World Padel Tour
Björne: ”Visat padelvärlden vad vi kan förvänta oss de kommande åren”
ANNONS

PANG PANG! Så föll tonåringarna ner på knä med händerna upp i luften. Det näst sista testet är avklarat och nu väntar final. 
Leo Augsburger och Tino Libaak har nu visat padelvärlden vad vi kan förvänta oss under de kommande åren, skriver PadelDirekts Filip Björne efter sensationen i La Rioja Open.

Det var ungdomlig entusiasm mot rutin. Det var tonåringar mot en legend. Det var sportens framtid mot historien. 

Men det var också det näst sista testet för Leo Augsburger och Tino Libaak i en maxad semifinal. Och som de levererade. När allting betydde som mest i semifinalen i La Rioja Open tittade Leo Augsburger upp, sa några väl valda ord, servade och smashade hem matchen mot Miguel Lamperti och Juan Belluati.

Vilken 18-åring gör det i en semifinal av World Padel Tour hemma i det padelgalna landet Argentina?

Nej, en sådan avsaknad av nerver och mental styrka är sällsynt och vi kommer förhoppningsvis att få se det i ytterligare 27 år.

Tjugosju år är nämligen skillnaden mellan den yngsta finalisten någonsin i World Padel Tours historia, Tino Libaak, och legenden Miguel Lamperti som stod på andra sidan nät.

Matchen slutade 7-6, 6-3. Och inte en enda gång visade paret nervositet eller stress, trots att de var i underläge under matchen.

Visade kvalitet i WPT redan förra säsongen

Redan förra året, då 16 och 17 år gamla, såg vi kvaliteten hos det unga argentinska paret. Då som nu fick paret ett wildcard till huvudturneringen och slog ut Pablo Lijo och Javi Ruiz i Buenos Aires Masters.

Men det är den här säsongen som deras WPT-resa börjar på riktigt.

Låt dig inte luras av att Leo Augsburger och Tino Libaak ligger på en 114:e och 115:e plats på WPT-rankingen. De är bra mycket bättre än så!

De blygsamma positionerna på rankingen har att göra med att argentinarna inte har haft förutsättningar för att spela på WPT tidigare. Inför den här säsongen har paret flyttat till Barcelona och den nyetablerade Nox Future Academy, där de tränar tillsammans med Agustin Tapia och hans team som leds av Pablo Crosetti.

”Nu kan jag inte sluta tänka på en sak”

Den som har sett Tapia och Augsburger kan snabbt dra paralleller och se likheterna mellan spelarna. Spelarna liknar varandra i spelstil och Tapia är den stora referensen till argentinsk padel och världspadeln som Augsburger en dag kommer att bli.

Och den dagen behöver inte vara alltför långt borta. 

Argentinsk padels tillväxt ser spännande ut och landet har flera unga talanger utöver Libaak och Augsburger som kommer få padelvärlden att häpna i framtiden. Anledningen till att vi inte sett dem tillräckligt mycket ännu är att förutsättningarna för att spela kvalen, som allt som oftast hålls i Spanien, inte är de bästa. 

En av spelarna heter Juani De Pasqual och precis som Augsburger född 2004. Redan för två år sedan fick han ett wildcard till Buenos Aires Masters och stod upp bra mot Lucho Capra och Maxi Sanchez. 

Men låt oss vara i nuet. Låt oss njuta av Augsburger och Libaaks snabba padel som passar allra bäst hemma i Argentina och de extremt snabba förhållandena med värmen och den höga höjden över havet som La Rioja ligger på.

Nu kan jag inte sluta tänka på en sak. Morgondagens final. I den hoppas jag att unga Augsburger och Libaak bara går ut och spelar utan någon press. För paret har redan visat padelvärlden vad vi kan förvänta oss under de kommande åren.


ARKIV: Heta duellen!

Den här artikeln handlar om: