Padelförbundets ordförande: "Långt gångna planer på lag-SM"
PadelDirekt tog ett snack med padelförbundets ordförande Tomas Andersson som avslöjar planer om nya tävlingar och som tror stenhårt på svensk padel.
— Varför inte det svenska padelundret?, säger han om framtidsmöjligheterna.
Padelförbundets ordförande Tomas Andersson håller på att plocka ihop saker. De flesta av spelare och funktionärer har lämnat hallen vid det här laget. SM är över och det är bara det sista som ska packas ihop.
Han är nöjd med spelen, om än kanske lite trött.
— Detta har varit en stor framgång på alla plan. Nivån på spelet är noterbart bättre än i fjol. I det stora hela blev det en framgång, även om det var lite pickups med streamingen i fredags, säger Padelförbundets ordförande Tomas Andersson när PadelDirekt träffar honom efter avslutat SM.
Det måste vara kul att vara ordförande för en sport där utvecklingen går så fort framåt?
— Det är mycket roligare så klart men ibland måste vi ta ett steg tillbaka och ha tålamod. Det är lätt att man rycks med i att alla har enorma förväntningar på vad man skulle kunna göra, vad man inte gjorde så bra och så vidare - men det ingår i uppdraget så klart.
Vad sker nu?
— Den stora utmaningen nu inför nästa år är att hitta en organisation som orkar med den väntebild som finns. Om vi utgår från att samhället så småningom återgår tillbaka till det normala (från corona-tillvaron, reds.anm) så är det ju en enorm mängd ungdomar och seniorer som vill spela tävlingar, annat än just SPT (Swedish Padel Tour) och SM. Där är det upp till föreningarna att komma igång med arrangemangen - det finns ett enormt uppdämt behov.
Han berättar att nyheter kommer att komma.
— Vi vill komma igång med det föreningsbundna seriespelet som skulle kunna leda till ett lag-SM till exempel.
Så det är något ni jobbar för?
— Det ligger i planeringen absolut och så ska vi se om vi kan få ihop det rent organisatoriskt och resursmässigt. Men det är naturligtvis ambitionen att komma igång med det och med klubbar i regionerna och ett seriespel.
Tomas Andersson berättar också det att finns planer för flera nya element inom sportens tävlingsverksamhet. En form av challenger, som ska ligga snäppet under SPT.
— Padelsverige kan ju inte bara se sig blinda på den absolut toppen, utan vi måste hitta en väg in för alla som vill komma dit också, säger Tomas Andersson.
SPT:s utvecklingsmöjligheter, hur ser du på dem?
— Goda. Även det är en resursfråga. Vi själva kan inte finansiera tävlingsverksamheten på den nivån ännu. Vi har ju flera munnar att tillse men med rätt partners ser jag goda möjligheter att utveckla SPT:n.
Arrangemanget i år blev komplicerat rent ekonomiskt på grund av corona, utan publik minskar ju som alla vet intäktsmöjligheterna.
— Jag hoppas att arrangören går i mål på ett sånt här arrangemang. Streamingen har vi fått viss kritik för att vi tvingades ta betalt - men ambitionen är att det ska kunna bli kostnadsfritt. Om vi hittar en modell där alla engagerar sig lite tror jag att vi skulle kunna erbjuda detta.
Hur ser du på möjligheterna för spelare att utvecklas i Sverige?
— Det finns goda möjligheter. Jag skulle säga att det kommer dröja några år till vi får en spelare i den yttersta världseliten men förutsättningarna finns. Blickar vi fem-tio år framåt - utan att sticka ut hakan alltför mycket - men varför inte det svenska padelundret?
Hur omvandlar man med det enorma intresset som finns till framgång?
— Över tiden så måste föreningarna komma igång. Det skulle möjliggöra för fler ungdomar att kunna spela padel, det är trots allt förhållandevis dyrt att spela. Får föreningarna stöd så kan man hålla nere timmarna och om träning och träningsmöjligheter bedrivs i föreningarna så blir de ekonomiska förutsättningarna bättre.
— Jag har respekt för att det inte är så lätt att skicka iväg två-tre ungar på padel några gånger i veckan. Det skulle bli olyckligt om det uppfattas som en sport som bara är till för dem som kan betala.