WPT Mastersfinal Barcelona
Foto: World Padel Tour.
Krönika
Andersson: ”Aris tårar gick rakt in i hjärtat”
ANNONS

Ale Salazar och Gemma Triay är bäst 2022. 
En överjävligt lång säsong avslutas med att de utmanade står kvar på topp och padel-drottningarna Triay och Ale Salazar sitter kvar på tronen ett tag till. 
Tusentals bollar har slagits sedan februari men bara en final kunde avgöra allt. Triay/Salazar är nu bland de största någonsin. 

Så var vi där till sist, i ett soligt Barcelona, uppe på historisk vacker Montjuic-mark och allt skulle avgöras i den absolut sista matchen. Det vi dividerat om och funderat på hela året — vilket dam-par är bäst i världen 2022? De har spelat mängder med matcher, massor av turneringar och till sist skulle allt avgöras i en match, bäst av tre set, ett avgörande set, öga mot öga.

Vägen mot triumf låg öppen för utmanarna Ari Sanchez och Paula Josemaria. De hade våndats, svettats, skakat, gråtit, haft matchbollar mot sig, men till sist låg triumfen där mitt framför ögonen, en 3-0-ledning i avgörande set.

Men hjälp från tusentals supportrar kunde inte hjälpa hemmaspelaren Ari Sanchez över tröskeln den här dagen. Padel är nämligen en mental sport där momentum och självförtroende betyder allt. Pokalen låg där men framför Paula Josemaria stod en mur. En mental spärr och en ömmande armbåge. När det gällde som mest svek de mentala krafterna Paula Josemaria den här dagen.

Den här finalen fick allt den förtjänade. Den mentala anspänningen, inramningen, spelet, spänningen, allt. Namnen Josemaria/Sanchez hade redan börjat skissas men två obevekliga mästare som står pall när det blåser stod i vägen.

”Nästa år tror jag rollerna är ombytta”

I går ställde Viaplays kommentator Peter Jihde den här frågan till expert Sofia Arivdsson: ”Om båda paren spelar på sin toppnivå, vilka är då bäst”?. I dag fick han svaret. Josemaria/Sanchez kunde göra det i de flesta av turneringar — men inte i den allra viktigaste matchen, det allra mest avgörande ögonblicket.

Gemma och Ale vann av en anledning, de stod pall när trycket var som störst. Gemma Triay har varit världsetta i två år. Ale Salazar har varit världsetta med flera olika partnerns, det väger tungt.

Vi har bjudits på ett fantastiskt år av fyra spelare som pressat varandra till max. Aris tårar efter finalen och omfamningen från Ale Salazar efteråt är ett av årets finaste ögonblick och gick rakt in i hjärtat. Men tårarna kommer snart att förvandlas till bränsle för en ny säsong och nästa år tror jag rollerna är ombytta.


ARKIV: Chingotto avslutar galen duell med stoppboll. 

Den här artikeln handlar om: