Svensk Padel
Foto: Bildbyrån.
Svensk Padel
Krönika: ”Ursäkta Simon, men du vill ju inte prata när du förlorat”
ANNONS

Simon Vasquez hävdar att svensk padelmedia är farlig för sporten, att vi bara ringer när han vunnit, inte förlorat och att vi gör dålig research — bland annat. 
Detta är både hyckleri och lögn, samt nedvärderande mot svenska padelfans.

Det var spännande att lyssna på Simon Vasquez och Patric Persson i deras senaste avsnitt av podcasten ”Proffset och jag”. Vasquez går hårt åt svensk padelmedia och pratar till exempel om att vi bara ringer när han har vunnit och aldrig när han förlorat.

Vi kommer till det. Men först och främst är jag lite bekymrad över hans mående. Här har han stått för sin livs prestation inom padeln och ägnar tio minuter åt att sura över och kritisera media. Visst var han lite glad också och pratade om hur han krigat sig tillbaka och motbevisat alla tvivlare, men även hans partner — som han uppnått denna succé med — hann få sig en slänga.

Den tydligaste kritiken som Vasquez framför handlar om att padelmedia i Sverige bara ringer honom för en intervju när han har vunnit, aldrig när han har förlorat. Journalistiskt bra kritik, helt klart. Man måste våga göra intervjuer även när spelare förlorat (trots att de så klart är betydligt tuffare). Generellt har jag inga problem med de intervjuerna. Ofta är de ju mer intressanta och är spelare väldigt besvikna får man försöka ha lite känsla men också ta sig i kragen och göra sitt jobb.

”Med mig pratar han inte överhuvudtaget”

Problemet har dock varit att han vid upprepade tillfällen inte velat göra intervjuer när han förlorat. Flera gånger har han bara sagt nej, andra gånger har han — trots att han vet att vi varit plats och kört intervjuer hela helgen (när han vunnit) — snabbt tagit sin väska och racket och lämnat. 

Det finns också tillfällen då vi sms:at efter förluster utan att få ett svar.

Och ska vi vara helt ärliga, med mig pratar han inte överhuvudtaget — det har han inte gjort sedan i somras. Bakom det finns en längre story som kräver ett längre format att avhandla helt men vi kan ta det kort.

I somras la jag upp en Instagram-post där Vasquez i en sändning från en plojturnering gav Hami Golestan en öl. Simon hörde då av sig med en uppmaning: ”Ta bort det där klippet”. Eftersom ingen annan än vi själva styr vårt redaktionella innehåll bad jag honom ringa mig så att vi kunde prata om det. Det ville han inte och jag lät klippet ligga uppe. Sedan dess har Vasquez inte velat prata med mig. Däremot hörde han av sig till vår redaktion för någon vecka sedan och ville att vi skulle skriva om hans nya hall. 

Då kommer det skrivas om dig, då kommer du kritiseras

Det är väl också på sin plats att vi svarar på kritiken om att vi skriver om matcher trots att vi inte varit på plats eller pratat med personen, vilket också fick stort utrymme i podcasten. För det första ser jag inget problem med det. Vi kan helt enkelt inte alltid vara på plats eller hinner för den delen inte alltid ringa. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, tid och nyhetsvärdering. 

Tro det eller ej, det finns andra intressanta padelspelare också.

För det andra är det aldrig så att vi i artiklar där vi inte sett matchen skriver på ett sätt som att vi har gjort det. Vi gör aldrig några analyser av matchen eller beskriver annat än resultatet. I den typen av texter utgår vi från den fakta vi har; statistik, ranking och om vi hinner livescore. Jag är helt hundra på att svenska padelfans förstår det och inte lägger någon annan värdering än just det — annat vore att både underskatta och nedvärdera dem.  

I podden pratar de också om att vi sprider en negativitet som skulle kunna skada svensk padel. Att juniorer kommer att tappa självförtroende och bli ledsna om de tvingas läsa att de har förlorat. Ursäkta grabbar, men det är sånt som tillkommer om du presterar bra och folk blir intresserade. Då kommer det skrivas om dig, då kommer du kritiseras. 

Sporten måste bli proffsigare 

Jag var på derbyt mellan Hammarby och AIK i går och hörde John Guidetti häcklas i 90 minuter plus tillägg och efter matchen skrivs det rad efter rad om honom. Inte gnäller han för det, i går svarade han i stället med kvittera till 1-1. 

Om sporten dessutom blir etablerad och större medier skriver om den så kommer kritiken — men även hyllningarna — var oändligt mycket större och nå en betydligt större publiken än vad PadelDirekt har. Sporten kommer inte att kunna växa ur sitt skal i Sverige innan utövarna (och sporten) blir proffsigare.

Apropå att prata/skriva när förutsättningarna är negativa. Det är ju inte jätteofta ni i er podcast bjudit in någon när sammanhanget varit mer kritiskt eller negativt laddat. Varken oss, de andra ”gubbamatörerna” eller domaren som fick en avhyvling för något år sedan. 

Den här artikeln handlar om: