Svensk Padel

Legendarens son mot toppen i rekordsnabbt tempo

ANNONS

Han har varit runt hela världen med sin, inom svensk tennis legendariska pappa Jonas Björkman. Det finns bilder på hur han vilar på sin pappas axel i Frankrike under Franska Öppna, där han somnat på pappas arm efter en Davis Cup-match mot Argentina och med napp i munnen under Wimbledon. 

Då var han ett barn, med mamma Petra, och pappa på resa i världen. Nu är han tonåring, 17, som ska ta sina egna kliv ut mot världen. 

Han spelade precis som sin pappa tennis i ung ålder men slutade för fyra år sedan. 

— Det var på grund av lite strul med klubben och så, berättar han för PadelDirekt. Så tyvärr ingen tennissatsning längre. 

I stället har Max Björkman i idrottsväg satsat på fotboll i Nacka Uniteds akademilag. 

Men det är efter en padelmatch i SM som PadelDirekt träffar honom. Hur hamnade han där?  
— Jag började satsa seriöst för två-tre månader. Tidigare har jag lirat lite på skoj eftersom pappa har PDL-center.

Det är så pass nytt alltsåhur känns det? 
— Väldigt nervöst, jag tänkte här kommer man åka på stordäng men så hängde man ändå på hyfsat i de här matcherna och så fick jag en vilja att spela vidare och sen har vi bara fortsatt. 

Precis som han berättar är han trots den ringa erfarenheten ingen slagpåse. Tillsammans med sin partner Isak Bäckman har de spelat två turneringar före SM. Först i Vilshärad och sedan i Trelleborg. Först vann vi plate-finalen och sedan gick vi till semifinal. 

För dem oinvigda går det att reda ut late-begreppet så här: 

Om du förlorar i den första omgången så får du chansen att spela fler matcher och därmed får alla olika placeringar och flera matcher. Detta gör att olika rankingpoäng kan delas ut. 

"Tyvärr torsk"

Rankingen är viktig i padel och eftersom Björkman/Bäckman börjat så sent har de låg ranking - därmed får de möta toppseedat motstånd direkt. 

Vilket också var fallet under SM. I den första matchen ställdes duon direkt mot det andraseedade paret Rasmus Axelsson och Ludvig Danielsson. 

Där pressade de favoriterna till siffrorna 6-7, 2-6. 

— Det blev tyvärr torsk men det var jämnt, kommenterar Max Björkman. 


När PadelDirekt möter honom har han precis spelat plate-semifinal mot Nils Mattsson, där det blev vinst 6-4, 6-1. I finalen besegrade de sedan Erik von Der Lancken och Wilmer Samuelsson klart - 6-2, 6-2. 

— Vi spelade mycket bättre i dag. Mycket mer avslappnat, det flöt på mer, säger Björkman. 

Det gjorde att paret slutade 9:a och för en spelare som satsat på padel i tre månader får det sägas vara lite av en succé. 

När Max spelade tennis kunde han känna av pressen av att vara Jonas Björkmans son. 

— Det var väldigt mycket press då, många kom och kollade på grund av efternamnet och så var det i singel. I padel är det mycket mer avslappnat för här har jag en partner och det blir mer lugnt. Nu är det inte ens någon publik så det är ju jätteskönt, skrattar han. 

Han fortsätter: 

— Det är det jag tycker är skönt med padeln. Det är mycket mer avslappnat. 

Men lite fördel finns det med att ha en pappa som har vunnit 54 ATP-titlar i dubbel och som har häpnadsväckande nio Grand Slam-titlar i dubbel. Två Grand Slam-semifinaler i singel icke heller att förglömma. 

Lika - men ändå olika

— Ja, hans tips är väl de enda tipsen jag fått i padel. Nej, det är jävligt kul och det var väldigt kul i går när de var nära att slå ut Calle Knutsson och Daniel Windahl.

Faktum var att Jonas Björkman i par med Marios Dimakos var det enda paret som lyckades ta ett set av suveräna Knutsson/Windahl. 

Det finns likheter mellan far och son. Kanske är Max lite längre men dragen i ansiktet är tydliga. 

— Vi båda är stora vinnarskallar och det är mycket hets inom familjen - det ska vara vinst i allt. 

 Men skillnaderna finns där också. Hur de agerar under press. 

— Han blir ju inte ett dugg nervös för någonting. Jag är lite mer så här, är det mycket publik då måste man ju prestera - medan han gillar ju bara publiken. 

Du kanske även vill läsa:
Padel-SM 2020: Här är alla vinnare
Padel-SM 2020: Här är alla vinnare
Den här artikeln handlar om: