Padelaffärer

Superprognosen: Så mycket väntas padel växa till 2026 — här är framgångsförklaringen

ANNONS

I Sverige har padel på senare tid kantats av mörka rubriker med nedläggningar och konkurser. Men globalt blomstrar sporten som aldrig förr. 
Enligt en färsk rapport kommer antalet padelbanor i världen mer än fördubblas till 2026. 

Under de kommande åren spås en stor utveckling för padel i regioner där sporten fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. De marknader som pekas ut är Storbritannien, Tyskland, Frankrike i Europa, Saudiarabien, Qatar, Bahrain, Kuwait och Förenade Arabemiraten i Mellanöstern, Indien och Kina i Asien samt USA.

Det visar Global Padel Report 2023, en färsk rapport som publiceras för andra året i rad och är framtagen av analysföretaget Monitor Deloitte och Playtomic. 

Uppgifterna i rapporten pekar på en optimistisk prognos där det 2026 kommer att finnas cirka 85 000 padelbanor i världen, alltså mer än en fördubbling på den nuvarande siffran som ligger runt 40 000. Rapporten visar sociala relationer som en viktig drivkraft för sportens tillväxt.

Tillväxten utmärker sig 

Förutom ökningen av antalet banor, utmärker sig tillväxten av padelmarknaden i stort, som värderas till cirka 2 000 miljoner euro. Padelindustrin kommer därmed värderas till 6 miljarder euro till 2026.

— Vi har gjort en enorm ansträngning för att förstå, baserat på data, de faktorer som gör sporten till ett globalt fenomen. Tack vare detta har vi insett att det sammanlänkade kulturen genom padel underlättar sociala relationer och gör det till en riktig livsstil bortom det roliga eller idrottsliga momentet, säger Playtomics medgrundare och VD, Pablo Carro. 

Spanien toppar listan 

Under 2022 ökade antalet padelbanor med 28% (8.200), medan antalet padelklubbar har ökat med 24% (1.914) under samma period. 

Föga förvånande toppar Spanien listan över flest banor (15 300), följt av Italien (6 470) och Sverige (4 200). Siffrorna i rapporten är från januari 2023. Varken Spanien eller Italien har under 2023 drabbats av den överetablering som lett till konkurser och nedläggningar i Sverige.

Siffrorna är att jämföra med de framtida viktiga marknaderna som pekas ut i rapporten, så som Tyskland och Storbritannien som ligger på 250 banor när rapporten framtogs.

Rapporten pekar specifikt ut ”Case Sweden” som ett undantagsfall och skriver att Sveriges ”padelbubbla” inte är applicerbart på andra marknader. 

— Rapporten belyser återigen den ihållande tillväxten av denna sport bland fans och investerarnas intresse för att bidra till dess utveckling, särskilt när det gäller byggandet av padelbanor och skapandet av klubbar, vilket gör att den kan ha en optimistisk prognos på medellång och kort sikt, både på utvecklade marknader och tillväxtmarknader, säger Elena Martín, Senior Manager för Monitor Deloitte.

Den här artikeln handlar om: