Pablo Figueroa och Rikard Åberg
Foto: Padel-TV
Svensk Padel

Lär känna SPT-kommentatorn Rikard Åberg: "Förbereda, producera, programleda och kommentera"

ANNONS

Rikard Åberg är en välkänd programledare och kommentator från SPT-tävlingar.
I en stor intervju berättar han om tidigare karriären, vägen till Padel-TV och hur det är att följa svensk padel så nära.

Rikard Åberg har under de senaste åren följt svensk padel på plats. Han har nästintill kommenterat samtliga SPT-tävlingar sedan 2021 och har under det senaste året blivit ansiktet utåt för Padel-TV. 

När Rikard får frågan om sin bakgrund visar det sig att han har varit caddie i Solheim Cup, arbetat med poker och varit en stor del av AIK:s satsning på “Fan-TV”.

“Jag var alltid väldigt intresserad av sport som liten när jag växte upp i Lerum utanför Göteborg. Det var ju innan internet hade kommit, så jag satt ofta och läste tabeller på sportsidorna i lokaltidningen och i Göteborgs-Posten för att se hur det gick för lag i regionen där jag bodde. Min mormors far stod i mål i fotbollslandslaget och i Öis på 1920-talet, så sportintresset finns i blodet. Det finns faktiskt en bronsmedalj hemma hos mamma från Paris-OS 1924, vilket är roligt att ha”, skriver Rikard Åberg till PadelDirekt. 

Han fortsätter:

“Jag spelade mycket pingis, en del badminton och tennis under uppväxten, men också andra bollsporter som fotboll, handboll, volleyboll. Jag har fortsatt att spela fotboll i de lägre serierna fram till för tio år sedan, men jag var aldrig tillräckligt bra för att ta mig upp i systemet. Idag spelar jag en del golf och ligger på 12 i handicap. Ungefär samma som när jag var 16. En större bedrift är väl att jag var caddie för Helen Alfredsson på LPGA-touren ett år, vilket var väldigt roligt. Jag representerade också Europa som hennes caddie i Solheim Cup 2002”.

"Chefredaktör på TV3-sporten"

Rikard Åberg berättar att när han var 30 år flyttade han till Stockholm för att kunna arbeta med sport. Han berättar även att han har arbetat för flera stora kanaler och att han insåg att hans styrka var som ”intervjuare”.

“Jag kom in i det genom kontakter och genom lyckade jobbintervjuer vilket gör att jag har jobbat som chefredaktör på TV3-sporten, redaktionssekreterare på SVT-sporten, men också frilansat en del för andra medier där jag nog förstod att min starkaste sida inom sportjournalismen var som ”intervjuare” och en del som kommentator". 

Han fortsätter:

“Den allra första, riktiga intervjun var när jag var i London och frågade CMore, genom en kompis som jobbade där, om de ville ha en intervju med Fredrik Ljungberg som precis hade kommit dit på hösten. De sa ja och den intervjun minns jag var otroligt blek från min sida, men det var roligt och det gjorde också att jag visste vad jag ville göra i resten av mitt liv”.Rikard Åberg berättar även att han arbetade med poker i elva år där han reste jorden runt och fick intervjua världskändisar som fotbollslegenden Ronaldo.

“Efter året på USA-touren kom jag hem och fick jobb på Poker Magazine precis när pokerboomen kom. Det blev 11 år i den galna världen, även om jag fortfarande gör en del frilansjobb. Där utvecklade jag också min favoritsyssla, att lyfta fram personligheterna bakom namnen, om man säger så. Samtidigt fick jag träffa många roliga människor som är kända från andra sporter och yrken, men som gillade att spela poker som Ronaldo, MMA-legendarerna  Royce Gracie och Tito Ortiz och skådisarna James Woods, Cheryl Hines (Curb your enthusiasm) och Jason Alexander (George i Seinfeld)”. 

Han fortsätter:

“Det jag tycker är roligast med mitt yrke och kanske det som jag har utvecklat mest genom åren är att få den man pratar med att känna att det är som ett samtal mellan två polare ungefär. När jag kände mig färdig med att resa till Las Vegas varje sommar i en månad, plus minst tolv veckolånga resor varje år till olika destinationer, blev jag erbjuden att komma in och jobba med AIK 2017 och en satsning på att lyfta upp Fan-TV till en ny nivå. Jag bodde mer eller mindre på Karlberg (deras träningsanläggning) fram till 2021, vilket var väldigt roligt, men också rätt tufft eftersom man jobbade mer eller mindre varje dag året runt. Jag arrangerade också studioprogram på Friends Arena inför varje hemmamatch”.

Inför Swedish Padel Tour 2021. På bild: Emil Jungåker, Simon Staflund, David Gelinder och Rikard Åberg.

Inför säsongen av Swedish Padel Tour 2021 tog Padel-TV över sändningsrättigheterna och Rikard Åberg blev en del av kommentatorsteamet. Sedan dess har Åberg kommenterat SPT-tävlingar regelbundet.

“2021 startade samma personer som låg bakom ”FollowUs AIK” Padel Television och jag provade att komma in och kommentera. Min polare är spanjor, så jag hade faktiskt testat att spela några gånger på en betongbana nere i Marbella när vi varit där på semester, men det var mer än 20 år sedan. Det funkade bra att kommentera padeln i början tycker jag och min stora erfarenhet från att intervjua och försöka lyfta fram personligheterna bakom sporten använde jag också på vägen i mina intervjuer med spelarna inom svensk padel”. 

Han fortsätter:

“Det kom väl till pass och det är något som jag tror är viktigt för att padeln ska växa - man vill ”lära känna” spelarna. På så vis blir det mer intressant att följa spelarna på tävlingarna. Jag tycker det själv, men jag vet många andra som hellre tittar på SPT än WPT då det både är enklare att relatera till de som spelar, plus att man alltid har någon att verkligen hålla på när de spelar”.

"Nyckeln till att vi klarar av att sända så mycket"

Hur skulle du beskriva din roll på Padel-TV i dag?

“Nu har det gått 2.5 år och det är ju jobb varje vecka med padeln, vilket är väldigt roligt, men också på gränsen till för tufft arbetsmässigt ibland. Som branschen i övrigt, så har också Padel-TV fått kriga med ekonomin och då gäller det att kavla upp ärmarna och kriga lite extra. Första 1.5 åren var jag ju främst kommentator, men idag håller jag ju också i programledarskapet och producentrollen inför och under alla tävlingar. De som har sett mig fara omkring som en dåre på tävlingarna vet ju att jag är rätt upptagen, men det funkar ändå bra, tycker jag. Vi har också fått till ett så himla fint arbete med RP, Rickard Pettersson, vår tekniske producent som fixar alla kameror och bildproducerar alla tävlingar. Han är helt grym att jobba med och det känns som om vårt samarbete är lite av nyckeln till att vi klarar av att sända så mycket padel".

“Det har ju också blivit en väldigt bra utveckling på Padel-TV sedan Johannes Thomhave klev in som VD i början på året med bra stöd från styrelsen med tidigare Sverigechefen för Discovery Sanny Ekstrand och ordförande Henrik Hall. Idag jobbar vi tillsammans med förbundet på ett väldigt bra sätt som gör att samarbetet fungerar väldigt bra i alla led”.

Han fortsätter:

“Vi har också fått en väldigt fin kameraman i Micke Svensson från Helsingborg som är med allt mer och just att vi har fått möjligheten att plocka in fler experter som Dani och Emmie, Andreas Pålsson, Tim Toth, Julia Gustafsson, Dob Engström, Andrea Krüeger med flera, gör ju också att vi kan leverera ännu bättre och fler sändningar i år och framöver. Det är också roligt att följa padeln på så nära håll där det först i år börjar bli en tydlig bild av att ungdomspadeln är på väg med stora steg framåt. Våra sändningar från Bullpadel Explosion i Båstad för några veckor sedan, är en av de bästa tävlingarna vi har gjort och om man inte gått tillbaka och tittat på några av matcherna som spelades där, så kan jag verkligen rekommendera att man gör det. Pojkar 16-finalen där var en av de bästa matcherna jag har sett någonsin”.

Mari Andersson, Jonas Björkman och Dani Dios gästar PTV-studion.

Rikard Åberg berättar att han även fortsätter att göra intervjuer som på sina tidigare arbeten. Inför World Padel League som avgjordes tidigare i somras fick Åberg chansen att träffa och intervjua världseliten i padel.

“Även om huvuddelen av mitt jobb med Padel-TV består i att förbereda, producera, programleda och kommentera under tävlingar, så fortsätter jag att göra intervjuer med spelarna före, under och efter tävlingar. Jag fick också chansen att träffa några av de största, internationella spelarna först under America vs Europe i Båstad 2021 som Padel-TV sände, men också när vi var nere på WPT i Danmark i maj. Då gjorde jag intervjuer med Paquito, Paula Josémaria, Ari Sanchez, Javier Garrido, Alejandra Salazar och sedan också Bela på skype. Alla intervjuer kan man se på Padel-TV", skriver Åberg. 

Han fortsätter:

“Det är alltid en spännande utmaning att ta sig an någon man inte intervjuat tidigare. Målet är ju att få den man intervjuar att framstå så bra som möjligt, samtidigt som man vill få igång snacket så att det blir ett trevligt samtal. Den bästa komplimang en intervjuare kan få, är när den man pratat med säger efter intervjun: ”Jag glömde av att vi spelade in det här".

"De pengarna hjälper ju förbundet"

Inför årets säsong av Swedish Padel Tour blev det en het debatt om Swedish Padel Tour skulle vara bakom betalvägg eller kunna konsumeras gratis. Padel-TV som fortfarande hade avtal med Svenska Padelförbundet fortsatte att sända.

“Det var ju väldigt skönt när Padelförbundet gick ut och berättade om de rätt stora pengarna som vi betalar för rättigheten att sända SPT, SM med mera från Padel-TV:s prenumerationsintäkter. De pengarna hjälper ju förbundet och sporten på många olika nivåer att växa. Vi håller på att stabilisera vår ekonomi efter vinterns ”stålbad” och samtidigt känns det som relationen mellan alla aktiva spelare, förbundet, arrangerande hallar, padelfantaster på alla nivåer som tittar på padel och oss på Padel-TV har nått en fantastiskt fin nivå i dagsläget. Det gör att det är mycket roligare att jobba med det jag gör och jag tror padeln går en riktigt fin framtid till mötes”, skriver Rikard Åberg.

Till sist spelar du själv mycket padel?

“Jag spelade mycket padel fram till i höstas med min polare Andreas, men vissa kanske kommer ihåg att jag var med på två tävlingar med gips, vilket var lite bökigt när man ska kommentera och intervjua spelarna. Det var en kombinerad vad-hälsene-skada utan att senan gick av. Jag minns särskilt i LAG-SM när det vinnande laget stormade studion när jag intervjuade spelarna som avgjort finalen. Då fick jag fly på ett ben som en enbent stork eller något sådant. 

Han fortsätter:

"Idag spelar jag en gång i veckan med ett stort gäng ”gubbar” på Ultimate i Upplands-Väsby. Vi spelar vinnarbana, där jag håller till på de lägre banorna vanligtvis, men jag ska försöka komma igång bättre igen. Det är tufft att komma tillbaka när man inte kunde spela på nästan ett halvår, men det viktigaste är ändå att man har roligt när man spelar. Den sociala biten runt padeln plus att man ändå har en chans att hålla igång kroppen trots att man blivit lite äldre, gör att jag är enormt tacksam över att padeln har kommit till Sverige för att stanna.”.

På bilderna: James Woods, Alexander Gustafsson, Fredrik Ljungberg och Pablo Figueroa.

Den här artikeln handlar om: