Svensk Padel

Gymnasielarmet: Ingen padel i RF - inget elitgymnasium

ANNONS

2021 räknar Svenska Padelförbundet med att antas som medlem i Riksidrottsförbundet. Skulle det bli ett nytt nej från RF blir det slutet för den högsta nivån av padelgymnasium.

— För oss är det jätteviktigt. Padelförbundet behöver vara med i RF för att vi ska kunna fortsätta vara en Niu-utbildning. Annars måste vi lägga det på en lokal nivå, säger Jonas Bergdahl Lindkvist, ansvarig för Nationell idrottsutbildning på Danderyds gymnasium.

2018 startade Apelrydsskolan i Båstad upp Niu-utbildning för padel och 2019 följde Danderyds gymnasium efter. Niu - vilket står för Nationell idrottsutbildning - har till skillnad från Rig (Riksidrottsgymnasium) inget krav på sig att ta in elever från olika delar av landet. De två olika varianterna går ofta i folkmun under benämningen”elitidrottsgymnasium”.

Om inte Riksidrottsförbundet väljer att släppa in Padelförbundet i RF-familjen nästa år kommer alltså padelutbildningen för ungdomar tvingas ta ett stort steg tillbaka. Då får varken Niu eller Rig bedrivas.

Att bedriva gymnasieverksamhet på så kallad ”lokal nivå” - vilket bland Celsiusskolan i Uppsala gör inom padeln - vore ett dråpslag för elitsatsande elever eftersom både mängden och kvaliteten på träningarna skulle sänkas.

— För oss är det superviktigt att Padelförbundet kommer med. Vi har garanti för att ta in två kullar till, men efter det måste padeln vara med i RF, säger Jonas Bergdahl Lindkvist.

Du kanske även vill läsa:
På besök hos padelgymnasiet: ”Känner sig som proffs här”
På besök hos padelgymnasiet: ”Känner sig som proffs här”
Den här artikeln handlar om: