Foto: World Padel Tour
World Padel Tour

Domaren i den omdiskuterade finalen i Chile: ”Den mest orättvisa matchen i historien”

ANNONS

Domaren i den omdiskuterade matchen i finalen av Chile Open, Honorio Garcia, ger sin version av vad som hände till den spanska tidningen Mundo Deportivo. 
— Jag klandrar inte Galan. Han gjorde vad han var tvungen att göra eftersom han är ett proffs. Felet är mitt, säger han.

Finalen i World Padel Tour Chile Open, mellan Tapia/Coello och Lebron/Galan, fick en minst sagt omdiskuterad utgång.

Efter ett domarfel, som berövade Tapia och Coello möjligheten att vinna titeln i två set, avgjordes matchen istället i ett tredje set, där Tapia och Coello slutligen segrade.

Nu talar domaren - och ansvarig för situationen - Honorio Garcia ut till Mundo Deportivo om skandalen:

— Det är uppenbart att allt uppstår från mitt misstag. Jag klandrar inte Galan, han gjorde vad han var tvungen att göra eftersom han är ett proffs, säger han.

Det ögonblick då misstaget begicks

Domarens misstag kom när det stod 5-4 i andra set till det spansk-argentinska vid 30-30. En volley av Coello som gick in precis dömdes som felaktig av Garcia.

— Slaget känns felaktigt för mig eftersom det låter som glas först. Det tog mig ett tag att avgöra, men eftersom ingen spelare reagerade, säger jag bara vad jag ser, vilket är 30-40.

Spelarna fortsatte att spela normalt och antog att poängen var inne. I nästa poäng "avslutade" en smash av Tapia matchen.

— Ingen av de fyra spelarna sa något och nästa poäng avgjordes. När poängen avslutas för Coello och Tapia, ser jag att de kramar om varandra och firar matchen. Samtidigt avslutar Lebron matchen eftersom han ska skaka hand med dem. Det var då jag insåg att jag blev förvirrad om den föregående poängen.

Alejandro Galans påstående

Domaren, som insåg misstaget, avslutade också matchen, men det var då allt blev kaotiskt. Alejandro Galan, som återvände till banan efter att ha försökt att hämta Tapias slag, krävde poängen av domaren, vilket ledde till att Garcia tvingades ändra sitt beslut.

— När spelarna tar för givet att de har vunnit och hyllar varandra avslutar jag också det och säger "game, set and match". Då kommer Galan in på planen och säger att jag hade gjort fel. Han säger till mig att han har hört 30-40. Och han har rätt. Det är inte samma sak att ha två breakbollar som två matchbollar mot. Där kan jag inte längre rätta till det eftersom han hade rätt.


"Den mest orättvisa matchen i historien."

Samtidigt som Garcia tar på sig skulden anser han att en samling situationer gynnade den slutliga konsekvensen. Tapias och Coellos brist på klagomål om domarens misstag, spelarnas hälsning i slutet av matchen och naturligtvis Galans klagomål.

— Ale hade delvis rätt, och jag anser att det är orättvist att döma honom. Om han såg fel och utnyttjade det är en annan sak. Det är bara han själv som vet det. Han ser det inte särskilt tydligt eftersom han har ryggen mot spelet och allt går snabbt.

Slutligen är det för domaren inte felet som leder till den efterföljande "skandalen" utan det ögonblick då det inträffade.

— Felet är inte så viktigt, men dess konsekvenser är katastrofala. Det leder inte till någonting om det sker vid 1-1 i första set. Det hände i en final och med en turneringspoäng, tänk dig.

Han tillägger:

— För mig är det den mest orättvisa matchen i historien. Och tack och lov slutade den på det sätt som den var tvungen att sluta. Och låt det stå klart att jag inte bryr mig om vem som vinner.


Se situationen här:

Den här artikeln handlar om: