jag mig att det kan bli.

Du kanske även vill läsa:
Gymnasielarmet: Ingen padel i RF - inget elitgymnasium
Gymnasielarmet: Ingen padel i RF - inget elitgymnasium
Talangen hyllas: ”Håll ett extra öga honom - har bara spelat i ett år”
Talangen hyllas: ”Håll ett extra öga honom - har bara spelat i ett år”
Den här artikeln handlar om: