Montage: World Padel Tour och Premier Padel
Internationell padel

Ari Sánchez exklusivt till PadelDirekt: "Förra året gav många lärdomar"

ANNONS

I en intervju med Padel Alto (PadelDirekts systersajt) pratade Sánchez om förra säsongen, hennes debut i Premier Padel, framtiden för dampadel och pressen kring att vara världsetta.
— När du är i toppen vill alla besegra dig. Pressen med att vara nummer ett driver oss att arbeta ännu hårdare.

Ari Sánchez är utan tvekan en av de bästa spelarna i padelns historia. Baserat på talang, engagemang och hårt arbete har den 26-åriga spelaren blivit en lysande stjärna inom sporten.

Världens främsta spelare deltog i ett exklusivt samtal med Padel Alto, där hon utvärderade inledningen av säsongen som har positionerat dem som tydliga dominanter på damsidan.

"Det var ett väldigt tufft ögonblick"

Efter en säsongsfinal 2022 som lämnade dem precis utanför deras mål - de förlorade förstaplatsen till Gemma Triay och Ale Salazar i den sista matchen - verkar målet att avsluta året högst upp på världsrankingen vara mer inom räckhåll den här säsongen.

Förra året missade ni med knapp marginal att avsluta säsongen som etta. Hur upplevde du det ögonblicket?
— Förra året gav många lärdomar, eftersom det var ett väldigt tufft ögonblick. Vi hade ett otroligt år, men vi kunde inte avsluta det som vi ville. Jag tror dock att den erfarenheten hjälper oss att uppskatta det utmärkta år vi har nu.

Tycker du att det är lättare att nå era mål denna säsong?
— I slutändan vet vi att vi är nummer ett, men vi kan förlora den positionen när som helst. Så i år är vi mer avslappnade och fokuserar inte för mycket på rankingen. Vi går ut för att ha roligt och vinna varje match. När du är i toppen vill alla besegra dig. Pressen med att vara nummer ett driver oss att arbeta ännu hårdare.

"Många par kan vinna titlar"

Det intensiva tävlingsschemat under det första halvåret ledde till att många spelare kom utmattade till tävlingarna. För Sánchez gör de intensiva tävlingsveckorna det svårt att upprätthålla parets maximala prestation. Detta har öppnat dörren för nya partnerskap som Triay/Ortega och Brea/González att sno titlar från en till synes oslagbar Sánchez och Josemaría.

— Det är ett utmanande år med många turneringar, och det är svårt att hålla sig i toppen varje vecka. I en turnering där du inte är på topp kan flera par slå dig. För närvarande är Gemma/Martita och Delfi/Bea de andra paren som vinner titlar, och de presterar otroligt bra. Med så många turneringar kan inte bara ett par vinna dem alla, eftersom det är otroligt krävande att hålla sig mentalt fokuserad och fysiskt i form varje vecka. Det finns många par som kan vinna titlar, vilket också är mycket positivt för dampadeln.

Till detta redan fullspäckade schema kommer Premier Padel-tävlingarna. Damerna gjorde sin debut i den italienska majortävlingen, följt av P1-tävlingen i Madrid. Vid båda tillfällena nådde Ari och Paula finalen men kunde inte vinna titeln.

Hur har den första erfarenheten av Premier Padel varit?
— Om jag ska vara ärlig var jag ganska besviken efter Rom, eftersom jag var väldigt exalterad över att vinna den första Premier Padel-turneringen. Trots det är vi oerhört glada över att vara en del av Premier-turneringarna. Både Rom och Madrid har varit fantastiska turneringar, och alla spelare har behandlats otroligt väl.

De nya stjärnorna på damsidan

Ari Sánchez, som är den främsta personen inom padeln idag, ser positivt på framväxten av unga talanger som Ustero och Alonso och har mött dem flera gånger på banan.

— Det är fantastiskt och otroligt viktigt för padeln att ha unga spelare som tjejerna (Ustero och Alonso) som är väl förberedda och presterar på en hög nivå. Det är avgörande att ha unga talanger på väg upp, eftersom det också visar yngre tjejer att de med ansträngning och träning kan uppfylla sina drömmar. Andrea och Alejandra är tydliga exempel på detta. Det sporrar också oss, de mer erfarna spelarna, att fortsätta träna, för om vi inte gör det kommer de här unga tjejerna att börja besegra oss alla, säger Sánchez och skrattar.

Vilka råd skulle du ge till unga tjejer som tar sina första steg in i professionell padel?
— Jag tror att det är viktigt för dem att inte stressa, att fortsätta träna och att inte känna sig pressade att uppnå omedelbara resultat. De bör fortsätta sin utveckling, men de bör inte belasta sig själva med förväntningar på omedelbar framgång. De är väldigt unga och har många år framför sig.

"Ángel har gett mig glädje"

Mot slutet av den föregående säsongen meddelade Ari Sánchez att Ángel González skulle bli hennes nya tränare. Tränaren anslöt sig till laget med nya idéer och var en frisk fläkt som Ariana behövde, och han anpassade sig snabbt till kraven på att arbeta tillsammans med en toppspelare.

— Ángel har tillfört glädje och ett nytt perspektiv, vilket jag tror var något som saknades. Jag har hört nya saker och provat nya sätt att spela. Han är en otrolig person och en fantastisk tränare. Tillsammans med Claudio (Gilardoni) och Paula bildar vi ett starkt lag under ett så utmanande år, vilket är avgörande under dessa veckor på bortaplan. Jag tror att vi har det bästa möjliga laget.


Arkiv: Världsettorna för tuffa – trots starkt andra set av Windahl/Solano.  
 

Den här artikeln handlar om: