Foto: Svenska Padelförbundet och Bildbyrån
Svenska Landslaget

Björkman inför landslagsåret: ”Båda mästerskapen är lika viktiga”

ANNONS

Landslagsåret 2024 blir speciellt. 
I en intervju med PadelDirekt berättar förbundskapten Jonas Björkman om året som väntar med dubbla mästerskap.

Den svenska landslagstruppen var uttagen och redo för EM. Datumet för mästerskapet var satt till början av oktober och enligt PadelDirekts uppgifter skulle det arrangeras på Sardinien, Italien. 

Men drygt en månad innan kom det tråkiga beskedet att mästerskapet skulle skjutas upp.

Nu står det klart att mästerskapet blir av. Tävlingen kommer att avgöras mellan 22:a och 28:e juli på Sardinien i Italien. Nu talar förbundskapten Jonas Björkman ut om året som väntar.

Vad tycker du om att EM spelas under sommaren?

— Det är lite synd med tanke på OS, det största idrottsögonblicket vart fjärde år. Att arrangera ett padelmästerskap samtidigt gör att det blir svårt att få sporten att synas och exponeras medialt. Chansen att sticka ut under OS är minimal. Det hade varit mer logiskt att planera mästerskapet i april (första halvåret) och ett nytt under andra halvåret, säger Jonas Björkman till PadelDirekt.

Han fortsätter:

— Beslutet är taget, och det jag är mest glad över är att det blir ett mästerskap och att vi vet vad som gäller. Äntligen får vi ett mästerskap förhoppningsvis. Det är positivt.

Björkman: “Båda mästerskapen är lika viktiga”

Inför sommarens EM kommer tre SPT-tävlingar och två FIP-tävlingar att avgöras i Sverige. Jonas Björkman berättar att det är oklart när truppen släpps men att det förmodligen blir efter SPT4 som avgörs i början av juni.

— Det mest logiska skulle nog vara efter SPT4, som äger rum den sista helgen i maj. Det känns mest logiskt eftersom det inte är några fler SPT-tävlingar därefter, utan ett uppehåll. Jag kommer kunna ge ett mer exakt besked inom en snar framtid. Spontant skulle jag säga att det är rimligt att utse truppen då och kanske till och med ha ett litet träningsläger utomhus i juni för att börja förbereda sig inför det första mästerskapet. 

Två mästerskap är planerade att avgöras under året. EM i sommar och sedan VM i höst. Förbundskaptenen berättar att båda mästerskapen är lika viktiga: 

— Båda mästerskapen är lika viktiga. Det finns ingen prioritering. Jag tror att alla som är involverade inom padeln är glada att mästerskap är på gång. Att vi då får mäta oss med andra länder för att se var vi står och vilka möjligheter vi har att prestera. Så jag skulle säga att man är supertaggad inför båda. Självklart ligger fokuset först på EM för att se vad vi kan göra mot de andra länderna i det mästerskapet, och sedan tar man sig an VM därefter, säger Björkman avslutningsvis.

EM avgörs under sommaren och VM i höst. Padel-TV kommer att sända mästerskapen.

Intervjun genomfördes i måndags 4:e mars 2024.  

Den här artikeln handlar om: