Notification

Skillnader och likheter mellan Padel och Tennis

Padel och tennis är två racketsporter som har sina distinkta skillnader men också stora likheter. Poängräkningen är den stora likheten men spelets regler skiljer sig avsevärt år. Det gör att det också finns likheter och skillnader inom betting på padel och tennis. Vi ska titta närmare på detta i denna artikel där vi analyserar skillnader och likheter mellan padel och tennis. 

Likheter i regler mellan Padel och Tennis

Padel och tennis delar flera grundläggande regler som gör det lätt för åskådare och spelare att förstå och följa spelen. 

  • Poängräkning: Båda sporterna använder samma poängberäkning vilket innebär 0, 15, 30, 40 och game. Deuce-systemet används om det står 40 lika och vinst kräver två raka poäng i bägge sporter.
     
  • Matchstruktur: Matcher i padel och tennis är uppdelade i set. För att vinna ett set behöver man vinna sex games. Såväl Padel som Tennis spelas i antingen bäst av tre eller fem set. 
     
  • Grundläggande spelregler: Spelet inleds med en serve och målet är att vinna poäng genom att slå bollen på ett sådant sätt så att motståndaren inte kan returnera den inom spelreglerna.

Skillnader i regler

  • Spelplanen: Tennisbanan är större och öppen medan padelbanan är mindre och omges av väggar där bollen får studsa. Detta introducerar en annan dimension i padel där väggarna blir en aktiv del av spelet.  
     
  • Serveregler: I tennis utförs server över huvudet och spelaren har två försök att göra en korrekt serve. I padel måste servern göras underifrån och vid midjehöjd. I padel måste bollen först studsa i servarens egen ruta innan den korsar nätet.
     
  • Användning av omgivningen: I tennis är bollen ute om den träffar något annat än nätet eller marken inom de rätta spelgränserna. I padel är spelet unikt såtillvida att spelarna kan använda väggarna på egen sida för att studsa tillbaka bollen till motståndarens sida.
     
  • Speldynamik: Tennis kräver mer löpning över större avstånd och ger spelare tid att positionera sig och planera slag. Padel spelas på en mindre bana vilket skapar snabbare spel med kortare reaktionstider och högre bolltempo.

Betting på Tennis och Padel

När det kommer till betting skiljer sig de två sporterna åt på flera sätt. Men vissa marknader är också gemensamma som matchvinnare, över/under antal set och andra poängbaserade marknader eftersom poängräkningen är identisk.

Tennis

Tennis är en av de mest populära sporterna för betting med ett stort antal marknader och tävlingar världen över. Det inkluderar allt från spel på matchvinnare till mer specifika satsningar som antal serveess och exakta setresultat. Utbudet är därmed betydligt bättre på tennis. Några av de mest populära marknaderna inkluderar:
 

  • Matchvinnare: Detta är den enklaste och mest direkta marknaden där man satsar på vem som kommer att vinna matchen.
     
  • Setvinnare: Betta på vem som vinner ett specifikt set i matchen.
     
  • Antal game i matchen/ett set: Här kan man betta på totalt antal game som kommer att spelas under hela matchen eller i ett specifikt set.
     
  • Över/under-spel: Detta innebär att man satsar på om matchen kommer att ha över eller under ett visst antal game eller set baserat på en linje satt av bookmakern.
     
  • Handikappspel: I tennis kan spelare ges ett handikapp i termer av game eller set. Till exempel kan en favorit starta med ett handikapp på -1.5 set vilket innebär att de måste vinna matchen med minst 2 set för att handikappspelet ska vara en vinnare.
     
  • Rätt resultat: Detta är en satsning på det exakta slutresultatet i set som  till exempel 3-1 i en best-of-five-set match. Detta kan ge höga odds och är populärt i grand slam-turneringar.
     
  • Första serve: Spelare kan satsa på om den första serven i matchen eller i ett visst set kommer att vara inne eller resultera i en felserve.
     
  • Spelarprestationer: Bets kan läggas på antal ess, dubbelfel, totalt antal gånger som serven bryts och mycket mer.

Padel

Padel är relativt nytt på bettingmarknaden och erbjuder inte samma djup i tillgängliga alternativ av marknader. Men intresset ökar stadigt och när man spelar på nya onlinekasinon ser man att fler börjar inkludera padel i sina utbud. Padel börjar sakta men säkert erbjuda fler spännande marknader för spelare som vill engagera sig i sporten. Här är några marknader som redan finns och några som kan bli tillgängliga när padel fortsätter att växa i popularitet:

  • Matchvinnare: Den mest grundläggande marknaden som finns idag där man satsar på vilket lag eller vilken spelare som vinner matchen.
     
  • Setvinnare: Liknande tennis kan man satsa på vem som vinner de individuella seten i en padel match.
     
  • Totalt antal game: Spelare kan satsa på det totala antalet game som spelas under hela matchen. 
     
  • Handikappspel: Likt tennis kan handikapp kan appliceras på antal game eller set där ett team ges ett virtuellt försprång eller underläge. Detta kan balansera oddsen i matcher där en spelare eller ett lag är en tydlig favorit.
     
  • Första poängen i spelet/set: Betting på vilket lag som vinner den första poängen i ett specifikt set.
     
  • Exakt matchresultat: Odds på det exakta resultatet i termer av antal set vunna av varje lag.