OMDISKUTERADE FINALEN
Foto: World Padel Tour
World Padel Tour

Galan efter den omdiskuterade finalen i Chile: "Spelarna vet vilken typ av person jag är"

ANNONS

För första gången sedan skandalen i finalen av World Padel Tour Chile Open ger världsettan Alejandro Galan sin version i en omfattande intervju med tidningen Marca.
— Om jag hade sett bollen hade matchen varit över i det ögonblicket med säkerhet, säger spanjoren.

Flera veckor efter det omstridda domarbeslutet i finalen av World Padel Tour Chile Open, som tvingade Agustín Tapia och Arturo Coello att vinna matchen "två gånger" för att ta titeln, talar Alejandro Galan för första gången om händelsen som satte honom i rubrikerna.

— När jag först såg all mediebevakning förstod jag det inte, för det jag upplevde är väldigt långt ifrån det som visades på skärmen. Den kvällen såg jag vad som hände och jag såg matchen på repris, säger spelaren till Marca.

"Jag önskar att jag hade sett bollen"

Galán, som stod med ryggen mot spelet, säger att han inte såg returtagningen efter Coellos volleyslag på den omdiskuterade poängen, så han märkte bara vad som hände på grund av domaren och resultattavlan.

— Jag undvek bollen eftersom det var som en missil från Coello, men jag såg den inte. Den kommer rakt ut och ljudet gör det inte särskilt tydligt... Jag undrade vad som hade hänt. Jag hörde Honorio säga 30-40 och jag försäkrade mig om det genom att titta på resultattavlan, där det också stod 30-40.

"Jag bad Honorio om en förklaring"

Efter Tapias "sista" smash sprang Galán för att rädda bollen utanför banan, och efter att han återvänt kallade domaren matchen för avslutad. Vid det tillfället klagade spanjoren över att matchen för honom inte var över.

— När jag återvände till banan hörde jag "game, set och match", och det enda jag bad Honorio om var en förklaring till om han hade gjort ett misstag i poängställningen. I det ögonblicket hade vi båda fel, och om jag hade sett bollen hade matchen varit över i det ögonblicket, helt säkert. För för mig verkade Coellos boll vara ute.

Mycket av kritiken mot Galán berodde på att han inte gav efter på nästa boll på "Golden Pointen" utan slog den rakt ut.

— Jag var tvungen att fortsätta tävla eftersom det var det jag var tvungen att göra, och det var också för att undvika att bli straffad. Nu är det svårt att förstå detta eftersom bilderna säger något annat, men vid den tidpunkten visste jag inte om bollen var ute.  

"Spelarna vet vilken typ av person jag är"

Trots de orättvisa omständigheterna lyckades Tapia och Coello till slut övervinna situationen och vann matchen i tredje set. Galán anser att det unga paret var rättvisa vinnare, även om matchen borde ha avslutats tidigare.

— Efter mötet, i det ögonblicket, kände jag att det hade varit en mycket bra "kamp". Jag var nöjd med vår nivå, men efter att ha sett hela situationen stod det klart för mig att de förtjänade matchen. Mitt liv beror inte på att vinna en match och jag tror att det är mer än bevisat hur jag är på planen, spelarna vet vilken typ av person jag är. Många gånger "självarbiterar" vi oss själva eftersom det finns den där ärligheten mellan spelarna.

Efter matchen var världsettan utsatt för en hel del kritik på sociala medier, där man ifrågasatte hans heder och sportsliga ärlighet.

— Jag har försökt att undvika det. Jag har varit en del av alla dessa missförstånd och jag bad om ursäkt efter finalen eftersom det var en ful situation, en situation där matchen borde ha avslutats tidigare. Matchen borde inte ha fortsatt och jag ville inte vara inblandad i det.

Slutligen anser Galán att det finns gränser för människors kritik, gränser som inte borde ha överskridits.

— Det som gör mest ont är att de bråkar med de människor jag älskar, min familj, min partner.... Jag accepterar och förstår allt som folk har upplevt och tänkt efter finalen i Chile, men det finns gränser som överskreds och de gör ont. Resten accepterar jag, och jag litar på att spelandet på planen kommer att göra slut på allt detta.


Se situation här:

Den här artikeln handlar om: