Krönika: Därför har Studio Padel varit så viktig för svensk padel
När jag blev förälskad i padel var Studio Padel en stor del av det. Det handlade inte om rankingpoäng eller titlar – men det spelade ingen roll. För det var matcher som väckte känslor, spelare man började följa, och sändningar som gjorde att man ville se mer.
Just därför har Studio Padel varit viktig för padelintressets tillväxt i Sverige.
Det finns många som borde hyllas inom svensk padel. Personer som har lagt sitt liv på sporten och offrat mycket för att den ska växa. Det är ett enormt samspel mellan spelare, anläggningar, förbund, företag, streamingbolag, media – och så många fler.
Tack vare alla som har brunnit för sporten på riktigt, och vågat satsa, har intresset vuxit. Det är tack vare dem padeln har blivit just padel i Sverige.
Och just den här veckan är det en av alla dessa pusselbitar som borde uppmärksammas lite extra. En aktör som dragit ett stort lass för padelns utveckling i Sverige: Studio Padel, som senare i veckan återigen arrangerar en tävling med svenska spelare och välkända internationella namn.
Att Studio Padel har spelat en avgörande roll för sportens tillväxt i Sverige känns självklart. De har fått folk att upptäcka padel – och kanske ännu viktigare, att intressera sig för den.
När spelare strömmade till banorna under 2020 fanns Studio Padel där och visade upp det bästa med sporten. Jag var själv en av dem som inte kunde få nog. Jag ville bara spela mer. Intresset växte till något jag inte kunde släppa. Jag ville ta in allt jag kom över – instruktionsvideos, highlights, World Padel Tour. Och så fanns där Studio Padel.
Vägen till ett växande intresse
Via en lättillgänglig YouTube-kanal sände de turneringar med svenska spelare och internationella stjärnor. Det blev en enkel väg in i sporten, en chans att lära känna spelare – och snabbt få sina favoriter.
Det är just det som betyder något: att känna igen namnen, veta vilka som spelar och vad som står på spel. Först då växer intresset – när matcherna blir mer än bara siffror på en resultattavla.
Vi har sett det i andra sporter också. Formel 1 har exploderat i intresse sedan Netflix-serien Drive to Survive lanserades. Även om serien ofta är överdriven och inte alltid helt sanningsenlig, har den varit – och är fortfarande – en viktig inkörsport till F1.
Och det är just det Studio Padel har lyckats med genom sitt ambitiösa projekt. Matcherna gjorde att man började lära känna spelarna – och ville följa dem vidare.
Det handlade om allt från svenska dueller – som när Jonas Björkman och Johan Brunström slog Simon Vasquez och Cayetano Rocafort – till framtidsnamn som Mike Yanguas och Iván Ramírez. Och många från världseliten: Virginia Riera, Patricia Llaguno, Carolina Navarro, Lucía Sainz.
När man i dag ser tillbaka på vilka som faktiskt deltog i de här matcherna – som Franco Stupaczuk och Bea González – är det nästan svårt att ta in.
Mer än bara spelet på banan
Studio Padel har dessutom varit otroligt skickliga på att skapa kontakt med sina tittare. På ett engagerat sätt har de guidat publiken genom matcherna, ofta med Johan Håkansson vid mikrofonen, som på ett proffsigt sätt förklarar det padelmässiga.
Men det har inte bara handlat om spelet. Det har också varit allt runt omkring: intervjuer, tävlingar – och det klassiska hjulet där man kunde bli uppringd i sändning och vinna priser.
Allt detta har spelat en viktig roll. För när man sett en match – vill man se fler. Och om man inte redan spelade själv, väcktes nyfikenheten. Man tog sig till banan, testade, och plötsligt stod man där mellan gallret och glasväggarna.
Att Studio Padel har varit lättillgängligt har förstås också varit avgörande. Matcherna har gått att hitta på YouTube, och ibland har man snubblat över en sändning utan att ens planerat att titta. För många har det blivit ett enkelt sätt att upptäcka sporten.
Flera spelare har också mycket att tacka Studio Padel för. De har fått en scen att synas på, vilket i sin tur lett till bättre samarbetsavtal och ökat intresse från sponsorer.
Matcher som bygger sporten.
Och det har inte bara handlat om stora evenemang med inbjudna spelare. Studio Padel har även sänt A1-tävlingar och mängder av FIP-turneringar, där värdefulla rankingpoäng stått på spel och svenska spelare fått chansen att möta internationellt motstånd på hemmaplan.
Det är fantastiskt. Men ibland får rankingpoängen faktiskt vänta, när det spelas matcher som betyder något annat – matcher som väcker intresse, som bygger sporten.
Därför ser jag fram emot veckans tävling i Piteå. För jag vet att det kommer att kännas som något extra. Precis som det gjort tidigare – i Fiskebäckskil, Marbella, Sundsvall och överallt där Studio Padel, med Fredrik Nordin i spetsen, har satt sin prägel på svensk padel.
Och kanske är det just nu – under tävlingen i Piteå – som någon får upp ögonen för padel. Tack vare Studio Padel. Precis som så många andra har gjort genom åren.