Notification

Experten på att bygga padelbanor: ”Det är väldigt mycket mattbyten nu”

På bara några år har Sverige gått från att ha några hundra padelbanor till att ha tusentals. Det är en stor förändring och bygget av padelbanor har varit otroligt viktigt. 
I en intervju med PadelDirekt berättar banägaren Mattias Eriksson om sitt företag PadelConstruct som hjälper banägare att förnya och montera dina padelbanor.

Året var 2020 när Mattias Eriksson valde att lämna restaurangbranschen för att i stället satsa på att bygga padelbanor. Det fanns en stor efterfrågan då många ville bygga padelbanor. 

— Jag visste inte riktigt hur mycket det skulle bli. Jag planerade för att göra hemsidor och marknadsföring för att sprida företaget. Men det visade sig att jag inte behövde göra något av det. Det spred sig att vi gjorde ett bra jobb. Det var snarare att folk skrek (efter tjänsten). Det var inget problem att sälja banor. Problemet var att kunna leverera en monterad bana. Alla leverantörer skrek efter montörer som kunde göra detta.

"Stor skillnad på mattorna"

Det rullade in förfrågningar till PadelConstruct som fick nya uppdrag hela tiden. Det största problemet var att få tag på mattan till padelbanan. Mattias Eriksson berättar att han har sett det mesta när det kommer till olika underlag på banor.

— Det största problemet var konstgräset. Padelgräs var synonymt med Mondo, som var märket att ha. Det var svårt att få tag i det och därför blev man tvungen att hitta annat. Det var då väldigt många tillverkare av konstgräs som kanske inte skulle hållit på med padel men som ändå klev in i sporten, så att säga. Det kunde vara vad som helst på banorna.

Han fortsätter:

— Det var ofta fabrikerna man köpte en helhet av. Så de köpte på sig mattor, och sen körde de på det som fanns. Man kunde inte säga så mycket under den värsta ruschen. Om du skulle ha en bana, så fick du en bana. Men för en annan som monterar så märker man skillnad på mattorna.

”Det såldes inte en ny bana”

Nu har det snart gått fyra år sedan Mattias Eriksson valde att satsa på sitt nya padelföretag. Han berättar att de första åren var helt “galna” då efterfrågan på att bygga padelbanor nådde sin topp. Under det senaste året har han fått nya uppdrag.

— Ja, fram till slutet av 2022 så var det galet hela tiden. Sedan var det hyfsat lugnt i januari och februari 2023. De månaderna brukar vara hyfsat lugna ändå. Men sedan har ju allting vänt. Det såldes i stort sett inte en ny bana under hela 2023. 

Han fortsätter: 

— Det som är tur, är att jag också är duktig på att plocka ner banor. Så det genererar mycket jobb. Det kunde vara att plocka ner, paketera banor för transport kanske utomlands. Så det var liksom lite andra sorts uppdrag än tidigare. 

Finns det padelbanor som du både har monterat upp och ner?

— Ja, det har jag faktiskt gjort. Inte många av just de vi har byggt har vi plockat ner, men det är väl mer en slump än någonting annat. Men, absolut, så har det varit. Det var ju väldigt många lycksökare där ett tag som tog vilken lokal som helst, till vilket pris som helst. 

Hur har intresset sett ut i år?

— Det är inte lika stora projekt, det är mindre projekt. Det vi ser nu är att det har gått tre till fyra år sedan vi byggde de här banorna. Det är väldigt mycket mattbyten. För de har slitits ganska hårt, framförallt de som byggdes i början av ”boomen”, så det är ofta väldigt hög tid att byta nu. 

Priset har droppat rejält 

Mattias Eriksson berättar att han i dag erbjuder en mängd olika tjänster när det kommer till padelbanor och att priset har gått ner rejält. I dag kan man köpa en installerad padelbana för 120 000 kr via honom. 

— I dag så säljer jag begagnade banor. Stål och glasburar. Jag sitter alltid på ett par på lager i alla fall. Sen erbjuder vi nedmontering, transport och även uppmontering av banor. Men också konstgräsbyte samt även service och underhåll vilket kan vara väldigt viktigt att göra på banor.

Han fortsätter:

Under värsta tiden kostade en bana levererad och klar strax över 300 000 (kronor). Idag kan det väl ligga på kanske 120 000 till 130 000 (kronor). Och då får man dessutom nytt gräs. 

Vad är det roligaste med det här arbetet?

— Det roligaste för min del har vairt att få resa runt. Nu bytte jag min miljö från att se samma restaurang varje dag till att resa Sverige runt och även utanför Sverige då man träffar man väldigt mycket folk. Det har varit riktigt kul faktiskt. Jag har sett ställen man inte annars skulle ha sett. 

Avslutningsvis så berättar Mattias Eriksson att det inte finns så många som arbetar inom hans bransch. Företagets erfarenhet och kunskap gör att de kan leverera riktigt bra resultat. 

— Jag skulle säga att det finns väldigt få som arbetar med detta. Trots att allting i stort sett tog slut där kring skiftet 22-23 så har det ändå funnits väldigt mycket jobb. Det har funnits fabriker som har haft egna montörer men det kan man ju inte ha längre.

Han fortsätter:

— Det är väldigt många som ringer som har köpt en bana och säger att de har en egen byggfirma men att de skulle vilja ha hjälp med glasen och mattan. Man kan alltid bygga upp en stor bur om man har en ritning men de efterfrågar just den här kompetensen på vissa moment för att ska bli riktigt bra.

Om du vill komma i kontakt med Mattias Eriksson och PadelConstruct så ring 072 310 98 38 eller mejla Mattias.Eriksson235@gmail.com