Montage: Head och PadelDirekt
Svensk Padel
Den bästa av tider, den sämsta av tider — men där stod den lika självklar
ANNONS

Den bästa av tider, den sämsta av tider — den har stått lika självklar och konstant. Padel Crew i Helsingborg blev mer än bara en padelhall, det blev en instutition som resten av Sverige skulle ta efter.  
Nu är den död och kvar är tvivlan, skriver PadelDirekts Filip Björne efter beskedet om att ”Katedralen” läggs ner.

Det var här jag såg padel för första gången i Sverige. Ja, riktig padel. Jag bodde i Malmö och hade av en slump ramlat över några klipp på en sport som såg magiskt rolig ut och jag behövde en ny aktivitet i vardagen.

En och halv timme padel, och jag var fast. 

Ett år senare var det dags. Året var 2017 och jag tjatade med mig brorsan och vi åkte till Padel Crew i Helsingborg — den svenska pionjären som hade gjort om industrilokaler till Sveriges coolaste hall. 

Det var en Challenger-tävling och jag förälskade mig i Maxi Grabiels lugna touchspel. Rami Moyanos kraft. En viss Juan Lebron blandade ett än mer ilsket humör än idag med overkliga slag.

”Långt ifrån alla man träffade visste vad padel var” 

Jag minns att Javier Concepcion och Maty Marina vann, två spelare som lade sina karriärer på hyllan alldeles för tidigt. Även om jag hade varit på plats och sett WPT tidigare i Madrid minns jag framförallt en känsla av att se sporten på hemmaplan: Att den var i Sverige för att stanna. Inget kunde stoppa framfarten av padel. 

Detta var på padel-Sveriges stenålder, då sporten var helt ny i landet. Det var alltid något spännande i luften kring padel. Långt ifrån alla man träffade visste vad padel var, man fick förklara att man inte behövde varken vatten eller kanot för att paddla. Man fick åka långt till närmaste hall och det låg en förväntan i luften innan man klev in i en ny hall som alla hade sin egna särprägel, attityd och känsla.

Sedan kom padelns guldår, då hallägare gjorde miljoner på padel. Under pandemin var det närmare till din lokala padelhall, än till din pizzeria. Plötsligt snackade alla om padel. Stora kedjor köpte ut lokala hallägare och gjorde om de till sportens motsvarighet till Espresso House. Allt nytt som byggdes såg likadant ut. Förväntan i luften stryptes. 

Nu är pandemin över. Och likaså guldåren. 

Den bästa av tider har varit, den sämsta av tider är här.

”Den moderna padeltiden är hänsynslös”

Lika självklar och konstant har Padel Crew i Helsingborg stått upp. som den institution den har varit. ”Dör den, dör svensk padel”, har jag nog hört mig själv säga vid ett flertal tillfällen. Det var ju här det började! Det har blivit mer än bara en padelhall, den skulle visa resten av Sverige vägen och bygga sporten i landet. 

Men den moderna padeltiden är hänsynslös och slukar nu hall efter hall. Nu är ”Katedralen” död och kvar finns tvivlan.

Padeln har idag tagit mig till Madrid. Som boende här dog för tre år sedan en instutition motsvarande Padel Crew. Den då största hallen i världen, Sunset Padel stängde sina dörrar 2020 — men sporten lever som aldrig förr och sedan dess har många fina hallar faktiskt öppnat upp.

Låt mig skriva ett par liknande ord efter nedstängningen av Padel Crew om tre år. 

Den här artikeln handlar om: