Notification

Här är de tio bästa padelspelarna i världen 2023

ANNONS

Intresset för padel bara växer och växer och vi får hela tiden fram nya stjärnor inom sporten som på sikt kan bli samma motsvarighet som tennisens Roger Federer eller Rafael Nadal.

Med växande profiler inom sporten ökar också intresset i stort. Det ser vi inte minst inom betting där man numera kan betta på både vinnare, h2h-spel eller över/under-spel. Men för att kunna göra det måste man också veta styrkorna hos spelare. I den här artikeln har vi lyft fram de tio bästa spelarna inom padel just nu.
 

1. Arturo Coello 

Den 21 åriga spanjoren Arturo Coello, eller “King Arthur” som han också kallas, är just nu rankad som världsetta. Han har spelat 298 matcher med 208 vinster som facit. Totalt har det blivit 32 titlar. Spelar allt som oftast med världstvåan Agustin Tapia. Största vinsterna under året är förstås vinsterna i masters både i Marbella och i Abu Dhabi. Karakteristiskt för Coello är hans vänsterhänta stil där mycket av spelet bygger på kraft och press. Han blev den yngsta spelaren i historien att vinna en WPT turnering.

1. Agustin Tapia 

Den argentinska spelaren Agustin Tapia är rankad som bäst i världen tillsammans med sin parter Coello. Till skillnad mot Coello så är detta en kortare spelare, 1,79 lång. Han är också något äldre än sin kollega, 24 år. Han var dock endast 18 år när han var med i World Padel Tour första gången och tog sig hela vägen till kvartsfinal. Han har fått smeknamnet El Cosmonauta efter förmågan att kunna hänga i luften länge framför nät.

3. Franco Stupaczuk 

Stupaczuk är även han en argentinsk padelspelare som började spela padel redan som barn och vann sin första turnering redan vid 8 års ålder. Under 2016 slog han igenom internationellt då han vann Mijas Open samt Gran Canaria Open. Annat som Stupaczuk är känd för så är det hans racket som han tagit fram själv genom ett samarbete med Siux. Spelar tillsammans med Martin De Nenno.

3. Martin De Nenno  

Äger ens pappa en padelklubb är det inte konstigt om man har padeln i blodet. Det är nämligen så som argentinaren Martin De Nenno föddes in i sporten. De Nenno har annars haft en tuff resa då han var med i en allvarlig bilolycka vid 15 års ålder. Något som höll honom borta från padeln ett bra tag. Men god rehab och ett starkt psyke gjorde att han tog sig tillbaka. 2017 gick han till final i Coruna Open och folk började få upp ögongne för honom. I slutet av 2021 fick han sedan sin första titel tillsammans med Navarro. Han har vunnit två masters i år och totalt 24 titlar.

5. Alejando Galan  

Alejando Galan rankades ett tag som det största löftet inom spansk padel. Nu har han hunnit bli 27 år och har spelat in 18 segrar. Rankades ett tag som nummer ett inom padelvärlden men har fått se några yngre spelare gå om. Karaktäristiskt för Galan är hans starka backhandsspel och det är också den positionen han tar på planen. Spelar tillsmamans med Juan Lebron och även om de förlorat några mastersfinaler i år har man även tagit en hel del fina vinster, så som exempelvis Malmö Padel Open i november. Galan växte upp i mycket enkla förhållanden och hade bara råd att spela padel en gång i veckan. Det var först när han fick ett stipendium som hans karriär kunde ta fart på riktigt.

6. Juan Lebron 

En spansk 28 årig padelspelare som växte upp med att se sin pappa och hans kompisar spela padel. Han själv visade upp fina kvalitéer och vann tidigt en del fina turneringar. Som 19 åring fick han det svåra valet att välja mellan sitt yrke eller padeln. Padeln vann och Juan Lebron flyttade till Madrid för att satsa fullt ut på sporten. Totalt har det blivit 599 matcher och 355 vinster. 18 titlar har det blivit även om året har kantats av finalförluster. Dels Barcelona masters men även Madrid Masters samt Abu Dhabi. Juan spelar tillsammans med Galan och även om paret sagt att de ska gå skilda vägar så verkar det som att den starka avslutningen på året gör att man fortsätter tillsammans även 2024.

7. Federico Chingotto

Chingotto är en snabb och kort (1,70) liten argentinsk spelare. ”Musen” som han kallas spelar på forehandssidan och har länge räknats som en av de bästa på den positionen. 27 åringen har spelat in 10 vinster och har i år spelat tillsammans med Francisco Navarro. Har haft ett litet tyngre år utan några vinster. Ska enligt rykten börja spela tillsammans med Momo Gonzalez i framtiden.

8. Fransicso Navarro

Fransicso Navarro, även kallad Paquito eller Trollet i Sevilla, började spela padel redan som 5 åring i Sevilla Spanien där han växte upp. Född 1989 är han en av veteranerna bland de som rankas högt. Som 10 åring vann han sin första titel i Mexiko. År 2014 vann han sin första WPT, då tillsammans med Maxi Gabriel. Har flera fina meriter på sin lista och kommer bli att räkna med även framöver. Spelat tillsammans med Chingotto under säsongen men väntas nu byta partner till 2024 efter att ha blivit utan titlar 2023. Är stor på sociala medier där han exempelvis har över en halv miljon följare på Instagram.

9. Jeronimo Gonzalez

Nionde rankade Jeronimo Gonzalez har tagit sex vinster genom åren. Under den gångna säsongen har det blivit en vinst i Tau Ceramica Reus Costa Daurada Open 500. Spanjoren som är född 1997 har spelat tillsammans med Javier Garrido Gomez, 

10. Jon Sanz

Jon Sanz har hunnit fylla 24 år nu och har spelat in 7 titlar. Under senare delen av året började han spela med Jorge Nieto Ruiz och även om det inte blivit några titlar så tog man sig till final i WPT i Finland ganska så omgångede så det finns en stor potential om paret fortsätter tillsammans. Jon beskrivs som en impulsiv och känslostyrd spelare som kan hitta otroligt flow i vissa matcher för att sedan kunna komma in i sämre perioder. 


 

Den här artikeln handlar om: