Padelaffärer

Sverige pekas ut i ny rapport: Fem anledningar till ”padelbubblan”

ANNONS

Den ”padelbubbla” som inträffade i Sverige är inte applicerbar i andra länder eller på andra marknader, det visar den nya rapporten Global Padel Report 2023. 
Landet pekas specifikt ut och rapporten visar på fem anledningar till ”bubblan” som sedan sprack. 

Trots att padel i Sverige under det senaste året kantats av nedläggningar, rekonstruktioner och konkurser blomstrar sporten globalt. Redan till 2026 väntas en fördubbling av antalet padelbanor i världen, detta enligt den årliga Global Padel Report framtagen av analysföretaget Deloitte Monitor och Playtomic, 

I rapporten anses Sverige tillsammans med padellandet nummer ett, Spanien, ut som ”mogna marknader”. Sverige pekas särskilt ut och man förklarar den ”padelbubbla” som inträffade i landet. 

Rapporten pekar på fem specifika anledningar.

  • Covid-restriktioner: Padel var en av få sociala aktiviteter inomhus som tilläts under pandemin.
  • Lätta regleringar: Enkelt att öppna nya banor/klubbar.
  • Infrastruktur: Tillräcklig yta och bra lokaler att bygga klubbar med många banor i.
  • Svensk kultur: Svenskar är trendmedvetna och trendkänsliga.
  • Svensk medelklass: Landet har en stor och välmående medelklass.

Trots att många hallar har, efter överetableringen, varit tvungna att läggas ner är efterfrågan och intresset större för padel i Sverige efter pandemin än tidigare.

I övrigt konstaterar rapporten att Sveriges fall inte är applicerbart och kommer inte att upprepas på andra länder eller marknader. 

Grannländerna på väg uppåt

Medan Sverige ligger under kategorin ”mogen” finns grannländerna Danmark och Finland under kategorin ”boom” i diagrammet på väg uppåt tillsammans med länder som Belgien, Italien, Portugal och Nederländerna.

Därefter kommer länderna i Mellanöstern sent på skalan under kategorin ”interest”. Frankrike ligger som ensamt land tidigt på samma skala, medan tunga marknader som Storbritannien, Tyskland, USA, Indien och Japan ligger på ”beginning”.

Den här artikeln handlar om: