Sök
Foto: Martin Nilsson
Svensk Padel

På besök hos padelgymnasiet: ”Känner sig som proffs här”

Att padel växer explosionsartat har du läst förut. Men visste du att det redan finns två nationella padelgymnasium i vårt avlånga land? Det ena i Danderyd i Stockholm.
— Mina ambitioner har blivit högre sen jag började här. Jag vill nå så långt som möjligt, säger eleven Astrid Werner, 17.

Lyx. Det är känslan när man kliver in på träningsanläggningen Good To Great, där Danderyds padelgymnasium tränar tre morgnar i veckan. Och bara några minuters promenad bort ligger skolan där eleverna serveras frukost innan lektionerna.

— När man kommer in här känner man sig som ett proffs helt enkelt. Det finns sex banor inomhus och tre utomhus, det är en fantastisk miljö att vara i, säger Jonas Bergdahl Lindkvist, ansvarig för Niu på Danderyds gymnasium.

Niu står för Nationell idrottsutbildning och padelinriktningen finns sedan ett år tillbaka på två gymnasium i Sverige: i Båstad på Apelrydsskolan och i Stockholmsförorten Danderyd.

— Båstad startade upp ett år tidigare än oss, 2018. Vi var inte redo då. Det är fler som spelar i Skåne och de var tidigare på att bygga banor utomhus. Sen handlar det om vädret också, eftersom det är varmare där nere blir utomhussäsongen klart längre, säger Bergdahl Lindkvist som även har en viktig roll som en av två instruktörer.

Jonas Bergdahl Lindkvist var själv med från början och drev på för att få in padel på gymnasieschemat inom ramen för Niu, där även stora idrotter som fotboll, hockey och tennis - för att nämna några - finns. Men i en så ung sport som padel rasar inte ansökningarna in, direkt."Ett gymnasium i söder, ett i öster, ett i väster och ett i norr"

— Första året hade vi 18 ansökningar och tog in fyra. Dels vill vi att de ska vara i elitförbererande verksamhet när de söker. Men du måste ju också komma in på skolan, vi hade fem-sex stycken som antogs som padelelever men inte till skolan på grund av betygskraven.

Med åren kommer förstås även padeln hitta ner i åldrarna. Antalet ansökningar ökade till 30 inför läsåret 2020/2021 - varav åtta antogs. Nu drillas totalt tolv elever vecka in och vecka ut i Danderyd. Träningsupplägget är välplanerat.

— De har olika teman varje vecka, nu kör ettorna bandeja till exempel och förra veckan var det smashövningar på schemat. Första läsåret är det fokus på individuell teknik, i årskurs 2 är det mer taktiskt, positionering och övergångar mellan försvars- och anfallsspel, berättar Jonas Bergdahl Lindkvist.

Den unge instruktören Joel Åkerlund avbryter sitt lobbande och coachande för några minuter medan Astrid Werner, den enda tjejen av de fyra årskurs 2-eleverna, fortsätter kämpa på mot killarna på planen. ”Det är kul och utvecklande”, tycker Astrid. Men att fler tjejer sökte i år är tycker alla är glädjande.

— Det är jättekul att det är fyra tjejer och fyra killar som börjat nu i höst. Och nivån blir bättre och bättre, säger tränaren Joel.

Om du pekar på EN teknisk detalj, vad har eleverna utvecklat mest?
 Glasspelet. I början är det för stora svingar och man rör sig fel till bollen, så det är framför allt försvaret som förbättrats.

De fyra eleverna som PadelDirekt träffar i Danderyd är samtliga med i klubben vars anläggning vi träffas i: Good to Great, eller GTG som de själva säger. 

Men om jag är 15 år och funderar på söka padelgymnasium - vad förväntas jag egentligen ha för ambitioner?

— Det ska finnas en elitambition. Att nå nationell eller internationell elit. De flesta av våra tolv elever tränar 2-3 gånger i veckan utöver skolan, så sex pass i veckan kan det bli totalt. Vi ska vara i en elitförberedande miljö, så en ambition ska finnas, säger Jonas Bergdahl Lindkvist, Niu-ansvarig i Danderyd.

I korta drag, hur söker man padelgymnasiet?

— Man skickar ett brev om sig och sin bakgrund inom padeln, inklusive två referenser, exempelvis en tränare man haft. Sen får man komma och provträna.

Innebär ”nationell idrottsutbildning” att ni vill samla ungdomar från hela landet?

— Inte riktigt. Rig (Riksidrottsgymnasium, reds. anm) som är över hela Sverige måste erbjuda boende på orten, men Niu innebär snarare regional än nationell. Så vi ska kunna erbjuda ungdomar från stockholmsregionen plats. Men i den mån vi kan hjälper vi till med boendeplacering för den som inte bor i området.

Två gymnasier finns i dag, är fler på gång?
— Än så länge är padel litet så man kan nog tänka sig ett gymnasium i söder, ett i öster, ett i väster och ett i norr så att man täcker hela landet. Så tänker jag mig att det kan bli.

Du kanske även vill läsa:
Gymnasielarmet: Ingen padel i RF - inget elitgymnasium
Gymnasielarmet: Ingen padel i RF - inget elitgymnasium
Talangen hyllas: ”Håll ett extra öga honom - har bara spelat i ett år”
Talangen hyllas: ”Håll ett extra öga honom - har bara spelat i ett år”
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).