Foto: Erik Vässmar och Bildbyrån
Krönika

Gästkrönika om padelåret 2023: "Något stort är på väg att hända med svensk padel"

ANNONS

I en gästkrönika ger Padel-TV:s vd Johannes Thomhave sin syn på padelåret 2023. Åsikterna är krönikörens egna.

Om padeldöd och padelsport, SPT, diskningar, sportswashing, unifierad världstour, mixed, generationsskifte och framtid.

Padeldöden och padelsporten.

Jag gillar inte ordet ”padeldöd”; det borde rättare kallas ”padelhallsdöd” för en sådan har vi haft och har fortfarande i vårt land. Men det är viktigt att skilja på resultatet av huvudlösa investeringar från kappvändande opportunister och själva sporten padel. Visst har sporten också blivit lidande av padelhallarnas konkurser och den allmänt negativa mediarapportering vi fått vänja oss vid under året. Företagen som tidigare slogs om att sponsra spelare, hallar och padelturneringar har backat betydligt, det säljs färre rackets och padelkläder och nog är vi alla rätt trötta på att första frågan från icke initierade undantagslöst rör sig kring vad som egentligen hände med padeln? 

Men sporten padel i Sverige har 2023 haft sitt bästa år hittills. Swedish Padel Tour har förbättrats och befäst sin ställning som en riktig tour med de bästa spelarna och flera fina internationella inslag, SM genererar stort intresse och SVT har återigen bett om att få med padeln på SM-veckan 2024. Förbundet har äntligen fått till ett nationellt seriespel som kommer mynna ut i Klubblags-SM men framför allt har de svenska padeljuniorerna med eftertryck visat att något stort är på väg att hända med svensk padel.

Det kommer vara fortsatt tufft ekonomiskt att vara padelspelare i Sverige 2024. Vända kommer det att göra, men ”padelproffsen” kommer tills dess få träna amatörer, stödja sig på partners/föräldrar eller helt enkelt ta ett annat jobb.

Swedish Padel Tour

SPT1: Jarlskog/Arvidsson, Rocafort/Appelgren

SPT2: Jarlskog/Arvidsson, Stjern/Bonfré

SPT3: Girdo/Wyckaert, Rocafort/Gonzàlez

SPT4: Girdo/Castillo, Rocafort/Vasquez

SPT5: Soleymani/Rodriguez, Rocafort/Aromi

SPT6: Björk/Behram, Windahl/Vasquez

SPT7: Soleymani/Rodriguez, Rocafort/Martinez

SPT Final: Girdo/Wyckaert, Windahl/Vasquez

Vinnare SPT-racet: Sofia Arvidsson och Cayetano Rocafort

Sedär en uppställning av vinnarna på svenska touren under året. Vi kan konstatera att SPT har blivit betydligt mer ovisst och spännande än 2021 då Arvidsson/Soleymani och Rocafort/Vasquez vann i princip samtliga deltävlingar. Rocafort dominerade dock året nu också och vann fem SPT med fem olika partners. Oerhört starkt! Om ryktena stämmer och ”Caye” flyttat tillbaks till Marbella kan det dock ha varit sista året med Rocafort-dominans. 

I så fall tackar vi för uppvisningen men blev också extra glada att Sveriges egna stjärnpar Daniel Windahl och Simon Vasquez skickligt betvingade Rocafort med Roger Aromi i SPT-Finalen. Windahl/Vasquez har också gjort det bra i lägre rankade FIP-tävlingar under året med en final i en ovanligt bra FIP Star i Italien som sticker ut. Där har vi nu fått ett riktigt starkt landslagspar som blir svåra för samtliga exklusive Spanien och Argentina på kommande mästerskap. Tillsammans med alltid stabila Stjern/Bonfré, Frost/Appelgren som gjort en stark säsong efter att de hittade tillbaka till varandra (igen) och ungdomarna Willy Släryd (visst blir han uttagen nu?) och Adam Axelsson känns landslaget starkare än någonsin inför stundande EM och VM.

Jarlskog/Arvidsson inledde året imponerande, kanske allra mest när de, förvånande för mig, slog världsspelaren Julia Polo och Magda Perez i finalen på SPT2 i Eskilstuna. Därefter kom Girdo tillbaka efter sin fotskada och vann direkt med belgiska Helena Wyckaert och gången efter med spanska Carla Castillo. Årets raketpar, Linnea Björk och Ajla Behram vann mot Jarlskog/Arvidsson på både SPT3 och SPT5 men fick vänta tills gången efter för att få vinna sin första SPT tillsammans. Då blev de också det enda paret någonsin att vinna över Girdo/Wyckaert på svensk mark. Jarlskog/Arvidsson fick dock sin revansch när det gällde som mest på SM, och i SPT Final krossade Girdo/Wyckaert allt motstånd. 

Ändå några extra ord om ”raketerna”: Ajla Behram har varit med länge och är en av våra stabilaste och bästa spelare men jag kan tycka att det läggs lite väl mycket press på Linnea Björk på sina håll då hon kallats Sveriges bästa spelare och så vidare. Man gör bättre i att komma ihåg att hon inte har spelat padel särskilt länge. Redan idag har hon Sveriges bästa vibora men behöver förbättra defensiven. Padel byggs som bekant från defensiven men det känns lite som att Linnea på grund av sin starka offensiv ofta söker avgörandet lite för tidigt. Hon tränar hårt och har höga ambitioner så jag är säker på att kompetente coach Andreás Johansson hittar rätt utveckling och Linnea ska bli väldigt spännande att följa 2024.

Liksom hennes jämnåriga forna tenniskombattant Ida Jarlskog som under året nådde förstaplatsen på rankingen, men som tyvärr skadade sig under SPT7 och missade finalen. Henne kan vi förhoppningsvis snart välkomna tillbaka.

Jag vill också nämna Lisa Andersson och Hanna Börjesson samt Tea Hylander (blott 18 år men har varit med så länge jag kan minnas;) och Evelina Hennigor, två lag som tog flera steg under året och bland annat nådde semifinal på SPT.

Diskningar

Domarna på SPT fick en större uppmärksamhet och betydelse när första diskningen blev ett faktum i semifinalen under SPT6 på Malmö Padel. Linus Frost slog till en hårdplastflaska som med racket efter att ha förlorat ett tajt första set vilket ledde till att han och Daniel Appelgren diskvalificerades för framkallande av fara för andra.

Det fick mig också att i en uppmärksammad krönika titta närmare på systemet med ackumulerade varningar på touren då det visade sig att både Linus Frost och Viktor Stjern hade fyra varningar vardera och alltså spelade under hot om avstängning på kommande SPT vid bara en varning ytterligare. Paradoxalt nog blev det alltså bättre för Linus att bli diskad direkt då han vid en varning (som han själv tyckte vore rimligare) istället skulle varit avstängd på kommande SPT. 

Viktor hade dragits med fyra varningar ända sedan SPT4 i juni och han höll med om att avstängningshotet fick effekter på hans spelstil som vanligtvis är energisk och utagerande, och kanske är det en förklaring till Stjern/Bonfrés något sämre resultat den perioden. Nytt år nu och nollade varningar men det kan väl finnas all anledning för förbundet att se över och åtminstone förtydliga regelverket så alla vet vad som gäller.

Av bara farten kom nästa omedelbara diskning och avstängning på Veteran-SM då en spelare sköt en boll i huvudet på motspelaren efter avslutad poäng. Och på SPT7 kom sedan en huvudlös förseelse som gav varning nummer tre som betydde diskning av Hami Golestan och Simon Yitbarek precis som de var på väg att avgöra mot Alex Regnér och Johan Brunström.

Sportswashing

Qatar Sports Investment (QSI) klev in i padeln med internationella förbundet FIP:s goda minne och startade utmanartouren Premier Padel som lockade över spelarna från WPT med lyxiga hotell, transferbilar och höjda prispengar. Arabemiraten förnekade sig dock inte och damerna blev inte inbjudna till Premier Padel förrän i Rom i juli. Att flera av damerna på touren är öppet homosexuella och att själva den livsstilen är förenat med dödsstraff i Qatar verkar ingen bry sig om så länge de får betalt. 

Sportwashing är möjligt just eftersom så många sätter pengar framför sina värderingar. Det kan diskuteras när det gäller spelarna hur långt deras ansvar ska gå, men ett förbund måste alltid sätta värderingar framför pengarna, och här har FIP gått gruvligt fel. De är inte det första förbundet som säljer sig för pengar men det är viktigt att medlemsländerna nu agerar och ser till att demokratiska principer, jämställdhet och mänskliga rättigheter ligger till grund för FIP som håller sportens fortsatta utveckling i sina händer.  Mästerskap måste planeras och annonseras i tid, kommunikation och administration måste förbättras radikalt.

Att FIP:s ordförande Luigi Cararro tillskansat sig och nu personligen äger tolv procent av Premier Padel kan tyvärr bara stavas på ett sätt: korruption.

Luigi Carraro 

Unifierad världstour

Under året köpte Premier Padel/QSI också World Padel Tour som därmed läggs ner vid årsskiftet. Att hittills ingen Premier Padel-turnering gått ihop ekonomiskt samtidigt som WPT tjänat pengar är det inte heller någon som verkar bry sig om. Ännu.

Jag är orolig för världstouren. WPT var det bästa och mest professionella som vår unga sport hade. Jag hoppas spelarna slipper lära sig att en tour med mindre prispengar ändå är bättre än en tour som läggs ner på grund av ohållbar ekonomi.

Frågan är berättigad: varför köpte man WPT? Eftersom WPT:s spelarkontrakt gick ut i år fanns det egentligen ingen anledning om man endast ville lägga ner touren. Men sannolikt ville man behålla de lokala arrangörer som byggts upp sedan 2013 och det kunnande om hur man framgångsrikt driver en tour som personalen på WPT besitter. Men allt är tyvärr inte logiskt och vi får hålla tummarna att QSI och FIP får ihop detta på bästa sätt. Spelarna har precis fått ut kontrakt att signera så snart vet vi i alla fall.

Mixed

Mixed padel har varit ett trevligt sätt att spela på i hallarna ett bra tag, men i år tog mixed steget in i på de större arenorna. Först på World Padel League i Dubai där världens bästa spelare till en början lite tvekande och trevande kände på spelformen men sedan fick till riktigt bra matcher med bland annat Riera/Yanguas, Brea/Chingotto och Osoro/Ruiz. 

Därefter spelade svenska landslaget ”För-OS” European Games i Krakow där Ajla Behram/Anton Andersson blev vårt första mixade landslagspar. Tyvärr respass direkt mot slutvinnarna Canovas/Santigosa från Spanien. Båda dessa turneringar sände vi på Padel-TV och kan som alltid ses i efterhand. 

I juli var det så dags för det stora svenska testet: Mixed-SM på utebanorna i Halmstad. Uppsluppen, lite mindre allvarlig stämning och riktig roligt spel gör att det är svårt att sammanfatta mixed padels intåg i Sverigeeliten på annat sätt än en formidabel succé. Amanda Girdo/Viktor Stjern blev svenska mästare, men först efter att ha räddat fyra(!) matchbollar i finalen mot Sofia Arvidsson/John Larsson.

Mixed padel är här för att stanna och kommer säkert göra sitt intåg på världstouren och mästerskapen, inte minst som padeln vill bli en OS-sport och IOK har uttryckt sitt gillande till mixed.

Generationsskifte

Vi kan förvisso skönja ett visst generationsskifte i världspadeln när forna världsettorna Juan Martin Diaz och Pablo Lima valt att sluta i år och en viss Fernando ”Bela” Belasteguin sannolikt gör sin sista säsong nästa år, men jag talar främst om generationsskiftet som har inletts i svensk padel. 18-årige Adam Axelsson vinner oseedad SM för seniorer tillsammans med Christoffer Persson men för framför allt stormar flick- och pojklandslaget fram på Ungdoms-VM i Paraguay på ett sätt som vårt seniorlandslag aldrig varit i närheten av. Flickorna slutade fyra och pojkarna vinner silvermedaljen framför till exempel Argentina! Det är svensk padels största framgång någonsin och det ger förhoppningar om hur bra Sverige kan bli i padel när dessa ungdomar och fler med dem tar klivet in i seniorpadeln. De är fostrade i en svensk padelhype under pandemin och kommer till skillnad från samtliga i seniorlandslaget inte från tennisen. Andra länder pratade mycket med och om ”Suecia” och undrade hur utvecklingen kunnat gå så fort.

Se gärna pojkarnas semifinalvinst mot Paraguay som ligger på Padel-TV för där har du svensk padels största bragdmatcher hittills när William Waldenlöv och Eddi Svensson samt Adam Axelsson och Willy Släryd bryter ny mark och skickar svenska landslaget till VM-final.

Framtid

Padel-TV har gjort sitt bästa år hittills och vi är stolta över sändingskvaliteten vi nu nått upp till. Se gärna SPT Final från Time 4 Padel i efterhand där vi livesände fyra banor samtidigt med studio och segerintervjuer från samtliga. Vi sänder mer padel än någonsin eftersom vi numera bevakar alla sanktionerade tävlingar och mer.

Men vi ska fortsätta förbättra oss och lovar flera nyheter under året. Ett år som dessutom bjuder på både EM och VM där vi lovar vara på plats.

Vi är stolta över att ni och vi har varit med och hjälpt förbundet att gå från en anställd 2021 till nio anställda 2023, skicka 24 juniorer till Sydamerika på VM, hålla träningsutbildningar, organisera ett nationellt seriespel, skapa tourer för ungdomar, veteraner, eliten och motionärer. Att se på sport är ofta dyrt; det går inte att se allsvensk hockey (inte Elitserien) för mindre än 520kr per månad, handbollstouren för mindre än 499kr och Viaplay har nu höjt sitt pris för att se Premier Padel/WPT till 699kr. Vi har dock inga planer att höja vårt månadsabonnemang från 129kr, snarare kommer vi diversifiera våra abonnemang och sänka priet för de som endast vill se en viss del. Vi återkommer om det. Bär dock med dig att det du betalar för att se våra sändningar kommer svensk padel till gagn.

Från och med 2024 är Padel-TV också ett internationellt bolag. Vi har som bekant redan sänt till exempel America vs. Europe, FIP Gold, European Games och World Padel League men det är med de nationella förbunden sporten måste växa och utvecklas.

Första anhalt blir vårt grannland Danmark som verkligen bubblar av padelglädje. Vi har redan haft glädjen att välkomna flera av deras elitspelare till SPT under året och danmarksettan Gitte Haxen spelade även SPT Final med den äran tillsammans med Sofia Arvidsson. Det ska bli mer än spännande att få producera och sända bland annat danska touren, danskt mästerskap och landslagen i samarbete med Danska Padelförbundet! 

Jag vill önska dig ett riktigt gott nytt padelår 2024!

Såvademede.

Johannes Thomhave

johannes@padel-tv.se

Den här artikeln handlar om: